V šľapajach Haraslína či Vavra. Slováci do 17 rokov sú krok od historického postupu na EURO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V šľapajach Haraslína či Vavra. Slováci do 17 rokov sú krok od historického postupu na EURO

Slováci do 17 rokov sa už vo februári predstavili na Cypre, keď domácich rovesníkov v príprave zdolali 1:0 a remizovali s nimi 2:2.
Slováci do 17 rokov sa už vo februári predstavili na Cypre, keď domácich rovesníkov v príprave zdolali 1:0 a remizovali s nimi 2:2.Slovenský futbalový zväz
Slovenskí futbalisti do 17 rokov si môžu v utorok zabezpečiť historicky premiérový postup na EURO vo svojej vekovej kategórii. V záverečnom súboji 2. fázy kvalifikácie potrebujú na istotu účasti medzi kontinentálnou smotánkou poraziť Ukrajinu. K postupu na turnaj, ktorý od 20. mája do 5. júna bude hostiť Cyprus, im však môže s vysokou pravdepodobnosťou stačiť aj prehra.

Aby sme veci uviedli na pravú mieru: slovenská reprezentácia do 17 rokov sa už raz na majstrovstvách Európy predstavila. Bolo to v roku 2013, keď sa šampionát uskutočnil v krajine pod Tatrami. Aj preto môžeme písať, že zverenci trénera Branislava Fodreka bojujú o debutový postup na EURO.

Aký výsledok im zabezpečí miestenku?

Ich poslednou prekážkou v rámci 2. fázy kvalifikácie bude v utorok od 14:00 Ukrajina. V prípade, že sokolíci triumfujú, stanú sa víťazom 4. skupiny a postup majú istý. Pri inom výsledku si budú musieť na rozuzlenie situácie počkať niekoľko dní.

Tabuľka 4. kvalifikačnej skupiny pred záverečnými zápasmi.
Tabuľka 4. kvalifikačnej skupiny pred záverečnými zápasmi.Flashscore

Na Cyprus totiž postúpia víťazi ôsmich kvalifikačných skupín a sedem z ôsmich najlepších tímov z druhých miest. Je málo pravdepobné, že všetkých sedem zvyšných reprezentácií bude mať v prípade prehry Slovenska aspoň šesť bodov a lepšie skóre, respektíve v prípade remízy Slovákov s Ukrajinou bodov sedem a rovnako lepší pomer strelených a inkasovaných gólov. V športe však jeden nikdy nevie...

Každopádne, na istotu účasti je potrebné v utorok zabrať. V predošlých dvoch dueloch 2. fázy Slováci porazili Švajčiarsko 2:1 a napriek vylúčeniu a vyše polhodinovej presilovke súpera aj Grécko 1:0. Zápasy ostatných skupín sú na programe 20., 23. a 26. marca.

V šľapajach Haraslína či Vavra

Kostru súčasného tímu tvoria hráči z domácej dorasteneckej súťaže. V kádri nájdeme aj mladíkov, ktorí legionárčia v Česku, Poľsku, Belgicku či dokonca v anglickom Crystal Palace.

Na mládežníckych turnajoch je to však predovšetkým o kolektívnom výkone, nie veľkých menách. Tie sa budú spomínať až v prípade úspechu (ktorým bude nespochybniteľne aj samotný postup), respektíve pri obhliadnutí po niekoľkých rokoch, keď sa bude rozoberať, ktorí hráči dosiahli najväčšie úspechy na seniorskej úrovni.

Káder Slovákov v 2. fáze kvalifikácie o EURO U17.
Káder Slovákov v 2. fáze kvalifikácie o EURO U17.Flashscore

Denis Vavro, Lukáš Haraslín, Martin Junas, Miroslav Káčer, Jakub Grič, Filip Lesniak, Nikolas Špalek, Tomáš Vestenický, Andrej Kadlec či Lukáš Čmelík. To sú najznámejšie mená, ktoré reprezentovali Slovensko na domácom šampionáte do 17 rokov na jar 2013.

Hralo sa v Žiline, Dubnici nad Váhom, Nitre a Zlatých Moravciach od 5. do 17. mája. Vtedajší finálový formát turnaja sa zakladal na len ôsmich účastníkoch. 

Slováci pod vedením trénera Ladislava Pecka na úvod skupiny A vyhrali nad Rakúskom 1:0, aby následne remizovali so Švajčiarskom 2:2 a Švédskom 0:0, čo znamenalo postup do semifinále z prvého miesta. V ňom podľahli Taliansku 0:2, ktoré potom vo finále prehralo s Ruskom na penalty.

Slováci do 17 rokov 5. mája 2013 zdolali v Dubnici Rakúsko 1:0. Vpravo dole Haraslín, hore druhý sprava Vavro.
Slováci do 17 rokov 5. mája 2013 zdolali v Dubnici Rakúsko 1:0. Vpravo dole Haraslín, hore druhý sprava Vavro.Profimedia

Semifinálovou účasťou si zároveň zabezpečili účasť na majstrovstvách sveta do 17 rokov v Spojených arabských emirátoch. V skupine s usporiadateľmi, Hondurasom a Brazíliou skončili tretí, aj to im však stačilo na prienik do osemfinále. Tam už stroskotali na Uruguaji, ktorý vo štvrťfinále prehral s neskorším celkovým víťazom z Nigérie.

A len pre doplnenie - v nominácii do SAE boli aj ďalší súčasní seniorskí reprezentanti - Marek Rodák a Jakub Hromada.

Ukrajina U17 - Slovensko U17 (utorok, 14:00)