TOP 10 francúzskych tínedžerov: Ktoré mená si treba zapamätať?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 francúzskych tínedžerov: Ktoré mená si treba zapamätať?

Tel je veľkou nádejou francúzskeho futbalu a takisto Bayernu Mníchov.
Tel je veľkou nádejou francúzskeho futbalu a takisto Bayernu Mníchov.Profimedia
Francúzsky futbal neustále produkuje skvelých futbalistov a bude v tom aj pokračovať. Flashscore Správy vybrali desať najlepších tínedžerov z krajiny "galského kohúta".

Mohamed-Ali Cho

Útočník začínal s futbalom v tíme Chantilly, ale už ako sedemročný zamieril do PSG, odkiaľ ho v roku 2015 získal Everton. Pred sezónou 2020/21 prestúpil do Angers, kde zažil debut medzi seniormi a za dva roky odohral 53 stretnutí v Ligue 1, pričom postupne zbieral čoraz viac herného času. Za takmer 15 miliónov eur ho kúpil v lete 2022 španielsky Real Sociedad, tam dostáva čoraz viac priestoru.

Mathys Tel

Štýlom hry je prirovnávaný k Mbappému, ale nastupuje viac v centrálnej pozícii na hrote útoku. Ako mladý sa dostal do kvalitnej akadémie Rennes, kde aj debutoval v Ligue 1, no ponuke Bayernu Mníchov sa v roku 2022 nedalo odolať. Vyhral nemecký titul, absolvoval 29 stretnutí so šiestimi gólmi, čo na jeho vek rozhodne nie je málo. Pred rokom sa stal majstrom Európy v kategórii do 17 rokov. V aktuálnom ročníku ale žiari ešte viac. Stále síce nastupuje z lavičky, no má perfektné čísla. Strelil už šesť súťažných gólov, pričom väčšinou nastupuje iba na niekoľko záverečných minút.

Štatistiky Tela.
Štatistiky Tela.Flashscore

Warren Zaïre-Emery

Len v marci oslávil 17. narodeniny, ale krátko predtým vo veku 16 rokov a 343 dní sa stal najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Rovnako sa stal najmladším futbalistom v histórii PSG a takisto najmladším strelcom gólu v Ligue 1. Do prvého tímu Parížanov si ho vtedajší tréner Pochettino vytiahol už ako 15-ročného. Na konte má už cez 40 štartov za parížske "áčko", získal aj titul.

Eliesse Ben Seghir

Narodil sa v Saint-Tropez a v roku 2020 sa stal hráčom AS Monako, za ktoré debutoval medzi seniormi v novembri minulého roka, keď mal iba 17. Zahral si skupinovú fázu Európskej ligy. Pri svojom ligovom debute počas decembra strelil dva góly a zariadil výhru 3:2 proti Auxerre. Jeho o dva roky starší brat Salim Ben Seghir nastupuje za Marseille. Žiaľ, na štarte nového ročníka ho sužujú zdravotné problémy.

Désiré Doué

Odmalička si ho vychováva Rennes a robí dobrú prácu, nakoľko Doué už ako 16-ročný začal trénovať s A-tímom, pričom ešte patril do "béčka". Rýchlo prišla premiéra na najvyššej úrovni, po podpise profesionálneho kontraktu ju zažil v auguste 2022. V Ligue 1 odohral už skoro 40 duelov so štyrmi gólmi, jeden pridal takisto v Európskej lige.

Leny Yoro

Narodil sa blízko Paríža, ale postupne sa dostal do akadémie Lille, keďže sa tam presťahovala jeho rodina. Na konci ročníka 2021/22 debutoval medzi seniormi v B-tíme a rýchlo sa dostal aj do A-mužstva. Stal sa druhým najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil za "dogy", pričom z tejto pozície vytlačil Edena Hazarda. Yoro sa počas sezóny stal prakticky stálym členom zostavy a pozorne ho sleduje napríklad Real Madrid.

El Chadaille Bitshiabu

Takmer dvojmetrový stopér v júli 2020 podpísal prvý profesionálny kontrakt s PSG, debutoval vo veku 16 rokov a 213 dní, čím sa stal najmladším futbalistom klubu, no neskôr ho prekonal už spomínaný Zaïre-Emery. Doposiaľ nastúpil na 14 zápasov Ligue 1 a proti Bayernu debutoval na úrovni Ligy majstrov. Pripísané má dva francúzske tituly. V lete prestúpil do Lipska, aby zbieral viac času na ihrisku. Avšak, pre zdravotné problémy na svoj debut stále čaká.

Edan Diop

Cez Tours a Chambray sa v roku 2019 dostal do Monaka. Pri svojom ligovom debute v sezóne 2022/23 hneď strelil gól a prispel k výhre nad Štrasburgom (4:3). Medzi seniormi si ale odkrútil premiéru v stretnutí Európskej ligy proti Leverkusenu. Diop je moderným box-to-box záložníkom a patrí do kádra francúzskej deväťnástky.

Lesley Ugochukwu

Mal iba 17 rokov, keď debutoval za Rennes v Ligue 1 a odvtedy odohral počas dvoch sezón až 47 ligových stretnutí s jedným gólom. Patrí do francúzskej reprezentácie U19 a nastupuje na pozícii stredného záložníka. Oguchukwu má nigérijský pôvod. Jeho výkony zaujali Chelsea, kde v lete prestúpil za takmer 30 miliónov eur. V Londýne si postupne zvyká a zbiera prvé minúty, ale časom by mohol byť výraznou konkurenciou pre Caiceda či Enza.

Jeanuël Belocian

Narodil sa v karibskom štáte Guadeloupe, odkiaľ si ho v roku 2020 vybralo francúzske Rennes, a tak prišlo sťahovanie. O 12 mesiacov podpísal profesionálny kontrakt, začal zbierať skúsenosti v "béčku". V Ligue 1 odohral doposiaľ 15 duelov, na štarte novej sezóny už šesť. V roku 2022 sa stal majstrom Európy kategórie U17. Jeho starší brat Wilhem Belocian je profesionálny šprintér.