Džentlmen na ihrisku aj mimo neho. Panenka si zaspomínal na zosnulého Beckenbauera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Džentlmen na ihrisku aj mimo neho. Panenka si zaspomínal na zosnulého Beckenbauera

Beckenbauer sa nezmazateľne zapísal do futbalovej histórie.
Beckenbauer sa nezmazateľne zapísal do futbalovej histórie.AFP
Zosnulý legendárny nemecký futbalista Franz Beckenbauer (†78) sa správal na ihrisku aj mimo neho vždy ako rytier a džentlmen. Tak zareagoval pre TASR na úmrtie majstra sveta z roku 1974 bývalý československý futbalista Antonín Panenka (75).

Podľa jeho slov bol Beckenbauer mimoriadne slušný človek. Nikdy sa neuchýlil k zlým alebo tvrdým zákrokom. "Povzniesol svoju pozíciu stopéra tak, že začal loptu ďalej vyvážať. Bol veľmi ofenzívny, mal vynikajúcu techniku, prihrávku a aj z tejto pozície dal veľa gólov. Bol to hráč, ktorý svoju pozíciu vyzdvihol na vyššie poschodia," zdôraznil Panenka. Ako dodal, s Beckenbauerom mal priateľský vzťah.

"Mám na neho tie najkrajšie spomienky, pretože som mal niekoľkokrát možnosť si proti nemu zahrať ako proti súperovi a rovnako si s ním zahrať ako so spoluhráčom. Vždy to bol neskutočný človek. Naozaj, tá jeho prezývka cisár (Kaiser) Franz sa zhodovala s tým, že bol neskutočne milý človek. Ako na ihrisku, tak aj mimo neho," zaspomínal si Panenka.

Majster sveta i Európy (1972) zomrel v nedeľu vo veku 78 rokov. V pondelok o tom informovala jeho rodina. Na jeho smrť reagovali aj ďalšie významné osobnosti športovej i politickej sféry.

Dirk Nowitzki, bývalá nemecká hviezda basketbalovej NBA: "Bohužiaľ, odišla jedna z najväčších nemeckých športových osobností. Odpočívaj v pokoji!"

Frank-Walter Steinmeier, nemecký prezident: "Prišli sme o najznámejšieho a najpopulárnejšieho predstaviteľa nemeckého športu vo svete."

Olaf Scholz, nemecký kancelár: "Franz Beckenbauer bol jeden z najväčších futbalistov v Nemecku. Za všetko hovorí jeho prezývka Der Kaiser. Inšpiroval mnohých Nemcov a futbalové generácie."

Bernd Neuendorf, prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB): "Franz Beckenbauer zanechal po sebe veľké dedičstvo pre DFB i celý futbal."

Bastian Schweinsteiger, kapitán majstrov sveta 2014: "Beckenbauer ako hráč predbehol dobu. Ďakujem za všetko, 'Kaiser' - nikdy na teba nezabudnem! Odpočívaj v pokoji."

Lothar Matthäus, bývalý nemecký reprezentant: "Franz bol výnimočná osobnosť nielen vo futbale. Každý, kto ho poznal vie, aký veľký a veľkorysý bol človek. Opustil nás dobrý priateľ."

Jürgen Klinsmann, bývalý nemecký reprezentant: "Drahý Franz, sme ti večne vďační za všetko, čo si urobil pre nás a pre futbal. Ako hráč, ako šéf tímu, ako prezident, ako veľký vzor. Budeš nám veľmi chýbať!"

Julian Nagelsmann, reprezentačný tréner Nemecka: "Keď Franz Beckenbauer vošiel do miestnosti, hneď sa rozsvietila."