MS U20 vo futbale, finále: Uruguaj sa teší z premiérového titulu, Izrael je bronzový

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS U20 vo futbale, finále: Uruguaj sa teší z premiérového titulu, Izrael je bronzový
Aktualizované
Uruguajskí hráči rozhodli jediným zásahom.
Uruguajskí hráči rozhodli jediným zásahom.Profimedia
V poradí 23. futbalové majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov odštartovali 20. mája a vyvrcholili 11. júna 2023. Turnaja, ktorý mala pôvodne organizovať Indonézia, ale nakoniec ho má pod palcom Argentína, sa zúčastňuje celkovo 24 tímov, medzi ktorými nechýbalo ani Slovensko. Zverenci Alberta Rusnáka (49) vypadli v osemfinále. Flashscore Správy vám prinášajú sumár finálového dňa.

O 3. MIESTO

Izrael - Južná Kórea 3:1 (1:1)

Góly: 19. Binyamin, 76. Senior, 85. Khalaili - 24. Lee Seung-Won

Historicky premiérovo si o medailu zo šampionátu 20 ročných zahrali futbalisti Izraelu. Vicemajstri z kategórie U19 v semifinále sa tešia z ďalšej medaile, tentoraz bronzovej, keď v rozhodujúcom súboji zdolali Južnú Kóreu. Strieborní medailisti z predchádzajúceho šampionátu inkasovali úvodný zásah v devätnástej minúte. O päť minút ale dokázali vyrovnať. Po zmene strán prišli dve gólové rany a konečná radosť Izraelu. 

Štatistika duelu
Štatistika dueluFlashscore

FINÁLE

Uruguaj - Taliansko 1:0 (0:0)

Góly: 86. Rodríguez

Vrchol turnaja sa odohral na štadióne La Plata. V roku 1977 nechýbali fináloví účastníci pri premiérových majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Tunisku. O 46 rokov neskôr bolo isté, že jeden z nich ovládne šampionát v Argentíne. Taliansko čakalo na prvé finále v danej vekovej kategórii. V ceste im stála pevná defenzíva Uruguaja, ktorá má na konte päť čistých kont. Ale "Azzurri" disponovalo sedemgólovým Casadeiom.  

Uruguaj mal pred sebou tretie finále. Je tak ešte len šiestou krajinou s týmto počtom po Brazílii (9), Argentíne (7), Ghane (3), Portugalsku (3) a Španielsku (3). V roku 1997 nestačil na Argentínu a v 2013 mu pripravilo ranu Francúzsko. 

Úvodné dejstvo boja o titul ponúklo dominanciu Juhoameričanov, ktorí mali na svedomí aj jedinú väčšiu gólovú príležitosť prvej 45-minútovky. Bola ňou hlavička Andersona Duarteho, tú však vykryl Sebastiano Desplanches.

Ani v druhom polčase sa mladí Taliani nedostali k výraznejšej prevahe. O všetkom podstatnom rozhodla až 86. minúta, keď sa po rohovom kope a následnej skrumáži presadil Luciano Rodríguez a stal sa hrdinom svojho národa.

Uruguajci triumfovali na turnaji tejto vekovej kategórie po prvýkrát v histórii. Vo finále sa už predtým predstavili dvakrát, no neuspeli v roku 1997 a ani v roku 2013. Taliani nezvládli svoje prvé finále na turnaji hráčov do 20 rokov.