Majstrovstvá sveta v roku 2034 zrejme usporiada Saudská Arábia. Kandiduje ako jediná

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Majstrovstvá sveta v roku 2034 zrejme usporiada Saudská Arábia. Kandiduje ako jediná
Je takmer isté, že majstrovstvá sveta v roku 2034 bude hostiť Saudská Arábia.
Je takmer isté, že majstrovstvá sveta v roku 2034 bude hostiť Saudská Arábia.Reuters
Saudská Arábia v piatok spustila kampaň za usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2034, ktoré má prakticky isté, nakoľko žiadna iná krajina neprejavila záujem do termínu stanoveného Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Keďže sa očakáva, že Maroko, Portugalsko a Španielsko si rozdelia organizáciu turnaja v roku 2030, riadiaci orgán svetového futbalu FIFA obmedzil účasť v kandidatúre na usporiadanie turnaja v roku 2034 na kandidátov z ázijských a oceánskych konfederácií.

Saudská Arábia by sa po susednom Katare, ktorý hostil šampionát v roku 2022, stala druhou krajinou z regiónu Perzského zálivu, ktorá by hostila vrcholné podujatie. Saudskoarabská futbalová federácia (SAFF) uviedla, že jej projekt s hlavným sloganom "Growing. Together." má ukázať, že krajina prostredníctvom športu posilňuje väzby s ostatnými štátmi.

V posledných rokoch Saudi výrazne investovali do veľkých športov ako sú futbal, Formula 1, box a golf, čo viedlo kritikov k obvineniu kráľovstva bohatého na ropu, že prostredníctvom športu "získavajú pozitívnu mienku" (po anglicky aj "brainwashing") za svoje záznamy z porušovania ľudských práv. Krajina akékoľvek obvinenia odmieta  a tvrdí, že jej zákony chránia národnú bezpečnosť.

"Je nesmierne dôležité povedať svetu náš futbalový príbeh," vysvetlil vo vyhlásení prezident SAFF Yasser Al Misehal. "Dosiahli sme bezprecedentný pokrok v mužskom a ženskom futbale a naša kandidatúra je otvorenou pozvánkou pre svet, aby sa k nám pripojil na tejto vzrušujúcej ceste," dodal.

Ďalším krokom v procese bude predloženie kompletnej dokumentácie o kandidatúre FIFA v júli. Očakáva sa, že organizátori šampionátov v rokoch 2030 a 2034 budú potvrdení na kongrese FIFA koncom tohto roka. Najbližšie majstrovstvá sveta sa budú konať v roku 2026 v Spojených štátoch, Mexiku a Kanade.