Prvá ostrá skúška pred ME. Slováci v domácom dueli účastníkov európskeho šampionátu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prvá ostrá skúška pred ME. Slováci v domácom dueli účastníkov európskeho šampionátu
Slováci privítajú západného suseda.
Slováci privítajú západného suseda.Profimedia
Program prípravných duelov pred majstrovstvami Európy v Nemecku odštartuje reprezentácia Slovenska sobotným stretom s Rakúskom. Zverenci trénera Francesca Calzonu (55) vyzvú svojho oponenta na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave od 18:00.

Slovensko - Rakúsko

Blížiace sa EURO 2024 si zahrajú oba národné tímy. Slovensko sa prebojovalo na svoje tretie ME v rade, keď v kvalifikačnej skupine J skončilo na druhom mieste. Prehralo len dvakrát a v oboch prípadoch to bolo s lídrom skupiny z Portugalska.

Kouč Calzona sa medzitým presunul aj na lavičku Neapolu, umožnila mu to vzájomná dohoda so Slovenským futbalovým zväzom. Teraz sa však vracia k svojmu primárnemu zameraniu, ktorým je príprava Sokolov na európsky šampionát. V Nemecku sa Slováci predstavia v skupine E po boku Rumunska, Belgicka a víťaza play-off vetvy B. 

Výsledky vzájomných zápasov Slovenska s Rakúskom.
Výsledky vzájomných zápasov Slovenska s Rakúskom.Flashscore

Naladiť sa budú chcieť už domácim súbojom s Rakúšanmi, s ktorými majú vyrovnanú bilanciu - z piatich predchádzajúcich stretnutí si odniesli jednu výhru, jednu prehru a tri remízy. Nerozhodným výsledkom sa skončili aj ostatné dva priateľské duely Slovenska. V novembri 2022 remizovali s Čiernou Horou (2:2) a Čile (0:0). 

Aj Rakúsko sa tretíkrát po sebe dostalo na EURO, zahrá si proti Francúzom, Holanďanom a víťazovi play-off vetvy A. V kvalifikačnej skupine F obsadilo druhú priečku, za prvým Belgickom zaostalo iba o bod. Veľmi dobre si toho je vedomý aj Calzona: 

"Rakúšania získali v kvalifikácii 19 z 24 bodov. Sú veľmi dobre organizovaní, majú skvelého trénera. Pán Rangnick za krátky čas vtlačil mužstvu svoju pečať. Podľa mňa môžu byť v Nemecku príjemným prekvapením turnaja."

V ostatných troch predstaveniach si výber kormidelníka Rangnicka dokázal udržať čisté konto. Lodivod z Nemecka bude dúfať, že táto séria sa v Bratislave natiahne. So svojím náprotivkom sa osobne nepozná, no vníma jeho zdvojené povinnosti. 

"Viem, že teraz pracuje na dvoch pozíciach. Je to náročná úloha," vravel Rangnick a pokračoval slovami o dueli: "Tešíme sa na zápas na veľkom štadióne a v dobrej kulise. V Slovensku vidíme dobrého súpera, dúfam, že aj Slováci budú mať kvalitného oponenta v nás."

Posledné dva strety oboch reprezentácií sa skončili bez gólov. Rakúšania boli vo svojich nedávnych dueloch nebezpeční najmä počas prvej hodiny hry. Štyri z ostatných piatich presných zásahov strelili pred 60. minútou, proti Slovákom sa im takýto zápis ešte nikdy nepodaril. Šancu na zlepšenie dostanú v sobotu 23. marca.