Oslava 100. výročia, šesť krajín, tri kontinenty. FIFA chystá grandiózne MS 2030

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oslava 100. výročia, šesť krajín, tri kontinenty. FIFA chystá grandiózne MS 2030
Od prvého šampionátu ubehla už večnosť.
Od prvého šampionátu ubehla už večnosť.Profimedia
Futbalové majstrovstvá sveta v roku 2030 sa budú hrať prvýkrát v histórii na troch kontinentoch. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v stredu dospela k dohode, že šampionát budú hostiť spoločne Maroko, Španielsko a Portugalsko, no úvodné tri zápasy sa odohrajú v Uruguaji, Argentíne a Paraguaji. Otvárací zápas by sa mal hrať v Montevideu, ktoré v roku 1930 hostilo premiérový svetový šampionát.

O organizátoroch rozhodla v stredu Rada FIFA, no oficiálne to ešte musí odobriť budúcoročný Kongres FIFA. Tri spomínané juhoamerické krajiny spolu s Čile pôvodne predložili vlastnú kandidatúru na usporiadanie šampionátu, aby tak oslávili storočnicu MS a súperili iba so spoločnou organizáciou Maroka, Španielska a Portugalska.

Uruguaj hostil a vyhral prvé MS v roku 1930, keď vo finále zdolal Argentínu. FIFA však v stredu uviedla, že všetky krajiny dospeli k dohode a v Južnej Amerike sa odohrajú len tri otváracie stretnutia. Všetkých šesť usporiadateľských krajín sa automaticky kvalifikuje na šampionát.

Po prvých troch dueloch sa tri juhoamerické krajiny so svojimi tromi súpermi presťahujú do Európy a Afriky. Otvárací ceremoniál šampionátu sa uskutoční v Maroku, Portugalsku alebo Španielsku, organizátori o tom ešte nerozhodli. Ako dejisko finále sa spomína štadión Santiaga Bernabeua v Madride.

Maroko sa pôvodne chcelo uchádzať o turnaj samo, no nakoniec sa spojilo s dvoma silnými európskymi futbalovými krajinami. Aj Portugalsko bude premiérovo hostiť šampionát, v Španielsku sa konal v roku 1982. Ku spoločnej kandidatúre Španielov a Portugalcov sa v októbri chcela pridať Ukrajina, no pre pretrvávajúcu vojnu sa v jej krajine nemôžu konať veľké podujatia.

"V rozdelenom svete sa FIFA a futbal spájajú,“ povedal k rozhodnutiu Rady prezident FIFA Gianni Infantino. Podľa neho treba 100. výročie MS osláviť tým najvhodnejším spôsobom. "Prvý duel sa samozrejme bude hrať na štadióne, kde sa to všetko začalo - na Estadio Centenario v Montevideu."

MS v roku 2030 sa prvýkrát uskutočnia v šiestich rozličných krajinách. Skorší šampionát v roku 2026 privítajú Kanada, Mexiko a USA. Pre rok 2034 počíta FIFA iba s kandidátmi z Ázie a Oceánie, veľký záujem má údajne Saudská Arábia.