Po dlhšom čase proti súperovi európskeho rangu, vraví pred zápasom s Rakúskom Ján Kocian

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Po dlhšom čase proti súperovi európskeho rangu, vraví pred zápasom s Rakúskom Ján Kocian
Kocian naposledy viedol Zlaté Moravce.
Kocian naposledy viedol Zlaté Moravce.TASR
Rakúsky futbal pozná Ján Kocian (66) veľmi dobre. Od augusta 2008 do marca 2009 pôsobil ako asistent trénerovi Karelovi Brücknerovi v tamojšom národnom tíme. Pred sobotným stretnutím sa so skúseným lodivodom rozprával web Slovenského futbalového zväzu.

Kociana si Brückner vybral ako skúseného trénera spolu s domácim Andreasom Herzogom. Obaja sledovali zápasy i hráčov a najdôležitejšie informácie posúvali šéfovi lavičky. "Rakúšania na domácich majstrovstvách Európy neuspeli až tak, ako si predstavovali. Po nich sa rozhodli pre Karla Brücknera. Krátko predtým som skončil ako tréner slovenskej reprezentácie a nerátal som s tým, že dostanem takúto ponuku. Pán Brückner ma oslovil, že potrebuje asistentov, ktorí už čosi odtrénovali a nebudú iba nosiť na tréningoch kužele. Vybral si domáceho Herzoga a mňa," prezradil 66-ročný kormidelník, ktorý strávil pri národnom tíme Rakúska sedem mesiacov. 

Podobne ako v priebehu svojho pôsobenia vo farbách Slovenska, aj u susedov bol pri debute talentovaného futbalistu. Kým doma vytiahol Mareka Hamšíka, v Rakúsku to bol Marko Arnautovič. S 36 zásahmi je druhým najlepším strelcom krajiny a dodnes súčasťou národného výberu. Proti zverencom Francesca Calzonu bude chýbať, keďže laboruje so svalovým zranením. 

Posledné slovenské strety.
Posledné slovenské strety.Flashscore

"Futbal išiel v Rakúsku dopredu, nielen čo sa týka reprezentácie, ale aj ligy. Začali budovať akadémie, z ktorých vyčnieva kvalitatívne tá salzburská prepojená s RB Lipsko. Vychádzajú odtiaľ talentovaní hráči, ktorí zdokonaľujú svoje majstrovstvo či už v nemeckej bundeslige, alebo iných popredných ligách," uviedol Ján Kocian pre futbalsfz.sk

"Gro hráčov súčasnej reprezentácie pôsobí v nemeckej Bundeslige – Laimer je v Bayerne, Sabitzer v Dortmunde a mohol by som pokračovať. Nedávno Rakúšania dokázali zdolať Nemcov, hoci tí mali krízu, aj to svedčí o ich sile."

Vzájomné merania síl.
Vzájomné merania síl.Flashscore

Slovensko sa s Rakúskom stretne v sobotu v šiestom vzájomnom dueli (1-3-1). Posledný obaja odohrali v sezóne 2020/21 a národné tímy sa rozišli zmierlivo po bezgólovej remíze. 

"Rakúsko je dobrý súper pred šampionátom. Kvalitné, ktoré má formu. Kvalitatívne je na podobnej úrovni ako Belgicko. Konečne k nám príde po dlhšom čase súper európskeho rangu. Hovorím to bez toho, aby som znevažoval súperov, ktorých sme mali v kvalifikácii. Veľmi sa teším na túto konfrontáciu dvoch susedov. Ide svojím spôsobom o derby. Pre otestovanie výkonnosti je to dôležitý zápas pre oboch," uzavrel pre Slovenský futbalový zväz Kocian.

Slovensko - Rakúsko (sobota, 18:00)