Tréner mesiaca očami analytikov: Carlo Ancelotti. Ako Bellinghamom odzbrojil Manchester City

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tréner mesiaca očami analytikov: Carlo Ancelotti. Ako Bellinghamom odzbrojil Manchester City

Ancelotti a Bellingham, dve hnacie sily Realu Madrid.
Ancelotti a Bellingham, dve hnacie sily Realu Madrid.Profimedia
Bez ohľadu na to, akí rôzni sú moderní futbaloví tréneri, v konečnom dôsledku všetci uznávajú rovnakú mantru. Ich systémy si vyžadujú jednu kľúčovú premennú, ktorá im prinesie úspech - kontrolu. Existuje však jeden, ktorý sa tomuto vnímaniu vymyká, a napriek tomu je neuveriteľne úspešný. Volá sa Carlo Ancelotti (64) a v tejto sezóne neomylne vedie Real Madrid k ďalším vavrínom. V apríli k nim urobil významný krok, keď v domácej súťaži porazil úhlavného rivala Barcelonu a v Lige majstrov vyradil obhajcu titulu Manchester City.

Ale späť k tej premennej. Mikel Arteta chce s Arsenalom po strate lopty štruktúru, aby mu brejk nemohol ublížiť - kontrolu. Ak má niektorý z hráčov Manchestru City loptu vo finálnej tretine ihriska, Pep Guardiola mu poskytne niekoľko skvelých riešení, a to všetko z tréningu. Takže má následne dokonalú kontrolu nad tým, čo sa v danej situácii stane.

Takto možno charakterizovať 95 % všetkých trénerov v najvyšších ligách a ukázať tým, ako dokážu kontrolovať určité situácie ako na tréningu. Pri sledovaní Realu Madrid však musí pozorovateľ upustiť od všetkých princípov. Jeho taktika je oveľa viac o DNA a viere vo víťazstvo než o štruktúre a konkrétnom pláne. Ako teda vyzerá hra španielskeho kolosu pod Ancelottim?

Motivátor a kľuďas

Keď nemecký expert na profilovanie hráčov Ralph Rangnick dva roky sledoval Judeho Bellinghama pre Lipsko, povedal o ňom: "Nikdy som nevidel u futbalistu v mladom veku taký atletický talent." Anglický stredopoliar dokáže pokryť obrovský priestor.

Aké miesto mu teda dať v zostave? V Dortmunde bol šestkou alebo box to box osmičkou. Je však nebezpečný aj v blízkosti súperovej brány, takže by mohol byť desiatkou alebo dokonca falošnou deviatkou. Ancelotti sa cítil ako dieťa v hračkárstve a povedal si, že chce všetko...

Bellingham je tak často nižšie v rozohrávke ako klasické šestky. Následne sa v priebehu posúvania lopty vysúva priestorom nahor a vo finálnej fáze sa stáva hrotovým útočníkom, najvyššie postaveným hráčom Realu. Nikto iný na svete takto nehrá. A žiadny iný tím nemá vo svojom pláne podobnú úlohu, akú má mladý Angličan.

Heat Mapa Bellinghama v domácom dueli so City.
Heat Mapa Bellinghama v domácom dueli so City.Statsperform / Profimedia

V apríli bol Ancelottiho hlavnou skúškou Manchester City, pravdepodobne najlepší tím na svete. Opakoval sa zápas, ktorý si fanúšikovia želajú každý rok. Guardiolov tím vyznáva kontrolu, v oboch zápasoch oveľa viac držal loptu (64 %, 60 %). Dvojzápas dokonca vyhral na očakávané góly (3,25:2,32).

O jeho dominancii však ešte viac vypovedá pomer striel v zápase na Etihad Stadium, v ktorom City vystrelilo 34-krát a Real Madrid len osemkrát. Táto analytická informácia štandardne veľmi dobre predpovedá výkony tímov, ale v zápasoch proti bielemu baletu z nejakého dôvodu nič neznamená.

Hoci bol španielsky tím pod defenzívnym tlakom, Ancelotti prispôsobil zostavu tak, aby čo najviac využil rýchlosť a technickú zdatnosť svojich útočníkov na rýchle protiútoky. Obsadenie Bellinghama do útočnej úlohy a strategické zmeny v strede poľa pomohli Realu prekonať tlak súpera a z mála šancí si vytvoriť nebezpečné situácie.

Mapa oblastí, v ktorých Bellingham dostáva prihrávky. Červené políčka označujú najvyššiu intenzitu, čierne naopak.
Mapa oblastí, v ktorých Bellingham dostáva prihrávky. Červené políčka označujú najvyššiu intenzitu, čierne naopak.11 Hacks

Schopnosť talianskeho stratéga prispôsobiť úlohy hráčom podľa ich silných stránok bola kľúčová, najmä v tom, ako využil Viníciusa Júniora, aby predal svoju dynamiku a techniku proti pomalším obrancom City. Brazílčan vďaka svojej rýchlosti a schopnosti uniknúť obrancom neuveriteľne útočil z ľavého krídla, kam sa sťahoval aj Rodrygo, zatiaľ čo Bellingham mal za úlohu prepojiť stred poľa s útokom a vytvoriť tlak na súperovu obranu. Ak sa spomínaní traja hráči dostanú z kompaktného postavenia do brejku, žiadna obrana na svete ich nedokáže zastaviť.

Azda najdôležitejšou vecou Ancelottiho je však jeho psychologická odolnosť a schopnosť motivovať hráčov k prekonávaniu nepriazne osudu. Žiadny iný tím nemá vo svojej DNA víťazstvo za každých okolností tak ako Real Madrid. Čo je schopnosť, ktorú by sa mal od jeho lodivoda naučiť každý talentovaný tréner.