Mexiko bude hostiť otvárací zápas MS vo futbale 2026. Finále sa odohrá v New Jersey

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Mexiko bude hostiť otvárací zápas MS vo futbale 2026. Finále sa odohrá v New Jersey
Majstrovstvá sveta vo futbale 2026 sa začnú na Aztéckom štadióne v Mexico City.
Majstrovstvá sveta vo futbale 2026 sa začnú na Aztéckom štadióne v Mexico City.Reuters
Majstrovstvá sveta vo futbale 2026, na ktorých sa prvýkrát predstaví 48 národných tímov, sa začnú 11. júna na Aztéckom štadióne v Mexico City. Finále sa uskutoční 19. júla na štadióne MetLife v New Jersey. O bronzovú medailu sa bude hrať v Miami. Oznámila to Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Miesta zápasov boli oznámené už pred dvoma rokmi, teraz však FIFA spresnila program celého šampionátu, počas ktorého sa odohrá 104 súbojov. To je o štyridsať viac ako na posledných majstrovstvách sveta v Katare.

Turnaj privíta jedenásť miest v Spojených štátoch (Atlanta, Boston, Dallas, Philadelphia, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New Jersey, San Francisco, Seattle), tri v Mexiku (Guadalajara, Mexico City, Monterrey) a dve v Kanade (Toronto a Vancouver).

O úvodný zápas 11. júna sa postará Mexiko, ktoré ako prvá krajina organizuje turnaj už po tretí raz. Šampionát hostilo v rokoch 1970 a 1986 a v oboch prípadoch sa finále hralo na Estadio Azteca. K vrcholom patrili slávny sólo gól Diega Maradonu proti Anglicku a jeho tzv. "Božia ruka".

Spojené štáty už hostili majstrovstvá v roku 1994 a Kanada túto poctu dostane prvýkrát. Reprezentácia USA vstúpi do šampionátu 12. júna v Los Angeles, Kanada v ten istý deň v Toronte.

Vzhľadom na kapacitu štadióna organizátori očakávajú prekonanie diváckeho rekordu, ktorý v súčasnosti držia MS v USA z roku 1994. Vtedy sa na tribúnach vystriedalo 3 568 567 divákov, pričom priemer na jeden zápas bol 68 626 fanúšikov.

Kapacita všetkých 11 amerických štadiónov na turnaji presahuje 60 000 miest, väčšina dokonca sedemdesiat. Aztécky stánok ich pojme najviac - 87 523. Miesto konania finálového stretu, štadión MetLife, na ktorom hrajú tímy NFL New York Giants a Jets, má kapacitu 82 500 divákov.