Elegantný líder a hráč s gráciou. Beckenbauer očami veľkých futbalových osobností

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Elegantný líder a hráč s gráciou. Beckenbauer očami veľkých futbalových osobností
Franz Beckenbauer v zápase proti Sovietskemu zväzu.
Franz Beckenbauer v zápase proti Sovietskemu zväzu.Profimedia
Franz Beckenbauer (†78) je považovaný za jedného z najlepších futbalistov histórie. Počas svojej kariéry vyhral takmer všetko, čo mohol, a ako bonus pridal dve Zlaté lopty. Na ihrisku pôsobil dominantným a zároveň elegantným dojmom. Práve to najčastejšie spomínali futbalové osobnosti, ktoré sa v priebehu rokov vyjadrovali k "Cisárovej" kariére.

Na Beckenbauera si zaspomínal aj bývalý argentinský reprezentant Ossie Ardiles: "Bol veľmi elegantný, silný na lopte a dokonale čítal hru. Mohol hrať v obrane aj v strede poľa, ale podľa môjho názoru bol najlepší ako libero, ktoré rozohrávalo a vyvážalo loptu, čím prepájal obranu so stredom poľa. Bol tiež skvelým lídrom a vodcom kabíny," dodal majster sveta z roku 1978.

Bývalý francúzsky internacionál Eric Cantona pridal spomienku na svoje detstvo: "Keď som bol malý, zlomil mi srdce. Ako osemročný som v roku 1974 sledoval finále majstrovstiev sveta medzi Západným Nemeckom a Holandskom a fandil som Holanďanom. Keď prehrali, vyplakal som si oči. Bol som veľmi smutný, ale teraz chápem, že prehra mala len jeden dôvod. Cisára Franza."

"Mohol hrať v obrane aj v strede poľa. Bol všestranný, flexibilný, veľmi dobre čítal hru, vedel, kam sa pohybovať, a dokázal strieľať góly," poznamenal Eusebio, portugalský držiteľ Zlatej lopty za rok 1965.

"Franz skvele kontroloval hru. Dobre odoberal a rozdeľoval loptu a nikdy nespanikáril. Jednoducho hráč, proti ktorému sa ťažko hrá," pochválil ho Bobby Charlton, majster sveta z roku 1966. "Keď si spomeniem na vtedajší zápas, väčšinu času sme sa s Franzom navzájom strážili. Ani jeden z nás neprispel k tímu pozitívnym spôsobom. Boli sme zaneprázdnení snahou, aby sme si navzájom nič nedovolili," dodal.

Francúzsky majster sveta z roku 1998 Emmanuel Petit označil Beckenbauera za skutočného futbalového džentlmena. "Bol schopný hrať kdekoľvek na ihrisku, pretože bol šikovný a veľmi dobre čítal hru. Navyše bol stelesnením futbalovej grácie. Bol jednoducho štýlový," povedal.

Podobne sa vyjadril aj Gerard Piqué, ktorý v roku 2010 vyhral so Španielskom majstrovstvá sveta. "Na videách, ktoré som videl, bol Beckenbauer neuveriteľný. Zapájal sa do útokov, strieľal góly a šéfoval tímu. Bol úžasný."

"Beckenbauer bol jedným z najlepších futbalistov, akých som kedy videl hrať," povedal Pelé, ktorý si s legendárnym Nemcom zahral za New York Cosmos.