Preteky o titul v Premier League, nemecký Der Klassiker i vyvrcholenie tisícky v Miami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Preteky o titul v Premier League, nemecký Der Klassiker i vyvrcholenie tisícky v Miami
Kto sa bude po víkende tešiť viac? Guardiola (vľavo) alebo Arteta (vpravo)?
Kto sa bude po víkende tešiť viac? Guardiola (vľavo) alebo Arteta (vpravo)?AFP
Ani sme sa nenazdali a štvrtina roku bude po víkende minulosťou. So záverom týždňa zároveň nemôže chýbať tradičná rubrika Flashscore Správ - Víkendové tipy. V nej sa tentokrát pozrieme do Nemecka na tradičný Der Klassiker, aby sa potom presunuli na západ - na Britské ostrovy do súboja o titul i na tenisové bitky do Miami na americkú Floridu, kde vrcholí ďalšia tisícka na okruhoch ATP a WTA.

Bayern - Dortmund (sobota, 18:30)

Oči celej Európy sa upierajú na Allianz Arenu, kde Bayern Mníchov privíta tradičného rivala Borussiu Dortmund v 135. edícii Der Klassiker (67-35-32 z pohľadu Bavorov). Napätie trochu opadlo, keďže ani jeden z tímov nemá víťazstvo Bundesligy vo svojich rukách. Jedenásťnásobný majster Bayern, pravdepodobne, nezíska dvanásty ligový primát v rade, keďže za Leverkusenom zaostáva o desať bodov. 

Prehľad posledných výsledkov Bayernu.
Prehľad posledných výsledkov Bayernu.Flashscore

To však Bavorom nebráni naháňať lídra ligy, keďže si vďaka 13 gólom streleným pred reprezentačnou prestávkou zabezpečil pozíciu najproduktívnejšieho tímu (78 gólov). Zverenci Thomasa Tuchela sú podobne nemilosrdní aj v tomto konkrétnom zápase - ich drvivé jesenné víťazstvo 4:0 prinieslo deviaty triumf v Der Klassiker za sebou, v ktorom strelili aspoň dva góly (29). 

Predchádzajúce vzájomné strety.
Predchádzajúce vzájomné strety.Flashscore

Dortmund v súčasnosti zaostáva za svojím súperom o desať bodov, ale do tohto stretnutia môže vstúpiť sebavedomo po tom, čo sa vďaka sérii štyroch víťazstiev v rade pred prestávkou udržal v prvej štvorke a v európskych pohároch. Odstup od piateho Lipska však je jediný bod.

Dortmund a jeho ostatné rezultáty.
Dortmund a jeho ostatné rezultáty.Flashscore

Pre Dortmund zvyčajne nie je problém hrať vonku, keďže v posledných 16 zápasoch Bundesligy prehral iba raz (7-8-1). Táto séria sa začala po prehre 2:4 v Bavorsku takmer presne pred rokom, ktorá bola jedným z 11 duelov bez trojbodového zápisu v rade proti Bayernu (0-1-10) - najbližší zápas bude novým rekordom v počte súbojov bez výhry po sebe. Napriek negatívnej forme v tomto strete však zverenci Edina Terziča strelili v predchádzajúcich troch vystúpeniach v Allianz Arene päť gólov. 

Finále turnaja v Miami (sobota, 20:00 & nedeľa, 18:30)

Po tom, čo dva týždne dozadu triumfovali na tisíckach v kalifornskom Indian Wells Iga Swiateková a Carlos Alcaraz, bolo už niekoľko dní dozadu jasné, že Sunshine Double, ktoré spája výhru na západe USA s víťazstvom vo floriskom Miami, si nikto nepripíše.

Finále ženskej dvojhry totiž prekvapivo zaobstarajú domáca Danielle Collinsová a Kazaška Jelena Rybakinová. Collinsová, ktorá si svoje prvé semifinále na okruhu WTA zahrala pred šiestimi rokmi v Miami, stratila ešte na začiatku turnaja set s krajankou Bernardou Peraovou. Odvtedy vyhrala 12 setov v rade a nikdy nestratila viac ako tri gemy. V posledných 12 setoch povolila súperkám len 24 gemov.

Collinsová na Floride ukončila čakanie na svoje štvrté finále, ktoré si naposledy zahrala na Australian Open 2022, a prvé na tisíckach. Vo svojej zbierke zatiaľ dve trofeje, keď v lete 2021 vyhrala dva turnaje v priebehu troch týždňov - ovládla WTA 250 na antuke v Palerme a WTA 500 na tvrdom povrchu v San Jose. Pred touto sezónou oznámila, že rok 2024 bude jej posledným na okruhu.

Rybakinová vedie vo vzájomných súbojoch 3:1. Všetky tri víťazstvá prišli po trojsetovej bitke, naposledy minulý mesiac v Abú Zabí. Druhý rok po sebe si na Floride zahrá vo finále. Vlani, keď tu bola jediné víťazstvo od skompletizovania Sunshine Double, nestačila v súboji wimbledonských šampióniek na Petru Kvitovú. Tento rok pricestovala do Miami po mesačnej prestávke, keď pre zdravotné problémy vynechala štvrťfinále v Dubaji a nemohla obhájiť titul v Indian Wells.

Svetová štvorka Rybakinová je vo štvrtom tohtoročnom finále. V aktuálnej sezóne vyhrala na päťstovkových turnajoch v Brisbane a Abú Zabí, odohrala i finále na tisícke v Dauhe. Po semifinálovom skalpe Azarenkovej si vylepšila tohtoročnú bilanciu na 22:3 a v sobotu ju čaká piate finále na turnajoch série WTA 1000, kde doteraz triumfovala dvakrát.

Aj mužské finále by malo mať papierového favorita... Jannik Sinner vyhral 34 z posledných 36 zápasov a svoju tohtoročnú bilanciu vylepšil na 21-1. Jedinú prehru utrpel s Carlosom Alcarazom. V Miami štartuje štvrtýkrát v kariére a do finále sa prebojoval tretíkrát, keď v rokoch 2021 a 2023 na titul nedosiahol. Celkovo postúpil do 16 finále, v ktorých má perfektnú bilanciu 12-3. Dve z jeho troch finálových prehier boli práve v Miami. 

Zostrih súboja Sinner - Medvedev.
Flashscore

Dvadsaťdvaročný Talian porazil v semifinále o šesť rokov staršieho Rusa Daniila Medvedeva päťkrát za sebou v priebehu šiestich mesiacov. Vyhral v Pekingu (finále), vo Viedni (finále), na Turnaji majstrov (semifinále), na Australian Open (finále) a teraz v dejisku posledného neúspechu v Miami (semifinále). Kruh sa uzavrel po tom, čo mu Medvedev práve pred rokom uštedril v Miami finálovú porážku.

Ako je prekvapením v ženskej časti Collinsová, tak je v mužskej prekvapením Grigor Dimitrov. V semifinále prerušil sériu siedmich prehier s finalistom z roku 2018 Alexandrom Zverevom, upravil vzájomnú bilanciu na 2:7 a nadviazal na skalp Carlosa Alcaraza. Len druhýkrát v kariére dokázal na jednom turnaji zdolať dvoch hráčov z TOP 5 rebríčka (predtým triumf v Brisbane 2017).

Počas minulej sezóny po niekoľkých rokoch trápenia reštartoval svoju kariéru a vyšplhal sa späť do TOP 15 renkingu. Začiatkom tohto roka v Brisbane ukončil čakanie na svoj prvý titul od Turnaja majstrov 2017 a postupom do svojho tretieho tohtoročného finále si zabezpečil návrat do TOP 10, kde naposledy figuroval v roku 2018.

Zostrih súboja Zverev - Dimitrov.
Flashscore

Bulhara čaká len tretie finále na Masters. V roku 2017 v Cincinnati zdolal Nicka Kyrgiosa a vlani v Paríži nestačil na Novaka Djokoviča. S talianskym mladíkom môže v nedeľu od 18:30 vyrovnať bilanciu na 2:2.

Manchester City - Arsenal (nedeľa, 17:30)

Keďže preteky o titul v Premier League sú v plnom prúde, veľkolepý súboj medzi Manchestrom City a Arsenalom, posledný týchto dvoch rivalov v tejto sezóne, by mohol byť pre oba tímy zlomový. Zverenci Pepa Guardiolu získali anglický titul v troch po sebe idúcich sezónach, ale pred víkendom majú bodovú stratu na vedúci tím tabuľky, hoci majú aktívnu sériu 22 zápasov bez prehry vo všetkých súťažiach (19-3-0).

Domáci nevyužili šancu potvrdiť svoju autoritu v boji o titul pred pauzou, keď premrhali vedenie proti Liverpoolu (1:1). V závere sezóny sa im však darí a toto meranie síl na Etihad Stadium im sedí ako uliate, keďže tu neprehrali už neuveriteľných 38 súťažných stretov (33-5-0), vrátane dvoch víťazstiev vo vzájomných zápasoch.

Ostatné vzájomné vystúpenia.
Ostatné vzájomné vystúpenia.Flashscore

Poslednou z nich bola dominantná výhra 4:1, ktoré bolo súčasťou minuloročného ťaženia Arsenalu za titulom. Zverenci Mikela Artetu preto budú chcieť tentoraz položiť dôkaz o dosiahnutom pokroku a je nepravdepodobné, že by do Manchestru cestovali so strachom, keďže v tomto ročníku už City dvakrát zdolali, pričom ich triumf v jesennom stretnutí ukončilo 15-zápasovú sériu bez víťazstva proti tomuto súperovi v Premier League (0-2-13).

Znepokojiť ich môže akurát žalostná bilancia na Etihad - súčasný manažér bol ešte hráčom Gunners, keď na tejto pôde naposledy vyhrali v januári 2015 (0-1-8). Duely vonku sa však v posledných týždňoch stali špecialitou Arsenalu, keďže je prvým tímom v histórii anglického futbalu, ktorý vyhral trikrát za sebou na pôde súpera o päť a viac gólov. Tentoraz mu však bude stačiť akýkoľvek rozdiel, keďže sa snaží ukončiť 20-ročné čakanie na zisk titulu v Premier League.