Anglicko je prvýkrát vo finále, ukončilo austrálsky sen o zlate na domácich MS žien

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko je prvýkrát vo finále, ukončilo austrálsky sen o zlate na domácich MS žien

Angličanky prvýkrát v histórii MS žien postúpili do finále.
Angličanky prvýkrát v histórii MS žien postúpili do finále.TASR
Futbalistky Anglicka vyhrali v druhom semifinále MS žien 2023 proti domácej Austrálii a postúpili do nedeľného finále, kde budú rovnako ako Španielky bojovať o svoj prvý titul majsteriek sveta.

Austrália - Anglicko 1:3

Prvýkrát na týchto MS bola v základnej zostave kapitánka domáceho tímu Sam Kerrová, ktorá sa dostala aj do úvodnej šance. Po pase za obranu sa rútila sama, trafila pravú nohu Earpsovej. Nakoniec sa pískal ofsajd. Angličankám druhý raz pre červenú kartu z osemfinále proti Nigérii chýbala Jamesová. 

Jej prínos pre ofenzívu chcela kompenzovať Stanwayová, lenže po krásnom pase do pokutového územia od Greenwoodovej našla iba Arnoldovú. Russová zakrátko strieľala do bočnej siete. Anglicko malo problém prekonávať dobre sformovanú defenzívu "The Matildas".

Kerrová sama na všetko nestačila.
Kerrová sama na všetko nestačila.TASR

Zmenilo sa to niekoľko minút pred koncom prvého polčasu, keď práve spomínaná Russová prihrala v pokutovom území pod seba a voľná Ella Tooneová pravačkou nasmerovala loptu nádherne z prvej do rohu brány, kam Arnoldová nemala šancu dočiahnuť.

Po zmene strán najskôr tesne vedľa hlavičkovala Brightová, a tak vyrovnala Kerrová, ktorá si naviezla loptu pred pokutové územie, súperky iba cúvali, čo využila na krásnu ranu pod brvno. Zakrátko hlavičkovala k žrdi, Earpsová si dala pozor.

Angličanky sa po horšom úseku znova vrátili do hry. Najskôr Bronzeovej center takmer zapadol za čiaru, následne Russová hlavičkovala o centimetre vedľa a nakoniec po veľkom zaváhaní Carpenterovej zblízka napla sieť Lauren Hempová, čím vrátila európskemu tímu vedenie.

Domáce hráčky túžili vyrovnať. Earpsová vytesnila krížny pokus Vineovej, následne Kerrová v stodesaťpercentnej príležitosti spred päťky totálne zaváhala a netrafila bránu. Následný protiútok z 86. minúty potiahla Hempová, prihrala pomedzi obrankyne a Alessia Russová definitívne rozhodla o postupe Anglicka do finále.

Tam už čaká Španielsko, ktoré v utorok postúpilo cez Švédsko. Obe mužstvá sa do posledného stretnutia MS dostali premiérovo, a tak ich čaká boj o prvý titul. Austrália na domácom šampionáte zlatá nebude. Finále je na programe v nedeľu 20. augusta (12:00). Zápas o 3. miesto o deň skôr (11:00).

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Statsperform