Čo meno, to legenda. TOP 10 hráčov, ktorí behali po trávnikoch zámorskej MLS

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čo meno, to legenda. TOP 10 hráčov, ktorí behali po trávnikoch zámorskej MLS

David Beckham sa stal novodobým priekopníkom futbalu v USA.
David Beckham sa stal novodobým priekopníkom futbalu v USA.Profimedia
Zámorská MLS víta Lionela Messiho (35), ale trávniky tejto súťaže zažili už mnohých legendárnych hráčov. Vybrali sme desať najväčších mien, ktoré v novodobej ére hrali v severoamerickej súťaži.

Andrea Pirlo

Majster sveta a jeden z najgeniálnejších tvorcov hry, akých futbal zažil, sa v roku 2015 rozhodol prijať ponuku na osem miliónov dolárov za sezónu od klubu New York City FC. Prišiel v júli a o mesiac neskôr skončil siedmy v hlasovaní o najlepšieho hráča Európy. NYCFC mal vtedy kvalitný tím s ďalšími hviezdami, ale v play-off sklamal.

Samotný Pirlo však predvádzal svoje umenie, vyťahoval krásne kolmice - ako z učebnice. Napriek tomu strelil počas 60 zápasov iba jeden gól. Ako prvý futbalista v histórii MLS sa dostal do najlepšej jedenástky sveta FIFPro za uplynulý rok. Postupom času ho čoraz viac sužovali zdravotné problémy, a tak ukončil kariéru, ale ani na jej sklonku v Amerike nesklamal.

David Villa

S Barcelonou vyhral španielsky titul v rokoch 2011 aj 2013, následne v 2014 už ako člen Atlética. Toto pôsobenie ukončil, aby sa pripojil k novému projektu New Yorku City. Jeseň si spestril na hosťovaní v austrálskom Melbourne City, ktoré má rovnakého majiteľa a od nového roku 2015 začal strašiť defenzívy protivníkov na severoamerickej pôde.

O kariére Villu by sa dalo napísať veľa, vyhral doslova všetko vrátane titulu majstra sveta či Európy. Zároveň sa stal jedným z najlepších hráčov, ktorí kedy v MLS pôsobili. Okamžite bol kapitánom, prvým v histórii klubu. Prihral na prvý gól v ére organizácie, sám sa presadil pri úvodnej výhre NYCFC.

Celkovo za päť sezón strelil 80 gólov a dostal sa cez hranicu 400 presných zásahov počas celej kariéry, čo sa podarilo iba hŕstke hráčov. V roku 2018 ešte odišiel do japonského Visselu za Iniestom.

Frank Lampard

V júli 2014 po odchode z Chelsea podpísal zmluvu takisto s NYCFC, lenže ten vstupoval do súťaže ako nováčik až od marca 2015, a tak ostávalo dlhé okno. Keďže klub patrí do rovnakej skupiny ako Manchester City, majitelia si povedali, že nebude zlý nápad, ak Lampard ešte ostane v Premier League, no už nie v drese "The Blues".

To poriadne prekvapilo a nahnevalo nielen fanúšikov. Navyše tento stredopoliar strelil do siete Chelsea gól! Neskôr vyšlo najavo, že Lampard vlastne s NYCFC zmluvu nikdy nepodpísal, dohoda podpísaná na papieri nebola. Ročník 2014/15 teda kompletne odohral za "Cityzens".

V nadväznosti na to priaznivci newyorského klubu pred draftom pokrikovali: "Kde je Lampard?" a chceli späť peniaze za svoje ročné permanentky. Nakoniec do USA zamieril, debutoval v auguste 2015. Vtedy malo mužstvo z Brooklynu v tíme nielen jeho, ale aj Pirla a Villu. Napriek tomu prišlo sklamanie v play-off.

Lampard odohral ešte celý ročník 2016, pre zdravotné problémy v novembri ukončil kariéru. V rámci MLS nastúpil na 29 stretnutí, v ktorých strelil slušných 15 gólov.

Didier Drogba

Legenda Chelsea si vyskúšala futbal aj v Číne, no kariéru ukončila v zámorí. Drogba prišiel v roku 2015 do Montrealu a počas 33 stretnutí strelil 21 gólov. Odštartoval výborne, získal cenu pre najlepšieho hráča septembra, keďže sa mu podarilo presadiť sa sedemkrát v piatich dueloch. Ročník 2015 ukončil s 11 zásahmi v rovnakom počte duelov.

Aj pri Afričanovi ale prišli zdravotné problémy, do toho sa nepohodol s trénerom, ktorý ho nezaradil do základnej zostavy v jednom zo zápasov, a tak úplne odmietol ísť na stretnutie. Postupne v tíme skončil, ale zámorské pôsobenie si predĺžil.

Kariéru ukončil až ako 40-ročný v celku Phoenix Rising, ktorého bol i menšinovým majiteľom, ale to už tiež neplatí. Vtedy sa klub snažil z USL dostať na mapu MLS, čo sa nepodarilo. Spoločne s Drogbom hral za Phoenix Shaun Wright-Phillips.

Kaká

Z Realu Madrid sa víťaz Zlatej lopty ešte vrátil do milánskeho AC, ale potom už Európu opustil. Napriek ponukám z Brazílie si v lete 2014 vybral slnečnú Floridu. Každopádne, pol roka nastupoval na hosťovaní za materské São Paulo, pretože Orlando City vstupovalo do MLS až od sezóny 2015.

Kaká celkovo odohral v zámorí 75 zápasov a strelil 24 gólov. Sám hovoril, že vždy chcel hrávať v USA. Kariéru ukončil v roku 2017, odmietol Sao Paulo aj AC Miláno. Ako hráč vyhral všetko, vrátane majstrovstiev sveta.

Thierry Henry

Francúzsky kanonier sa stal jednou z najpamätnejších tvári v MLS. Prišiel z Barcelony v roku 2010 a vydržal päť sezón, pričom v roku 2012 krátko hosťoval v Arsenale a počas štyroch duelov strelil aj jeden gól. Jeho zámorským domovom bol New York Red Bulls. Pomohol mu 51 gólmi v 122 súbojoch. Ako tréner viedol medzi rokmi 2019 a 2021 Montreal.

Wayne Rooney

V rokoch 2018 a 2019 bol lídrom i kapitánom D.C. United. Počas 48 duelov zaknihoval 23 gólov a niekoľko asistencií vrátane už legendárneho momentu, keď jeho mužstvo potrebovalo dať gól, takže na roh išiel aj brankár. Bol z toho brejk, avšak ten fantastickým sklzom Rooney zastavil a následne poslal dlhočizný gólový center Acostovi na spečatenie hetriku.

Kariéru dohral v Derby County, kde už bol hrajúcim hlavným trénerom a následne iba lodivodom. Od júla minulého roka je legenda Manchestru United kormidelníkom práve D.C. United.

Steven Gerrard

Celý život nosil červený dres Liverpoolu a väčšinu času aj kapitánsku pásku, no nakrátko sa stal hráčom Los Angeles Galaxy. V januári 2015 podpísal kontrakt na rok a pol. Nebolo to ale úplne vydarené pôsobenie. Gerrard sa neskôr posťažoval, že mu vadili dlhé cesty na zápasy a zmeny počasia v jednotlivých mestách, v ktorých sa hralo. Posledný duel  kariéry odohral 6. novembra 2016 pri vypadnutí z play-off.

Zlatan Ibrahimovič

Aj keď veľa rozpráva, činy hovoria samé za seba. Švéd strelil v 56 stretnutiach MLS až 52 gólov. Uviedol sa neuveriteľne. Pri debute v metskom derby proti Los Angeles FC prišiel z lavičky a dvomi gólmi rozhodol o výhre 4:3, pričom druhý zásah strelil zo 40 metrov volejom.

O prvý hetrik sa postaral v júli 2018 do siete Orlanda a v septembri neskutočným akrobatickým spôsobom proti Torontu zaznamenal svoj jubilejný 500. zásah v kariére. Za zmienku stojí aj ďalšia sezóna 2019. V tej "čistým hetrikom" porazil znova v derby LAFC a ďalším výrazne prispel k porážke Kansasu 7:2.

Ibrahimovič sa označil za najlepšieho hráča ligy, ale nutno povedať, že to každý týždeň dokazoval na ihrisku. V drese LA Galaxy podával skvelé výkony. Zlomil klubový rekord v počte gólov za sezónu (26).

Napriek tomu kalifornský tím vypadol v semifinále play-off. Zlatan potom oznámil, že pri Galaxy pokračovať nebude. "Chceli ste Zlatana, dal som vám Zlatana. Nemáte za čo. Teraz znova môžete pozerať bejzbal," napísal na Twitter.

David Beckham

Last, but not least. To, že je MLS a celkovo futbal v Amerike na vzostupe, zapríčinil práve on, príchodom z Realu Madrid do Los Angeles Galaxy. Beckham je svetová superstar presahujúca hranice športu ako takého. Niet preto divu, že prilákal ľudí na štadióny, k obrazovkám a spopularizoval neznámy "soccer" v USA.

V minulosti hrávali v Severnej Amerike aj Pelé, Beckenbauer, Cruyff, Matthäus, Stoičkov, Valderrama a ďalší, no to už je história. Beckham sa stal pre Američanov tvárou futbalu a dôvodom, prečo ho sledovať. V Kalifornii vydržal dokopy šesť sezón a odohral 98 zápasov. Dvakrát hosťoval v AC Miláne, kariéru ukončil v roku 2013 ako člen PSG.

Angličan ako jediný z tejto desiatky legiend dokázal MLS aj vyhrať, dokonca dvakrát v rokoch 2011 a 2012. Aktuálne je jedným z majiteľov Interu Miami, kde prichádza Lionel Messi či Sergio Busquets. Argentínčan bude mať na súťaž minimálne rovnaký vplyv, ale Beckham ju jednoducho zodvihol z dna na vrchol a Amerika mu za to bude navždy vďačná.

Ďalší slávni hráči, ktorí hrali v MLS: Gareth Bale, Robbie Keane, Ashley Cole, Giorgio Chiellini, Gonzalo Higuaín, Bastian Schweinsteiger, Javier Hernández, Riqui Puig, Douglas Costa, Clint Dempsey, Carlos Vela, Landon Donovan, Alexandre Pato, Lorenzo Insigne, Alessandro Nesta...