Historický postup na EURO nespečatili, musia čakať. Slováci do 17 rokov podľahli Ukrajine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Historický postup na EURO nespečatili, musia čakať. Slováci do 17 rokov podľahli Ukrajine

Slováci sa už na Cypre tento rok predstavili, keď nad rovesníkmi z ostrovnej krajiny vyhrali 2:0 a remizovali 2:2.
Slováci sa už na Cypre tento rok predstavili, keď nad rovesníkmi z ostrovnej krajiny vyhrali 2:0 a remizovali 2:2.Slovenský futbalový zväz
Slovenskí futbalisti do 17 rokov si budú musieť počkať na definitívu historického postupu na majstrovstvá Európy vo svojej vekovej kategórii. Na istotu účasti medzi kontinentálnou smotánkou potrebovali v záverečnom súboji 2. fázy kvalifikácie zdolať rovesníkov z Ukrajiny. To sa im nepodarilo, keďže prehrali 0:3.

Ukrajina U17 - Slovensko U17 3:0

Duel sa začal o 14:00, avšak pre silnú búrku na gréckom ostrove Petras, kde sa odohrávala 4. skupina Elite Round, bol po necelej polhodine prerušený za bezgólového stavu. Pokračovalo sa od 18:30, pričom Ukrajina rozhodla o víťazstve zásahmi Stepanova a Reduška ešte pred odchodom do šatní. Prvý menovaný v 68. minúte poistil triumf druhou trefou.

Sokolíci majú napriek prehre veľkú šancu dostať sa na finálový turnaj, ktorý od 20. mája do 5. júna 2024 bude hostiť Cyprus. Okrem víťazov ôsmich kvalifikačných skupín tam postúpi aj sedem z ôsmich najlepších tímov na druhých miestach.

Finálna tabuľka 4. skupiny 2. fázy kvalifikácie na EURO do 17 rokov.
Finálna tabuľka 4. skupiny 2. fázy kvalifikácie na EURO do 17 rokov.Flashscore

Je málo pravdepobné, že všetkých sedem zvyšných reprezentácií z druhých priečok bude mať šesť bodov (nanajvýš sedem) a zároveň lepšie skóre ako zverenci trénera Branislava Fodreka. Na druhej strane bude mladíkov s dvojkrížom na hrudi mrzieť celkové skóre, keďže pred súbojom s Ukrajinou ho mali pozitívne (+2), po ňom sa prehupli do mínusu (-1).

Aj to môže byť jeden z faktorov, ktorý ovplyvní tabuľku tímov z druhých miest. Zápasy ostatných skupín sú na programe 20., 23. a 26. marca, Slováci tak budú môcť najskôr oslavovať v sobotu o týždeň (23. marca). 

Aby sme veci uviedli na pravú mieru: slovenská reprezentácia do 17 rokov sa už raz na majstrovstvách Európy predstavila. Bolo to na jar 2013, keď sa šampionát uskutočnil v krajine pod Tatrami. Aj preto môžeme písať, že zverenci trénera Branislava Fodreka bojujú o debutový postup na EURO.

Káder Slovákov v 2. fáze kvalifikácie o EURO U17.
Káder Slovákov v 2. fáze kvalifikácie o EURO U17.Flashscore

Od 5. do 17. mája 2013 sa hralo v Žiline, Dubnici nad Váhom, Nitre a Zlatých Moravciach. Vtedajší finálový formát turnaja sa zakladal na len ôsmich účastníkoch.

Slovensko ako hostiteľská krajina pod vedením kouča Ladislava Pecka na úvod skupiny A vyhrala nad Rakúskom 1:0, aby následne remizovala so Švajčiarskom 2:2 a Švédskom 0:0, čo stačilo na postup do semifinále z prvého miesta. V ňom mladí Slováci podľahli Taliansku 0:2, ktoré potom vo finále prehralo s Ruskom na penalty.