Objaví sa budúci rok Manchester City v Európskej lige? Poslať ho tam môže Girona

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Objaví sa budúci rok Manchester City v Európskej lige? Poslať ho tam môže Girona

Podľa súčasného nastavenia by sa Manchester City objavil len v Európskej lige.
Podľa súčasného nastavenia by sa Manchester City objavil len v Európskej lige.Profimedia
Súčasné pravidlá UEFA sú jasné. Ak by Manchester City aj Girona skončili v sezóne 2023/24 vo svojich ligách na pozíciách zaručujúcich Ligu majstrov, iba jeden z nich by mohol hrať v najprestížnejšej súťaži na starom kontinente pre možný konflikt záujmu, zatiaľ čo druhý by sa musel uspokojiť s Európskou ligou, ktorá je len druhou úrovňou európskeho futbalu.

Keďže Girona, ktorá neprehrala už desať zápasov, sa teší senzačnému prvenstvu v Španielsku a dominuje aktuálnej La Lige pred Realom, Atléticom a Barcelonou, teoreticky by sa mohlo stať, že sa o niekoľko mesiacov dostane do Ligy majstrov.

Najmä preto, že v tejto lukratívnej súťaži môžu hrať štyri kluby z Primera División, a teda sa môžu kvalifikovať do najprestížnejšej európskej klubovej súťaže v budúcej sezóne, aj keď neudržia vedenie a klesnú o niekoľko miest.

Girona dominuje La Lige.
Girona dominuje La Lige.Flashscore

Ako však uvádza portál sportingnews.com, jej prípadný nečakaný postup medzi európsku elitu by mohol mať výrazný vplyv na giganta z modrej časti Manchestru, ktorému už niekoľko rokov vládne na Etihad Stadium pevnou rukou Pep Guardiola.

Väčšinový podiel v oboch spomínaných kluboch totiž patrí tej istej vlastníckej skupine (City Football Group) a súčasné predpisy Európskej futbalovej únie neumožňujú, aby sa tímy s rovnakým vlastníkom predstavili v totožnej edícii Ligy majstrov.

Manchester City je aktuálne až štvrtý v Premier League.
Manchester City je aktuálne až štvrtý v Premier League.Flashscore

Ak by si teda oba celky zabezpečili účasť v Lige majstrov vo svojich ligách, aj preto, aby nehrozilo, že budú hrať proti sebe, jeden z nich by musel prejsť do Európskej ligy.

O právo na slávnejšiu a o dve triedy kvalitnejšiu súťaž príde klub, ktorý sa vo svojej krajine umiestnil nižšie. Ak by sa obe súťaže skončili práve teraz, dotyčný scenár by čakal na obhajcov trofeje "Citizens", ktorí sú v Premier League až štvrtí. Všetko sa však ešte môže zmeniť. UEFA sa chce touto otázkou zaoberať na svojom januárovom zasadnutí.

Kluby z portfólia City Football Group:

Kluby z portfólia City Football Group (1/2).
Kluby z portfólia City Football Group (1/2).Flashscore
Kluby z portfólia City Football Group (2/2).
Kluby z portfólia City Football Group (2/2).Flashscore