Flashscore Awards: Trénerkou roka je Sarina Wiegmanová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Awards: Trénerkou roka je Sarina Wiegmanová

Wiegmanová prežila úspešný rok.
Wiegmanová prežila úspešný rok.Reuters
Sarina Wiegmanová (54) uspela v hlasovaní Flashscore o najlepšiu trénerku v kalendárnom roku 2023. Táto iniciatíva oceňuje individuálne a kolektívne osobnosti, ktoré od januára do decembra zažiarili vo svete futbalu najjasnejšie. Do hlasovania sa zapojilo viac ako 50 novinárov zo štrnástich redakcií na celom svete.

Wiegmanová, známa svojou obrovskou taktickou inteligenciou a ľudským prístupom, posilnila svoj status jednej z najlepších tréneriek v histórii futbalu v roku 2023 po tom, ako doviedla Anglicko do finále majstrovstiev sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande, v ktorom nestačilo na Španielsko.

Holanďanka sa musela pred začiatkom turnaja vysporiadať s niekoľkými kľúčovými absenciami vo svojom tíme (Leah Williamsonová, Fran Kirbyová a Beth Meadová), ako aj s problémami Keiry Walshovej s kolenom a suspendáciou Lauren Jamesovej, keď už bol turnaj v plnom prúde. Ani to však to nezabránilo Angličankám dostať sa do finále.

Celkovo bol ročník relatívne úspešný, keď v tucte zápasov dosiahla so svojimi zverenkami sedem víťazstiev. Umiestnenie na olympijských hrách v Paríži sa ale na realitu nepremenilo. Anglicko potrebovalo v Lige národov poraziť Škótsko, aby získalo body a potrebný gólový rozdiel. Napriek víťazstvu 6:0 tento výsledok na postup nestačil, keďže Holandsko v poslednej minúte strelilo potrebný zásah a porazilo Belgicko 4:0.

"Ak môžem niekomu pomôcť rozvíjať sa vo futbale a predovšetkým z ľudského hľadiska, dodáva mi to veľa energie. To ma baví, spájať sa s ľuďmi. Musím sa neustále posúvať vpred, pretože futbal a svet sa neustále menia. Keď dosiahneme výsledky a víťazstvá, radosť je ešte väčšia, pretože nerada prehrávam. Ale aj to je súčasťou hry," povedala nedávno Wiegmanová pre denník The Guardian.

Anglicko sa dostalo do finále majstrovstiev sveta žien
Anglicko sa dostalo do finále majstrovstiev sveta žienProfimedia

Po historickom triumfe na ME 2017 a striebre na MS 2019 na lavičke Holandska prevzala Wiegmanová v roku 2021 post trénerky Anglicka, pričom neprestala napredovať - zlato na kontinentálnom šampionáte, druhé miesto na turnaji v Oceánii a séria 30 víťazstiev za sebou v rokoch 2021 až 2023 hovoria za všetko. Za zmienku stojí, že bola učiteľkou telesnej výchovy a na lavičke začínala v roku 2007. 

"Sarina je veľmi výnimočná a realistická trénerka. Je pripravená na všetko, čokoľvek si predstavíte, že by sa mohlo v zápase stať. Vyznačuje sa sústredenosťou a väčšinu času trávi premýšľaním o futbale. Nechce, aby ju niečo prekvapilo. Ak nevyjde plán A, má vždy pripravené varianty B a C," povedala pre Flashscore bývalá majsterka Európy Anouk Dekkerová.