Timotej Jambor o mužstve nepochybuje. Verí, že Slovensko postúpi zo skupiny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Timotej Jambor o mužstve nepochybuje. Verí, že Slovensko postúpi zo skupiny
Jambor s kapitánskou páskou v reprezentačnom drese na minuloročnom domácom šampionáte do 19 rokov.
Jambor s kapitánskou páskou v reprezentačnom drese na minuloročnom domácom šampionáte do 19 rokov. Profimedia
Keď sa reprezentácia Slovenska do 20 rokov pred dvomi desaťročiami predstavila na doteraz jedinom svetovom šampionáte, TIMOTEJ JAMBOR (20) nemal ani rok. V aktuálnej nominácii trénera Alberta Rusnáka (49) patrí k jedným z najväčších lídrov a ťahúňov, na ktorých sa bude upierať pozornosť v ofenzíve. Žilinský kanonier sa rozprával s oficiálnym portálom fifa.com.

Generácia okolo Mareka Čecha, Juraja Halenára, Filipa Šeba, Igora Žofčáka a ďalších, sa v SAE dopracovala do osemfinále. V ňom zverenci Petra Poláka stroskotali v predĺžení na neskoršom celkovom víťazovi - Brazílii. V jej kádri boli Dani Alves či Adriano.

Obaja menovaní si v neskoršej fáze kariéry zahrali v drese FC Barcelona. Zo slovenských reprezentantov to najďalej dotiahol Marek Čech. S FC Porto vyhral tri tituly po sebe. Igor Žofčák má 40 a stále oblieka dres Michaloviec. Na konci aktuálneho ročníka oznámil koniec svojej kariéry. Nielen oni, ale aj ďalší ich bývalí spoluhráči si vyskúšali rôzne kluby v zahraničí a zažili niekoľko úspechov. Niečo podobné môže postretnúť aj terajšiu generáciu. 

"Som veľmi vďačný a nadšený z tejto príležitosti. Bude to nezabudnuteľný moment. Pre nás všetkých je splneným snom byť pri tom a súťažiť s najlepšími hráčmi na svete," uviedol Timotej Jambor.

Na doteraz jedinú účasť U20 v SAE spomínal Marek Čech

Tohtosezónne štatistiky Jambora vo Fortuna lige.
Tohtosezónne štatistiky Jambora vo Fortuna lige.Flashscore

Sám má skúseností s mládežníckym futbalom viac ako dosť. Nielen, že absolvoval domáce EURO U-19, ale vo farbách Žiliny si zahral UEFA Youth League. "Šošoni" odolávali favorizovanému Salzburgu, ktorý nakoniec postúpil z osemfinále cez pokutové kopy.

"Fantastická skúsenosť a dosť podobná EURO U-19 v tom, že sme sa stretli s výbornými súpermi. V tomto prípade so slávnymi klubmi, akými sú Inter Miláno či PAOK. Mali sme skvelého tímového ducha a výborné výsledky. Z môjho pohľadu má každý v kádri Slovenska značné medzinárodné skúsenosti či už z klubu alebo reprezentácie. Pokiaľ ide o majstrovstvá sveta, nepochybujem o nás," zdôraznil. 

V Argentíne sa od neho budú čakať góly. Jambor totiž prežíva najlepšiu sezónu medzi mužmi. Pod vedením trénera Hyneka naskočil do 26 zápasov, v ktorých nastrieľal osem presných zásahov a pridal štyri asistencie. Po Kaprálikovi (9) je druhým najlepším strelcom mužstva. V minulom ročníku odohral o päť duelov menej. Strelil štyri góly. 

"Začiatky v seniorskom tíme boli trochu ťažké, ale po prvej sezóne som sa úplne adaptoval a teraz nemám žiadne problémy. Som spokojný, najmä s týmto rokom, ktorý bol naozaj dobrý. Hrám každý zápas, strelil som pár gólov a získal niekoľko asistencií. Štatistiky sú fajn. Som ešte mladý, vždy je čo zlepšovať na ihrisku aj mimo neho, ale momentálne som so sebou spokojný," vyjadril sa na margo momentálneho obdobia. 

Timotej Jambor v žilinskom drese
Timotej Jambor v žilinskom dreseTASR

Zverencov Alberta Rusnáka čaká v sobotu vstup do šampionátu proti Fidži. V skupine sa následne stretnú s rovesníkmi z Ekvádoru a USA. "Nečakali sme ľahký žreb. Napriek tomu si myslím, že máme výbornú skupinu. Každý zo súperov má kvalitu, ale sme schopní dosiahnuť pozitívne výsledky a postúpiť do vyraďovacej časti. Po Eure je to môj druhý veľký turnaj, ale tento bude úplne iný. Neviem prečo, no majstrovstvá sveta sú vždy pre každého hráča špeciálne," doplnil najlepší hráč do 19 rokov Jambor.