Historicky druhý šampionát pre Slovensko. Prekonajú rusnákovci výnimočnú generáciu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Historicky druhý šampionát pre Slovensko. Prekonajú rusnákovci výnimočnú generáciu?
Zvládnutý duel o 5. miesto, miestenka na šampionáte a obrovská radosť v Trnave.
Zvládnutý duel o 5. miesto, miestenka na šampionáte a obrovská radosť v Trnave.
TASR
Dlhých dvadsať rokov museli slovenskí fanúšikovia čakať, aby si opäť mohli vychutnať napätie či emócie zo záverečného šampionátu reprezentácie do 20 rokov. Historickým maximom je osemfinále. Podarí sa ho zverencom Alberta Rusnáka (49) v Argentíne prekonať a stanoviť nové?

Cesta do Argentíny

Hráčov okolo trénera Petra Poláka v Spojených arabských emirátoch zastavila v roku 2003 Brazília, ktorá neskôr vo finále zdolala aj Španielsko a turnaj ovládla. Predchádzajúca generácia získala bronz na európskom šampionáte v Nórsku. Pre Slovensko to bola vôbec prvá medaila.

O necelé dve dekády neskôr si slovenskí reprezentanti účasť vybojovali na domácom EURO U19. V skupine podľahli Francúzsku vysoko 0:5. S rovesníkmi z Talianska prehrali 0:1 a Rumunsko zdolali 1:0. Z tretieho miesta putovali do play-off o majstrovstvá sveta. V ňom narazili na Rakúsko a gólom Samuela Kopáska, krátko po hodine hry, mohli osláviť svoj vytúžený úspech. 

Program Slovenska na MS U20 v Argentíne
Flashscore

V kádri všetky opory 

Tesne pred šampionátom musel tréner Albert Rusnák riešiť viacero komplikácií. V rozbehnutej sezóne mu kluby nevedeli garantovať všetkých hráčov, ktorých chcel nominovať. Problémová, aspoň navonok, bola komunikácia s AS Trenčín.

Na druhej strane, postoj vedenia spod hradu Matúša Čáka sa dá, svojím spôsobom, pochopiť. Trenčania hľadajú zašlú slávu a v aktuálnom ročníku im tri kolá pred koncom stále hrozila baráž o zotrvanie v najvyššej súťaži. Pred "šesťbodovým" duelom v Zlatých Moravciach (víťazstvo 2:1, pozn. aut.) prišlo pre Rusnáka vytúžené "áno". Gajdoš, Bagin, Mičuda aj Hollý dostali zelenú. 

Konečná nominácia Slovenska U20 na MS v Argentíne

Posledný menovaný sa nakoniec na záverečnom šampionáte nepredstaví. Nedovolí mu to infekcia v tele a zápal mozgových blán. Na diaľku prajeme Dominikovi čo najrýchlejšie uzdravenie a návrat na trávnik. V nominácii ho nahradil Bálint Csóka zo Šamorína.

Do dejiska odletel spolu s Adamom Grigerom, ktorého uvoľnilo Cagliari o niečo neskôr. V Serii B síce nastúpil iba na jedenásť minút, ale v Primavere naskočil do dvadsiatich zápasov, v ktorých nastrieľal šesť gólov a pridal tri asistencie. Dôležité čísla, ktorými si určite dodal potrebné sebavedomie.

Rovnako ako Timotej Jambor, jeden z lídrov tímu. V 26 kolách slovenskej Fortuna ligy nazbieral osem presných zásahov a štyri asistencie. Zaknihoval najlepšie štatistiky v tretej sezóne medzi mužmi. Nielen on sa bude môcť oprieť o podporu zo stredu poľa, kde vystrkujú, v pozitívnom zmysle slova, rožky Mário Sauer, ale najmä Artur Gajdoš. Odchovanec Trenčína dotiahol v devätnástich rokoch svoj materský celok k záchrane v najvyššej súťaži (6+4). 

Timotej Jambor a jeho tohtosezónne čísla
Flashscore

Krst ohňom zažijú novici Leo Sauer, ktorého Feyenoord neváhal v sedemnástich rokoch vykúpiť zo Žiliny či Nino Marcelli. V prebiehajúcej sezóne nastupuje v dospelom futbale v II. lige za B-mužstvo bratislavského Slovana. V štrnástich stretnutiach zaznamenal tri góly a jednu asistenciu. Tréner Weiss ho niekoľkokrát nominoval ako náhradníka do súbojov v Konferenčnej lige či Slovnaft Cupe.

V defenzíve sa bude tréner Rusnák opierať o skúsenosti Sebastiána Kóšu. V lete odohral európske predkolá a vo Fortuna lige dostáva od kouča Gašparíka dôveru popri Štetinovi v trnavskom Spartaku. V minulom ročníku hral so Škrtelom. V oboch sezónach zdvihol nad hlavu Slovenský pohár. Podobne ako jeho klubový a reprezentačný spoluhráč Marek Ujlaky.

Silné a slabé stránky 

K pozitívnym, ako už z vyššie uvedeného textu vyplýva, patria nespochybniteľné skúsenosti väčšiny hráčov s mužským futbalom. Majú za sebou náročné zápasy či už v boji o trofeje, alebo záchranu. Kostra tímu, ktorá vybojovala historicky druhú účasť na majstrovstvách sveta do 20 rokov, zostala pokope. Záverečným rezom neprešiel Jakub Luka

Nevýhodou môže byť neskúsenosť s takto veľkými šampionátmi, na ktorých rozhodujú detaily. Nastavenie sa na jeden duel, ktorý musia hráči zvládnuť, v opačnom prípade sa dostanú pod tlak, a ten bude silnieť. Reprezentanti nemali priestor odohrať tesne pred štartom MS žiadny prípravný zápas.

Ostatné vystúpenia reprezentantov
Flashscore

Ale to všetko je pominuteľné, keď na trávnik vybehne jedenásť sebavedomých mužov a ďalší, rovnako sebavedomí a odhodlaní, budú pripravení zasiahnuť do stretnutia, keď to bude potrebné. Pred dvadsiatimi rokmi si viacero futbalistov z výnimočnej generácie naklonilo k sebe krásne kariéry. Rovnakú šancu má aj terajšia generácia. 

Spomienky Mareka Čecha na účasť v SAE 2003

V základnej skupine B sa reprezentanti postupne stretnú s Fidži, Ekvádorom a USA. Podľa Rusnáka je jasným cieľom vyraďovacia fáza, kde priamo postúpia prvé dva tímy zo šiestich skupín a štyria najlepší z tretích miest. My veríme, že sa mladíkom tento cieľ podarí naplniť a opäť pošlú na Slovensko množstvo radosti.