Dvadsaťjednotka proti Španielsku a Malte. Tréner Kentoš očakáva posun v procese

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dvadsaťjednotka proti Španielsku a Malte. Tréner Kentoš očakáva posun v procese

Kentoša čaká výzva v podobe Španielov.
Kentoša čaká výzva v podobe Španielov.Profimedia
Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov sa v nedeľu na obed zišla na zraze pred prvými dvoma zápasmi v kalendárnom roku 2024. Na sokolíkov čaká v tomto asociačnom termíne cesta na juh Európy – vo štvrtok si najprv zmerajú sily so silnými Španielmi (19:00 v Jereze), o štyri dni neskôr odohrajú súboj na pôde Malty (19:00 v Paole).

Aj keď sa na začiatku zrazu nezišla dvadsaťjednotka v kompletnom zložení, hlavného trénera Jaroslava Kentoša môže tešiť, že nateraz nemusel pristúpiť oproti pôvodnej nominácii k žiadnym úpravám. "Zatiaľ sme nemuseli robiť žiadnu zmenu. Verím tomu, že hráči budú zdraví a do pondelkového tréningu už budeme v kompletnom zložení,“ prezradil v rozhovore pre web SFZ.

Španielsko a Malta sú si navzájom súpermi v rovnakej kvalifikačnej skupine o postup na budúcoročné ME do 21 rokov, ktoré sa uskutočnia na Slovensku. Kým Španieli sú po piatich zápasoch v skupine B nateraz bez prehry, Malta naopak na svoje prvé víťazstvo stále len čaká.

"Očakávam, že sa znovu posunieme v našom procese dopredu. O prvom súperovi netreba asi nič hovoriť. Je to európska špička v tejto vekovej kategórii. Druhý zápas bude takisto kvalitný. Malta má svoju kvalitu a na oba duely sa svedomito pripravíme,“ priblížil Kentoš svoje očakávania pred marcovým dvojzápasom.

Najbližší program SR U21.
Najbližší program SR U21.Flashscore

V 23-člennej nominácii realizačného tímu je aj trio debutantov v tejto vekovej kategórii. Jedným z nich je Ján Murgaš, legionár z rakúskej Flyeralarm Admiry hrajúcej na viedenskom predmestí v Mödlingu. "V prvom rade je to pre mňa obrovská česť reprezentovať vlastnú krajinu. Veľmi si vážim túto pozvánku a verím, že sa mi podarí naplniť trénerove očakávania,“ prezradil na zraze.

Hoci je Murgaš nováčikom, v mladších reprezentačných výberoch má predsa len už čo-to odohraté. Neprichádza tak do úplne neznámeho prostredia. "S pár chalanmi sme boli na MS do 20 rokov. Niektorých zas poznám z nižších reprezentácií, s ďalšími sa teraz spoznám,“ vysvetlil.

Oproti tomu Ľubomír Belko je jedným zo služobne najskúsenejších hráčov v kádri. Na svojom konte má k dnešnému dňu už tucet štartov za dvadsaťjednotku, pričom jej súčasťou bol už počas kvalifikácie na uplynulý európsky šampionát do 21 rokov. "Vnímame, že hráči, ktorí sme tu už z predošlej kvalifikácie, by sme mali tím potiahnuť svojimi skúsenosťami. Tým môžeme pomôcť aj novým chalanom v kádri,“ nevyhýba sa zodpovednosti brankár MŠK Žilina.

Nominácia trénera Kentoša.
Nominácia trénera Kentoša.Instagram / @sfzofficial

Práve z kvalifikácie na ME 2023 má Belko priamu skúsenosť s jedným zo súperov, ktorých Slováci vyzvú v priebehu marcovej asociačnej prestávky. Koncom marca 2022 stál v bráne v dueli proti Španielom, v ktorom reprezentanti v Žiline nakoniec prehrali 2:3.

"Ten zápas mi dal veľa, rovnako ako aj ostatným chalanom. Španieli sú známi tým, že sa snažia držať loptu a vyznačujú sa hrou na jeden-dva dotyky s následným prechodom do útoku. Bude to určite zaujímavý súboj," dodal pre futbalsfz.sk.