Nechutná dohra finále Českého pohára. Bitky fanúšikov a zásah ťažkoodencov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nechutná dohra finále Českého pohára. Bitky fanúšikov a zásah ťažkoodencov

Fanúšikovia Plzne a Sparty to po finále prehnali.
Fanúšikovia Plzne a Sparty to po finále prehnali.Profimedia
Po záverečnom hvizde vo finále pohára medzi futbalistami Plzne a Sparty sa na trávnik dostali fanúšikovia oboch klubov a museli proti nim zasahovať ťažkoodenci. Na ihrisko najskôr vnikli priaznivci Viktorie, ktorí vyprovokovali fanúšikov súpera a niektorí sa dostali do priameho stretu. Usporiadateľom tak museli prísť na pomoc policajti a urobiť poriadok, aby mohlo dôjsť k odovzdaniu pohára.

Plzeň - Sparta 1:2

Po finále, v ktorom Sparta vyhrala a po ligovom triumfe si zabezpečila double, vnikli na hraciu plochu fanúšikovia oboch tímov. Došlo aj na bitky. Výtržnosti narušili aj vysielanie Českej televízie, na improvizované štúdio na ploche vedľa sparťanského sektora dopadli stoličky pre fotografov, ktorých sa zmocnili fanúšikovia.

"S ohľadom na skutočnosť, že sa usporiadateľskej službe nepodarilo zabrániť vstupu fanúšikov oboch tímov na hraciu plochu, museli sme pre obnovenie verejného poriadku, zmiernenie eskalácie a zabránenie vzájomného napádania fanúšikov vstúpiť na hraciu plochu," povedala pre ČTK krajská policajná hovorkyňa Pavla Burešová. Niekoľko osôb, ktoré na ťažkoodencov útočili, bolo podľa nej priamo na hracej ploche "obmedzených na osobnej slobode".

Hovorkyňa uviedla, že policajti zaznamenali niekoľko prípadov použitia pyrotechniky a vhodenia predmetov na hraciu plochu. "Dianie pred stretnutím, v jeho priebehu a po ukončení budeme vyhodnocovať, a to aj z kamerových záznamov, aby sme zistili všetky prípady porušenia," uviedla Burešová.

Udalosti po záverečnom hvizde odsúdili zástupcovia oboch klubov. "Čo sa stalo po zápase, úplne neviem, pretože som bol v šatni. Viem o tom len z počutia. Je to škvrna, nebudeme si nič nahovárať. Nikto asi nechcel taký koniec," povedal na tlačovej konferencii plzenský kapitán Lukáš Hejda.

Haraslín oslavuje double, po ligovom titule získal aj pohár

"Nechcel by som to veľmi komentovať. Myslím, že bolo zjavné, čo sa stalo. Základom je, aby sa cítili v bezpečí hráči aj realizačné tímy. Dnes to po záverečnom hvizde takto nebolo, necítili sme sa bezpečne na ihrisku," vyhlásil dánsky tréner Sparty Brian Priske.

Český futbal má ďalší škandál. Po sobotňajšom ligovom dueli v Mladej Boleslavi, kde si Sparta po víťazstve 5:0 zabezpečila majstrovský titul, sa Ligová futbalová asociácia (LFA) zaoberá akciou ťažkoodencov. Zasiahli proti niekoľkým fanúšikom hostí, ktorí vbehli na trávnik.

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) chce v reakcii na sobotné udalosti zvolať pracovnú skupinu zloženú z polície a zástupcov všetkých futbalových klubov, s ktorou chce otvoriť nastavenie bezpečnostných opatrení na štadiónoch.