Neznámy Ír si podmaňuje Francúzsko a ťahá Lyon k prvej trofeji po 12 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neznámy Ír si podmaňuje Francúzsko a ťahá Lyon k prvej trofeji po 12 rokoch

Jake O’Brien sa z neznámeho hráča stáva hviezdou Ligue 1.
Jake O’Brien sa z neznámeho hráča stáva hviezdou Ligue 1.Profimedia
Na začiatku tohto tisícročia bol Olympique Lyon jednoznačným vládcom francúzskeho futbalu. Všetkých sedem majstrovských titulov vyhral po sebe od roku 2002 do 2008, ale potom prišli sezóny sklamaní a horších výsledkov. Momentálne klub čaká na trofej 12 rokov.

Naposledy totiž v roku 2012 vyhral zhodne Coupe de France a takisto Trophée des Champions. Odvtedy Lyon márne čaká na ďalší triumf. V predošlých dvoch ligových sezónach navyše skončil na siedmom, respektíve ôsmom mieste, momentálne je desiaty. Tak nízko nebol od sezóny 1995/96, keď skončil až jedenásty.

Lyon - PSG (25. máj)

Všetko si však Olympique kompenzuje v domácej pohárovej súťaži, kde dokráčal do finále. Tam ho na konci mája čaká súčasný hegemón francúzskeho futbalu - PSG. Ak by sa Lyonu podarilo uspieť, jeho hráči by dvíhali nad hlavu trofej po spomínaných 12 rokoch.

Veľkú zásluhu na postupe má neznámy írsky obranca Jake O’Brien. Dvadsaťdvaročný ostrovan začínal s futbalom v rodnom meste, hrával za Cork City. Tam si ho všimol Crystal Palace, lenže šancu v Premier League nikdy nedostal. Nastupoval iba v rezervnom tíme a hosťoval vo Swindone či druholigovom belgickom Molenbeeku.

Tam sa stal pervnou súčasťou základnej zostavy a mal ešte jedno šťastie. Americký podnikateľ John Textor je totiž spolumajiteľom Crystal Palace a majiteľom Molenbeeku, Lyonu či ďalších klubov. Preto sa O’Brien stal prvým Írom v Ligue 1 od roku 2000, keď v nej hrával útočník Tony Cascarino.

Takmer dvojmetrový stopér prišiel do Lyonu v auguste, na debut čakal až do októbra. Odvtedy sa stal pevnou súčasťou základnej zostavy a vynechal iba dve stretnutia - oba pre kartové tresty. V novembri strelil prvý gól, rozhodol o výhre 1:0 nad Rennes. Neskôr sa trafil dvakrát v jednom stretnutí do siete Lens.

Naposledy v polovici marca rozhodol o víťazstve na pôde Toulouse. Počas nedávnej reprezentačnej prestávky ho tréner Írska John O’Shea pozval do mužstva. V dvojzápase s Belgickom a Švajčiarskom síce nenastúpil, ale stále má všetko pred sebou a postupne sa z neho stáva čoraz známejší hráč.

Kvalitné výkony však prekvapili nejedného fanúšika či experta. O’Brien totiž pred príchodom do Lyonu neodohral ani jeden zápas na najvyššej úrovni. Francúzsky tím zaňho zaplatil jeden milión eur, pričom mal byť v podstate iba hráčom do rotácie v prípade, že by vypadli známejší hráči na čele s Lovrenom.

Napriek tomu je v lige piatym najvyťažovanejším hráčom svojho mužstva. Samotný O’Brien priznáva, že jeho rast išiel pomalšie ako u rovesníkov, pretože sa presadil neskôr. "Mal som 16 alebo 17 rokov, keď sa veci pre mňa začali vyvíjať lepšie. Dlho som nebol fyzicky vyspelý, aby som konkuroval rovesníkom," priznal.

Nakoniec to dotiahol už teraz pomerne ďaleko. "Keď som prichádzal do Lyonu, málokto vedel, kto som. Myslím si, že ani niektorí tréneri nevedeli, čo odo mňa môžu očakávať. Ja som si však veril a chcel som dokázať, že mám na to, aby som hrával v Ligue 1," odhodlane konštatoval.