Fidži nemá na MS čím ohúriť. Jedinou silnou stránkou je osoba hlavného trénera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fidži nemá na MS čím ohúriť. Jedinou silnou stránkou je osoba hlavného trénera
Fidži je najväčším outsiderom nielen skupiny, ale aj celého šampionátu.
Fidži je najväčším outsiderom nielen skupiny, ale aj celého šampionátu.Profimedia
Slovenská futbalová reprezentácia do 20 rokov otvorí majstrovstvá sveta 2023 v Argentíne zápasom proti Fidži. V stretnutí budú zverenci trénera Alberta Rusnáka (49) jasným favoritom a mali by získať "povinné" tri body. Pred sobotným stretnutím vám Flashscore Správy predstavujú prvého súpera.

Seniorský futbal v krajine

Trpaslík svetového futbalu ležiaci v Oceánii veľa vody nenamútil. Seniorská reprezentácia odohrala svoj prvý oficiálny zápas v roku 1951 a najvyššia výhra sa datuje do roku 1979, keď Fidži porazilo Kiribati až 24:0. Šesť rokov predtým sa táto krajina prvýkrát zúčastnila kvalifikácie o majstrovstvá sveta, no na záverečný šampionát nedokázala nikdy postúpiť.

Fidži počas svojej existencie hralo proti vyspelejším krajinám iba niekoľkokrát. Jeho súpermi boli takmer výlučne ďalšie oceánske mužstvá alebo ázijské celky ako Čína, India či Filipíny. Medzi najsilnejších protivníkov patrí Austrália a Nový Zéland v kvalifikácii. Raz v rámci prípravného stretnutia i Mexiko.

Najväčšími úspechmi sú dve víťazstvá v rokoch 1991 a 2003 na Pacifických hrách. Historický úspech bol postup na olympiádu v roku 2016. V základnej skupine boli nad sily outsidera postupne Južná Kórea (0:8), Mexiko (1:5) a Nemecko (0:10).

Najúspešnejším fidžským futbalistom je stále aktívny útočník Roy Krishna, o ktorého mal v roku 2009 záujem aj PSV Eindhoven. Takisto bol na skúške v Derby County. Najväčšiu stopu zanechal v A-League, kde obliekal dres Wellingtonu Phoenix. Momentálne hráva v Indii. Zároveň je najlepším strelcom národného tímu (32 gólov) a aj hráčom s najvyšším s počtom zápasov (48).

Program v základnej skupine na MS.
Program v základnej skupine na MS.Flashscore

Cesta Fidži na MS do 20 rokov

Najväčším úspechom kategórie U20 je víťazstvo na šampionáte Oceánie v roku 2014, kde trikrát tento tím skončil druhý a raz tretí. Na majstrovstvách sveta štartovalo Fidži prvýkrát v roku 2015. Nepostúpilo zo skupiny po výhre nad Hondurasom (3:0) a prehrách proti Uzbekistanu (0:3) a Nemecku (1:8).

Na minuloročných majstrovstvách Oceánie do 19 rokov si Fidži zabezpečilo miestenku do Argentíny vďaka účasti vo finále. V ňom síce podľahlo Novému Zélandu 0:3, ale postupovali dva tímy. Po druhom mieste v skupine prešiel výber argentínskeho trénera Zapatu cez Samou a Novú Kaledóniu.

V príprave prehralo Fidži až päť zo šiestich stretnutí proti rovesníkom z Indonézie, Guatemaly, Nového Zélandu, Šalamúnových ostrovov a Vanuatu. Jediná remíza sa zrodila so seniorským mužstvom Fidži.

Prípravné zápasy pred MS.
Prípravné zápasy pred MS.Flashscore

Súčasný káder

Drvivá väčšina nominovaných hráčov nastupuje v domácej súťaži, ktorá kvalitou nijako neoslní, ale niektorí majú aj skúsenosti zo zahraničia. Joshua Laqueretabua hráva za anglický Charlton, pôsobí v kategórii do 18 rokov. Zároveň ide o najmladšieho člena kádra. Dokáže zahrať ako stopér aj defenzívny stredopoliar

Peter Ravai je takisto všestranný a rovnako môže nastúpiť vzadu či v strede. Narodil sa v škótskom Edinburghu britskému otcovi a matke z Fidži. Keďže jeho otec bol v armáde, rodina sa presťahovala do Nemecka, kam ho prevelili. Pôsobil v niekoľkých mládežníckych akadémiách vrátane Hamburgu. Hrával tiež v Anglicku a minulý rok posilnil tím Rewa.

Brankárskou jednotkou bude Aydin Mustahib, ktorý plní pozíciu dvojky v momentálne najlepšom klube z Nového Zélandu, tým je Auckland City. Do nominácie sa dostal i stredopoliar Nabil Begg, ktorý je oporou majstrovského celku Ba a mal by patriť medzi opory.

Slovensko bude pre Fidži prvým súperom na svetovom šampionáte.
Slovensko bude pre Fidži prvým súperom na svetovom šampionáte.Flashscore

Silné a slabé stránky

Fanúšikovia sa spoliehajú na hlavného trénera, ktorým už nie je Zapata, ale Angličan Bobby Mimms. Bývalý brankár zažil úspešnú kariéru, pretože počas sezóny 1992/93 ako jednotka Blackburnu Rovers vychytal najviac čistých kont v Premier League a o dva roky neskôr sa tešil s rovnakým tímom z majstrovského titulu po boku hviezdneho Alana Shearera. Pôsobil tiež v Evertone či Manchestri City.

Ako tréner brankárov bol Mimms na ďalších prestížnych adresách vrátane Wolves, West Hamu či Hullu. Neskôr aj v indickej lige. Obrovskou slabinou tímu sú minimálne skúsenosti s futbalom mimo Oceánie. Aj keď v mužstve nájdeme legionárov, pôsobia v Austrálii a iba spomínaný Laqueretabua hráva v Európe. Neskúsenosť a povedzme si otvorene, aj nízka kvalita, budú rozhodujúcim faktorom, prečo Fidži nezíska ani bod.