Hráč mesiaca očami analytikov: Cole Palmer. Rastie Anglicku a Chelsea nový Lampard?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca očami analytikov: Cole Palmer. Rastie Anglicku a Chelsea nový Lampard?

Cole Palmer si pôsobenie v Chelsea herne užíva.
Cole Palmer si pôsobenie v Chelsea herne užíva.Profimedia
Tento prestup vlani v lete udivil futbalový svet. Jednak tým, že jeden anglický veľkoklub pustil talentovaného hráča inému, po druhé tým, že stredopoliar Cole Palmer (21) vymenil úspechmi zavalený Manchester City za rozpadnutú Chelsea. Urobil dobre. Veď dva roky prosil vedenie minuloročného víťaza Ligy majstrov o výmenu, aby nastupoval častejšie.

Za spomínanú dobu sa naňho totiž v základnej zostave City dostalo iba trikrát. Teraz v Londýne vyčíňa, s 20 gólmi je druhým najlepším strelcom Premier League. Sedem z nich strelil v apríli a britská dátovo-analytická spoločnosť Opta ho v spolupráci s Flashscore Správami vyhlásila najlepším hráčom uplynulého mesiaca.

Palmer je objavom sezóny. V rebríčku kanonierov anglickej ligy je pred ním len Erling Haaland, a to nie o nejaký rozdiel, ako je u Nóra zvykom, ale o jediný zásah. Ofenzívny hráč Chelsea navyše zaznamenal deväť gólových asistencií, jeho bývalý spoluhráč zo City len na päť. Zároveň je najmladším v TOP 5 európskych ligách, komu sa v aktuálnom ročníku podarilo zaknihovať aspoň 20 gólov.

V novembri minulého roka si odbil premiéru v reprezentácii, keď naskočil na poslednú polhodinu kvalifikačného zápasu na majstrovstvách Európy proti Malte. To všetko počas svojej vlastne premiérovej sezóny v dospelom futbale… Pochybovači môžu namietať, že zo svojich 20 presných zásahov poslal loptu do siete deväťkrát z penaltového bodu, na druhej strane to ukazuje Palmerovu mentálnu odolnosť aj dôveru kouča Mauricia Pochettina. Tieto spletité situácie vo väčšine tímov riešia skúsení mazáci…

V apríli však strelil päť zo svojich siedmich gólov priamo z hry. Do siete Evertonu pritom dal štyri, čím sa stal len štvrtým hráčom Chelsea v histórii (po Lampardovi, Hasselbainkovi a Viallim), ktorý zaznamenal takúto gólovú explóziu v Premier League. Navyše, vďaka hetriku do siete Manchestru United spred 11 dní je dokonca jediným hráčom v drese Blues, ktorému sa v lige podarili aspoň dva hetriky v jednom mesiaci. V jednej celej sezóne to dokázal len legendárny útočník Didier Drogba.

Odkiaľ strieľa góly.
Odkiaľ strieľa góly.Opta by Stats Perform

Palmer bol popri zrejmom prínose v ofenzíve v minulom mesiaci vysoko efektívny, keď na bránu vyslal 12 presných rán, čo pri siedmich trefách činí úspešnosť 58 %. Okrem toho mal aj najvyšší počet celkových striel z celej súťaže (22). Pamätníci v súvislosti s takouto produkciou spomínajú na legendárnych anglických stredopoliarov, ktorým nerobilo problém pravidelne dávať cez 10 gólov za sezónu, ako napríklad Steven Gerrard a Lampard, ktorý rovnako ako Palmer hrával za Chelsea.

Vysoký mladík (189 cm) si rád hľadá miesto v priestore medzi súperovým stredovým a obranným radom, odkiaľ podniká svoje nezastaviteľné výpady po pravej strane ihriska alebo do jeho stredu. Navyše ukazuje v zakončení svoju všestrannosť. Väčšinou strieľa svojou silnejšou ľavačkou, avšak v tejto sezóne už sa trafil trikrát aj pravou nohou a jednou dokonca hlavou. Dokáže udrieť z malého vápna rovnako ako z úctivej diaľky. Iba jeho generačný súputník Phil Foden v ročníku predčil piatimi zásahmi po strelách mimo šestnástky jeho bilanciu troch takýchto gólov. 

Spomedzi hráčov s viac ako 500 minútami v sezóne 2023/24 anglickej ligy potrebujú na jeden gól menej minút ako Palmer (109) len Alexander Isak z Newcastlu (103) a Haaland (105). Do gólových akcií sa zapája najčastejšie (75 minút) zo všetkých. Za ním nasledujú Kevin De Bruyne (76), Haaland (85) a Mohamed Salah (87).

Kde sa pohybuje Palmer.
Kde sa pohybuje Palmer.Opta by Stats Perform