Nováčikovia, známe značky i navrátilci. Kto získa posledných šesť miesteniek do skupín LM?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nováčikovia, známe značky i navrátilci. Kto získa posledných šesť miesteniek do skupín LM?

Dokáže sa Panathinaikos po trinástich rokoch vrátiť do skupinovej fázy LM?
Dokáže sa Panathinaikos po trinástich rokoch vrátiť do skupinovej fázy LM?Profimedia
Predkolá futbalovej Ligy majstrov pomaly vrcholia. Len šesť tímov sa však môže pridať k aktuálnym 26 v skupinovej fáze. Ktoré to budú?

Dvanásť tímov, iba šesť miesteniek

Majstrovská časť

Raków Čenstochová - FC Kodaň

Poľský Raków je blízko k senzácii. Tím, ktorý začínal v piatej lige, vyhral v minulej sezóne majstrovský titul a teraz potrebuje vyradiť iba jeden tím, aby prvýkrát v histórii hral skupinovú fázu najprestížnejšej pohárovej súťaže. Na druhej strane stojí dánsky majster aj s Denisom Vavrom, ktorý na penalty postúpil cez Spartu. Päťkrát hral v skupine, naposledy v predošlom ročníku a raz postúpil do osemfinále (2010/11).

Royal Antverpy - Dinamo Záhreb/AEK Atény

Antverpy v minulej sezóne po dramatickom závere získali svoj prvý belgický titul od roku 1957. Mužstvo vedie ako tréner Mark van Bommel, kapitánom je Toby Alderweireld. Na súpera si však tento klub musel počkať, pretože pre medializované informácie sa úvodný duel medzi Dinamom Záhreb a AEK Atény hral až tento utorok. Odveta je na programe v sobotu.

Maccabi Haifa - Young Boys Bern

Maccabi ako premožiteľ Slovana bojuje o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov druhý rok po sebe, naposledy sa stretla s PSG, Benficou a Juventusom. Izraelský tím prežíva výborné roky, nakoľko trikrát po sebe vyhral domáci titul. Švajčiarsky Bern zosadil z trónu Bazilej, ligu vyhral päťkrát z posledných šiestich sezón. V ročníkoch 2018/19 a 2021/22 hral takisto skupinu LM.

Molde FK - Galatasaray

Molde vyhralo päť titulov od roku 2011 a vďaka tomu poslednému sa môže druhý raz predstaviť v skupine LM, kde hralo iba počas sezóny 1999/2000. Bývalý tím Erlinga Haalanda však má proti sebe ťažkého súpera. Turecký víťaz Pohára UEFA a Superpohára z roku 2000 hral medzi 32 najlepšími tímami naposledy v ročníku 2019/20.

Nemajstrovská časť

Rangers - PSV Eindhoven

Rangers ako finalista Európskej ligy 2021/22 hral počas minulej sezóny v skupine, ale proti Liverpoolu, Neapolu a Ajaxu neuspel. Celkovo má škótsky tím na konte jedenásť účastí v skupinovej fáze LM. PSV je víťazom Ligy majstrov z roku 1988, čo je už dávno minulosť. Skupinu pritom hral ešte počas ročníka 2018/19 a naposledy z nej postúpil v 2015/16.

SC Braga - Panathinaikos

Zaujímavosťou je, že Braga vyhrala v roku 2008 už neexistujúci Intertoto Cup a o tri roky neskôr neúspešne vyzvala Porto vo finále Európskej ligy. Práve v danom ročníku 2010/11 skončil portugalský tím v skupine tretí, bola to jeho prvá zo zatiaľ dvoch účastí. Panathinaikos v odvete 3. predkola LM proti Marseille poslal duel do predĺženia až v 9. minúte nadstavenia a vyhral na penalty. Andraž Šporar je len jedným z viacerých zaujímavých mien v tíme. Naposledy bol aténsky celok v skupine LM v sezóne 2010/11. Celkovo sa mu to podarilo deväťkrát.

Rozdelenie tímov v košoch

Podľa konkrétnych šiestich tímov, ktoré postúpia z play-off do základných skupín, bude trio tímov Real Sociedad, Celtic a Newcastle United buď v treťom alebo štvrtom koši. Ostatných 23 tímov má už istotu nasadenia. V prvom a druhom koši nenastanú žiadne zmeny.

1. kôš: Manchester City, Sevilla, Barcelona, Neapol, Bayern, PSG, Benfica, Feyenoord

2. kôš: Real Madrid, Manchester United, Inter, Dortmund, Atlético, RB Lipsko, Porto, Arsenal

3. kôš: Šachťar, RB Salzburg, AC Miláno, Lazio, Crvena Zvezda Belehrad

4. kôš: Union Berlín, RC Lens