Flashscore Awards: Španielky najlepším ženským kolektívom roka 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Awards: Španielky najlepším ženským kolektívom roka 2023

Španielsko ovládlo majstrovstvá sveta žien.
Španielsko ovládlo majstrovstvá sveta žien.AFP
Kolektív, ktorý momentálne vedie trénerka Montserrat Toméová (41), je logickým víťazom po tom, čo v lete získal titul majsteriek sveta.

Španielska reprezentácia je najlepším ženským tímom roka podľa Flashscore Awards - hlasovania, ktorého sa zúčastnilo 14 redakcií Flashscore Správ z celého sveta.

V hre boli kluby ako FC Barcelona, ktorá vyhrala španielsky Superpohár, ženskú La Ligu i Ligu majsteriek a, samozrejme, všetky reprezentácie. Nakoniec to boli majsterky sveta, ktoré sa stali víťazkami ankety.

Tento rekord je pozoruhodný: 18 víťazstiev a len tri prehry, vrátane jednej v priateľskom zápase proti Austrálii. Prvý duel v roku 2023 bol proti Jamajke (výhra 3:0) a posledný proti Švédsku (výhra 5:3).

Ideálne sa to začalo v Oceánii, kam Španielky cestovali v predstihu, aby sa prispôsobili zmene času, podnebiu i počasiu až po dôležitý výsledok v Lige národov pred oddaným domácim publikom.

Nezabudnuteľný úspech

Tím, ktorý na začiatku šampionátu trénoval Jorge Vilda, vstupoval do majstrovstiev sveta len s dvoma predchádzajúcimi účasťami, pričom najlepší výsledok bol postup zo skupiny do osemfinále.

Je ťažké zaradiť krajinu, ktorá nezvykne zasahovať do neskorých fáz turnaja, do tábora favoritiek, ale otázka sa zmení, keď si uvedomíte, že ju reprezentujú Alexia Putellasová (dvojnásobná držiteľka Zlatej lopty), Aitana Bonmatíová alebo Jenni Hermosová - hráčka, ktorá počas dlhej kariéry v najvyššej súťaži strieľala góly a poskytovala asistencie ako na bežiacom páse.

"La Roja" prešla skupinovou fázou s prehľadom (víťazstvá 3:0 a 5:0 nad Zambiou a Kostarikou). V boji o prvé miesto však Španielky rozbilo Japonsko 4:0. Nad vyčerpaným kádrom viseli pochybnosti, avšak ten zareagoval proti Švajčiarsku (5:1) najlepším možným spôsobom. Vo štvrťfinále museli ísť futbalistky Španielska v ďalšom európskom súboji do predĺženia, aby zdolali húževnaté Holandsko (2:1).

Posledné výsledky Španielok.
Posledné výsledky Španielok.Flashscore

Od vtedajšieho lídra rebríčka FIFA zo Švédska sa následne očakával postup do boja o zlato. Semifinále sa rozhodovalo v samom závere, keď v 89. minúte skórovala Olga Carmonová. Práve Carmonová strelila aj jediný gól finále. Jej pokus z pravého krídla znamenal eufóriu radosti, s ktorým Angličanka a najlepšia brankárka turnaja Mary Earpsová nemohla nič urobiť.

Rôzne problémy

Predošlý rok 2022 bol poznačený konfliktom s 15 reprezentantkami. Je to problém, ktorý pretrváva doposiaľ (Mapi Leónová a Patri Guijarrová sa do národného tímu nevrátili, pretože zmeny považujú za nedostatočné). Rozkol medzi RFEF a hráčkami sa ešte viac prejavil po Rubialesovom nevyžiadanom bozku, keď prakticky všetky hráčky rezignovali a ohlásili bojkot, pretože, ako vysvetlili, v prostredí národného tímu sa necítili bezpečne.

Španielky prehrali v roku 2023 len tri zápasy z 21.
Španielky prehrali v roku 2023 len tri zápasy z 21.Flashscore

Takto začala svoje pôsobenie vo funkcii trénerky Montse Toméová po prepustení Jorgeho Vildu. Ten bol obvinený z nátlaku na Jenni Hermosovú a jej okolie po tom, čo sa stalo na pozápasovom ceremoniáli. To je však verzia, ktorú Vilda odmieta. Astúrčan popiera aj akékoľvek nezhody s Aitanou Bonmatíovou počas zápasu proti Taliansku.

Olympijské hry sa blížia

Šampionát v Oceánii bol v centre pozornosti väčšinu času, ale nikto nezabúda, že za rohom sú aj olympijské hry. Zabezpečiť si miestenku nebolo nikdy jednoduché a dnes to platí ešte viac.

Najťažšia časť, umiestnenie na čele skupinovej fázy Ligy národov, je už za Španielkami. Na miestenku do Paríža 2024 im stačí v semifinále poraziť Holanďanky alebo vyhrať duel o tretie miesto.