Zranenia Messiho a Albu vyvolávajú otázniky pri nabitom kalendári MLS

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zranenia Messiho a Albu vyvolávajú otázniky pri nabitom kalendári MLS

Messi bol posledné duely nútený sledovať duely mimo hracej plochy.
Messi bol posledné duely nútený sledovať duely mimo hracej plochy.AFP
Schopnosť tímov z Major League Soccer vyrovnať sa s požiadavkami nových súťaží je pod drobnohľadom po tom, čo dva stredajšie zápasy poukázali na dôsledky preplneného programu.

Lionel Messi, hviezda ligy, bol nútený vynechať finále U.S. Open Cupu medzi Interom MiamiHoustonom Dynamo spolu so svojím španielskym spoluhráčom Jordim Albom, čo frustrovalo fanúšikov a divákov na celom svete.

Krátko po finále vo Fort Lauderdale, ktorý vyhral Houston, hrali majstri MLS Los Angeles FC o ďalší titul na západnom pobreží, keď sa stretli s mexickým Tigres v Campeones Cupe.

Zápas organizovala MLS, ale komisár ligy Don Garber sa ho osobne nezúčastnil, pretože sledoval duel v Miami. Campeones Cup, každoročná súťaž medzi majstrami MLS a mexickej Ligy MX zavedená v roku 2018, sa skončila bezgólovou remízou, pričom Tigres zvíťazil po penaltovom rozstrele.

Po Lige majstrov CONCACAF a novom 47-člennom Pohári ligových klubov - v oboch už LAFC súťažil - to bola tretia súťaž v tejto sezóne, ktorá spojila kluby MLS a Liga MX.

Duelov pribúda...

Vzhľadom na tradičnú domácu vyraďovaciu súťaž, U.S. Open Cup, 34-zápasovú základnú časť MLS a rozšírené play-off MLS Cupu po skončení sezóny, v ktorom sa môže odohrať ešte šesť duelov, je času na oddych a regeneráciu málo.

Tréner LAFC Steve Cherundolo sa domnieva, že nastal čas, aby MLS zmenila svoje pravidlá týkajúce sa platov a veľkosti mužstva, aby kluby mohli pracovať s väčším počtom hráčov.

"Môžem vám povedať, že pravidlá a predpisy MLS týkajúce sa tvorby súpisiek nie sú dostatočné a my nie sme primerane pripravení na všetky súťaže," uviedol po stretnutí s Tigres.

"Myslím si, že sme odviedli neuveriteľnú prácu, aby sme sa udržali vo všetkých súťažiach až do neskorých fáz, ale naši chlapci sú vyčerpaní, zamestnanci na štadióne a všetci v organizácii sú unavení."

"Možno je to príliš veľa zápasov, alebo možno nemáme dostatok ľudí, aby sme všetky duely pokryli," pokračoval Cherundolo.

"Myslím si, že majitelia, komisár a zvyšok ligy si musí sadnúť a navrhnúť riešenia, pretože status quo nebude fungovať. Viem to a môžem vám povedať, že je to názor aj mnohých ďalších trénerov," doplnil.

...priestoru ubúda

Zatiaľ čo iné ligy môžu počas reprezentačných prestávok aspoň niektorých hráčov nechať odpočívať, MLS stláča stretnutia aj v čase, keď sú špičkoví hráči so svojimi národnými tímami preč.

Preťaženie prichádza aj mimo MLS. Pre hráčov národných tímov sa v júni konalo finále Ligy národov CONCACAF a nasledujúci mesiac Gold Cup.

Budúci rok sa v USA uskutoční rozšírený turnaj Copa América, na ktorom sa zúčastní mnoho hráčov MLS. V roku 2025 sa tam bude konať Gold Cup, ktorý bude prebiehať spolu s rozšírenými 32-člennými majstrovstvami sveta klubov FIFA, na ktorých by sa mohli zúčastniť dva tímy MLS.

Ako do tohto programu zapadne League Cup, sa ešte len uvidí, ale turnaj, na ktorom sa za necelý mesiac odohralo 77 súbojov, určite ovplyvnil tohtoročných víťazov z Miami.

Messi debutoval 21. júla proti Cruz Azul a odohral sedem zápasov vrátane finále 19. augusta v Nashville. Nastúpil do ďalších štyroch duelov, ktoré zakončil cestou cez celé USA do Los Angeles, aby potom odletel do Buenos Aires v rámci kvalifikácie na majstrovstvá sveta.

Nie je to len Messi a jeho zranený spoluhráč Jordi Alba, ktorí sa v poslednom čase trápia. Tréner Gerardo Martino označil svoj tím po stredajšej prehre s Houstonom za "vyčerpaný" a nepochyboval o tom, že zaplatili cenu za svoju strhujúcu jazdu Ligovým pohárom.

"Realita je taká, že sme nakoniec museli znášať dôsledky toho, že sme odohrali toľko zápasov," smutne konštatoval Martino.