Majstrovstvá sveta v nezvyčajnom termíne? Hráči sú po nich častejšie zranení, tvrdí štúdia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Majstrovstvá sveta v nezvyčajnom termíne? Hráči sú po nich častejšie zranení, tvrdí štúdia
Najviac pocítili dôsledky majstrovstiev sveta hráči v Premier League a Bundeslige.
Najviac pocítili dôsledky majstrovstiev sveta hráči v Premier League a Bundeslige.Profimedia
Futbalisti v piatich elitných európskych ligách boli v druhej polovici sezóny 2022/23 zranení v priemere o osem dní dlhšie ako na jej začiatku. Podľa štúdie poisťovacej spoločnosti Howden je to dôsledok nezvyčajného termínu konania majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa prvýkrát odohrali na jeseň uprostred sezóny.

Podľa analýzy boli zranení hráči z anglickej, francúzskej, talianskej, nemeckej a španielskej ligy v októbri mimo hry v priemere 11,35 dňa. Po šampionáte v Katare, ktorý sa konal v novembri a decembri, sa čas absencie v januári zvýšil na 19,41 dňa. Najvyšší nárast bol v prípade zranení lýtka, členka a zadného stehenného svalu.

Väčšie zdravotné problémy hráčov majú vplyv aj na finančné výdavky klubov a futbalových zväzov. "Trend je jasný, potvrdzujú ho údaje zo všetkých elitných európskych súťaží. Veríme, že naša analýza bude užitočná pri ďalšej diskusii o preťažovaní futbalistov v nabitom futbalovom kalendári," uviedol James Burrows zo spoločnosti Howden, ktorá k záverom o rastúcom počte zranení dospela aj vlani.

Burrows dodal, že zvýšená závažnosť a frekvencia zranení sa prejavila tiež na finančných prostriedkoch vynaložených na ich liečbu a to o takmer 30 percent z 553,62 milióna eur na 704,89 milióna eur v piatich najlepších európskych ligách.

Autori štúdie napočítali 3 985 zranení v elitných ligách počas sezóny 2022/23. Hráčska asociácia FIFPRO už skôr upozornila, že takmer polovica účastníkov majstrovstiev sveta sa v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami sťažovala na väčšiu únavu. Približne 44 percent futbalistov pociťovalo fyzické a 23 percent psychické vyčerpanie.