Za oponou prvých krokov Gyökeresa: Ako sa začal príbeh švédskeho fenoménu zo Sportingu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Za oponou prvých krokov Gyökeresa: Ako sa začal príbeh švédskeho fenoménu zo Sportingu?

Gyökeres zaujal futbalový svet nielen svojou oslavou.
Gyökeres zaujal futbalový svet nielen svojou oslavou.Profimedia
Viktor Einar Gyökeres je vo veku 25 rokov vo vrcholnej forme svojej kariéry. S 36 gólmi a 13 asistenciami v 39 zápasoch za Sporting Lisabon sa tento útočník stal v Portugalsku fenoménom. Portugalská verzia Flashscore Správ sa vydala do Švédska, aby zistila, kde sa to všetko začalo.

Je šesť hodín večer, prechádzame štvrťou budov, ktoré majú podobnú farbu a štruktúru, krajinu začína pokrývať noc a vo vzduchu sa objavuje nádych veľmi chladného počasia. Sme v hlavnom meste Štokholm, ďaleko od centra, kde sa nachádza kráľovský palác alebo slávny Drottniggatan. Sme na mieste, ktoré sa stáva čoraz známejším.

Obklopený budovami z troch strán a malým lesom z ďalšej strany, Aspuddens Idrottsplats získal v poslednom roku nezvyčajnú pozornosť. Práve tu začal Gyökeres vo veku šiestich rokov kopať do lopty a odštartoval kariéru, ktorá teraz dosahuje hviezdne rozmery.

Ihrisko klubu Aspudden-Tellus.
Ihrisko klubu Aspudden-Tellus.Flashscore / Bruno Henriques

"Len ďalší novinár," vtipkuje Bjorn Thuresson, vysoká postava s bielou bradou, ktorá vyčnieva z davu. Prezident klubu Aspudden-Tellus nás víta prívetivým podaním ruky, zatiaľ čo nám a ďalším kolegom zo švédskej tlače, ktorí tiež prišli na malý štadión, kde vedľa seba trénujú tímy detí a tínedžeriek v modrých alebo žltých dresoch, vychádza v ústrety. Sú tu niektorí z 1 300 športovcov, ktorí sú v klube registrovaní.

Bjorn Thuresson, prezident klubu Aspudden-Tellus.
Bjorn Thuresson, prezident klubu Aspudden-Tellus.Facebook / Aspudden-Tellus

Recept? Zahrajte si u nás 

Len málo fanúšikov počulo o názve Aspudden-Tellus. Malý klub južne od Štokholmu je úplne amatérsky (nikto z hráčov a trénerov nie je platený) a má aj ženský tím, ktorý hrá v druhej lige, zatiaľ čo muži sú v tretej.

"Nie je dôležité postúpiť o divíziu vyššie, chceme mať našich miestnych hráčov a ak budeme dosť dobrí na to, aby sme boli v druhej lige, budeme ju hrať. Ak to bude tretia, v ktorej by sme mali byť, budeme spokojní," povedal Bjorn.

Aspudden, ktorý má ďaleko od toho, čo by sme si mohli predstaviť pod pojmom elitná futbalová akadémia, síce nedisponoval takým zázemím ako niektoré z najlepších štokholmských klubov ( AIK, Djurgardens či Hammarby), ale aj tak sa mu podarilo udržať Gyökeresa vo svojich radoch až do jeho 16 rokov, keď odišiel do Brommapojkarny, možno štvrtého najväčšieho klubu švédskeho hlavného mesta, čo sa týka postavenia.

Gyökeres v drese Aspudden-Tellus.
Gyökeres v drese Aspudden-Tellus.Facebook / Aspudden-Tellus

Vo svete, kde Zaïre-Emery vedie stred poľa PSG vo veku 18 rokov a mladí hráči dosahujú status hviezdy tak skoro, je nevídané pôsobiť na takejto úrovni až do 16 rokov a následne vystreliť k výšinám. Mimochodom, ak sa pozrieme na švédsky futbal, tento rok v zime odišiel tínedžer (Jonah Kusi Asare za 4,5 milióna eur do Bayernu Mníchov) bez toho, aby vôbec debutoval v tamojšej najvyššej lige Allsvenskan. Aký bol teda recept na to, aby sa Gyokeres udržal v Aspuddene tak dlho?

"Je nezvyčajné, aby Viktor zostal vo svojom prvom klube tak dlho. Vidím to tak, že tu boli dva faktory. Po prvé, veľmi rád hrával so svojimi kamarátmi, s ktorými bol od svojich piatich rokov. Po druhé, býval neďaleko, jeho otec bol jedným z trénerov. Všetko mal ľahko dostupné, mohol sem prísť a hrať. Vždy tu bol so svojimi kamarátmi, aj keď sa netrénovalo, a to mu vyhovovalo.

"Naším modelom je dať ľuďom možnosť hrať futbal. Máme nízke ceny, nie sme akadémia ani elitný klub. Dávame prístup každému, kto chce hrať, ako sa len dá. Ak by išiel do akadémie, mohol by zostať na lavičke alebo čeliť iným situáciám. Tu vedel, že vždy hrá, že patrí k najlepším a je v základnej zostave. Pomohlo mu to zostať tu dlhšie," vysvetlil Bjorn.

Vývoj mladíka

Za 11 rokov, ktoré odohral na umelej tráve, kde je ešte stále vidieť niekoľko kopčekov snehu na strane, Gyökeres už ukázal kvality, ktoré z neho teraz robia hlavné meno v tíme Sportingu, ašpiranta na ligový titul.

"Od začiatku bol veľmi oddaný, sústredený a vážny. Nezaujímal sa o veľa vecí, to malo určité následky. Neznášal prehry a nehovoril pekné veci svojim spoluhráčom, keď sa im nedarilo. Myslím si, že to bolo najviac viditeľné, keď prišiel do Brommapojkarny, kde ho niektorí ľudia žiadali, aby sa upokojil, ale on do každého tréningu dával 100 %. Je to súčasť jeho osobnosti, asi aj preto bol taký úspešný," vysvetlil prezident klub a dodal:

"Vždy to bol silný hráč, veľmi agresívny. Keď jeho postava zmohutnela, vo veku 15 rokov, ak sa niekto dostal pred neho, bolo lepšie mu ustúpiť z cesty. Góly, ktoré tu strieľal, sú rovnaké, aké vidíme teraz."

Tréning mládeže v Aspudden-Tellus.
Tréning mládeže v Aspudden-Tellus.Bruno Henriques / Flashscore

Jedna vec sa však zmenila. Ako všetci dobrí útočníci, aj Viktor Gyökeres má tú jednu vlastnosť, ktorú každý potrebuje, ale takisto aj kritizuje - má oči len pre gól. Ako už bolo povedané, jeho pôsobenie v Sportingu ukázalo, že mu ale nevadí zásobovať aj ostatných - na konte má deväť asistencií - viac ich zaknihovali len Pedro Gonçalves (10) a Rafa Silva (11).

"Dlho mal problémy s prihrávkami, myslel len na góly, bol to čistokrvný útočník. Je skvelé vidieť, že teraz v Sportingu zbiera aj asistencie, pretože to je niečo, čo v mladosti nerobil. Keď ste mladý, máte svoj určitý profil, potom vyrastiete a získate ďalšie kvality. Som veľmi rád, že v tomto smere rastie," povedal Thuresson.

Tajomná oslava

Gyökeresov štýl hry je čoraz viac rozpoznateľný a hneď ako vyslovíte jeho meno, vybaví sa vám jeho beh stredom poľa s loptou a obranca, ktorý sa ho zúfalo snaží zastaviť. To, čo sa deje po tom, čo skóruje, však stále vyvoláva mnoho otázok.

Rozbehne sa smerom k fanúšikom a zakryje si tvár dvoma rukami, pričom mu zostanú vidieť len oči. Je to patent, ktorý v Portugalsku už možno vidieť všade, či už ide o deti hrajúce sa na ihrisku, alebo ostatných hráčov, ktorí to považujú za zábavné. Ale aj tu vo Švédsku sa tento trend uchytil a keď sa s mladými rozprávame o Gyökeresovi, toto gesto sa často spomína. Dokonca aj rodičia hráčov na postrannej čiare napodobňujú toto gesto.

Mladí futbalisti radi napodobňujú oslavné gesto Gyökeresa.
Mladí futbalisti radi napodobňujú oslavné gesto Gyökeresa.Flashscore / Bruno Henriques

Aký je však skutočný význam tejto oslavy? "Každý sa to pýta. Vždy bol veľmi neuchopiteľný. Nikto to nevie. Nikomu to nepovedal. Zrejme to nevedia ani niektorí jeho najbližší priatelia, nič im nepovedal. Nemám ani potuchy. Niektoré deti to tu teraz robia, pretože niečím sa stal rozpoznateľný" povedal Bjorn, ktorý tiež potvrdzuje rastúcu slávu hráča vo Švédsku:

"Málokto sleduje Championship (druhú anglickú ligu, v ktorej hráva Coventry, kde pôsobil), ale Viktor bol známy, pretože sa zúčastnil zimného turné so švédskou reprezentáciou. Teraz, keď si vybojoval pravidelné miesto v národnom tíme, ho pozná viac ľudí a uvedomujú si, aký je úspešný. Niektorí možno stále hovoria, že je to len v Portugalsku, ale je to liga s dobrými hráčmi, lepšia ako napríklad naša."

"Už vo veku šiestich alebo siedmich rokov bolo vidieť, že je sústredený a chce vyhrávať. Sme na neho hrdí a deti k Viktorovi vzhliadajú a chcú ho napodobniť," povedal Goran, prvý tréner Gyökeresa.

Zo štadióna sme odišli v čase prebiehajúceho tréningu. Sotva ide o elitné prostredie, v ktorom vyrastala väčšina profesionálnych futbalistov. Ale toto je jednoduchý recept, ktorý pomohol Viktorovi Einarovi stať sa Gyökeresom, menom, ktoré ovládlo portugalský futbal v sezóne 2023/24.