Kto doplní slovenskú skupinu na Eure? Bosna má pred sebou Ukrajinu, Izrael narazí na Island

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto doplní slovenskú skupinu na Eure? Bosna má pred sebou Ukrajinu, Izrael narazí na Island

Podarí sa Islanďanom postúpiť z baráže a opäť stretnúť proti Slovensku?
Podarí sa Islanďanom postúpiť z baráže a opäť stretnúť proti Slovensku? Profimedia
Play-off o futbalové majstrovstvá Európy má tri vetvy (A, B, C) a každá sa hrá systémom Final Four. Islanďania absolvujú semifinále B-vetvy na neutrálnej pôde v Budapešti, kde sú vedení ako domáci Izraelčania. V ich krajine sa stretnutie nemôže uskutočniť pre súčasnú vojnovú situáciu.

Víťaz sa stretne s lepším z duelu medzi Bosnou a Ukrajinou, kde sú v pozícii favorita hostia. Tí nepostúpili priamo z vyrovnanej C-skupiny len pre horšiu vzájomnú bilanciu s úradujúcimi európskymi majstrami z Talianska. "Momentálne je to niečo nepredstaviteľné," priznal podľa AP kouč bosniackej reprezentácie Savo Miloševič ohľadom možnej premiérovej účasti na EURO.

Prehľad posledných výsledkov Bosny.
Prehľad posledných výsledkov Bosny.Flashscore

Tím vystriedal počas kvalifikácie troch trénerov a nenaplnil pozíciu spolufavorita popri Portugalsku. Bosnu a Hercegovinu delia dva zápasy od prvej účasti na veľkom turnaji od majstrovstiev sveta 2014 (vypadla v základnej skupine) a od ukončenia série neúspechov po tom, čo vynechala baráž o EURO 2012, 2016 a 2020 i MS 2010. 

Ani hra v Zenici by jej nemusela veľmi pomôcť, keďže z predchádzajúcich štyroch stretnutí na domácej pôde vyhrala len jedno (1-0-3) a to 2:1 nad Lichtenštajnskom, druhou najnižšie postavenou krajinou v rebríčku FIFA. Bilancia Bosny v baráži o veľké turnaje je biedna, ale ani tá ukrajinská nie je nijako výnimočná, keď sa jej nepodarilo postúpiť v šiestich zo siedmich prípadov, hoci má dobré spomienky na svoju spanilú jazdu do štvrťfinále EURO 2020. 

Ukrajina naposledy trápila Taliansko.
Ukrajina naposledy trápila Taliansko.Flashscore

Štvoricu v E-skupine ME, kde figuruje okrem Slovenska aj Belgicko a Rumunsko, doplní práve celkový víťaz B-vetvy. Tím trénera Francesca Calzonu proti nemu odohrá druhý zápas na turnaji, 21. júna v Düsseldorfe. Prípadná účasť na tomto turnaji by bola prvá aj pre Izrael, ktorý sa predstavil na vrcholnom podujatí doteraz len raz - zúčastnil sa na MS 1970 v Mexiku.

Izrael nemá pozitívnu sériu výsledkov v ostatnom období.
Izrael nemá pozitívnu sériu výsledkov v ostatnom období.Flashscore

Izrael má s barážou skúsenosti, naposledy bol v tejto fáze vyradený na penalty po bezgólovej remíze so Škótskom pred ME 2020. Teraz dúfa, že ukončí sériu siedmich zápasov v rade s nevyrovnanými výsledkami (3-2-2) a prvýkrát od minulého júna vyhrá dva zápasy za sebou. V skupinovej fáze Ligy národov 2022 sa mu podarilo uhrať iba dvojicu remíz 2:2, keď čelil Islandu.

V kvalifikačnej skupine narazil Island aj na Slovensko.
V kvalifikačnej skupine narazil Island aj na Slovensko.Flashscore

Tri finálové zápasy play-off sú na programe v utorok. Na záverečnom turnaji sa zúčastní celkovo 24 tímov, ktoré sú rozdelené do šiestich štvorčlenných skupín. Do osemfinále postúpia priamo najlepší dvaja z každej skupiny a doplní ich najlepšia štvorka z tabuľky tretích tímov.

B-vetva, semifinále:

Bosna a Hercegovina - Ukrajina (štvrtok, 20:45)

Izrael - Island (štvrtok, 20:45)