Práca je hotová, je koniec. Guardiola je po ďalšej trofeji pripravený na novú výzvu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Práca je hotová, je koniec. Guardiola je po ďalšej trofeji pripravený na novú výzvu

Guardiola zbiera trofeje vo veľkom štýle.
Guardiola zbiera trofeje vo veľkom štýle.AFP
Španielsky manažér Pep Guardiola (52) vyhlásil, že slávny klub Manchester City si musí nájsť nové ciele. Stalo sa tak po tom, čo aktuálny anglický majster v piatok zdolal Fluminense 4:0 a vyhral majstrovstvá sveta klubov.

Manchester City - Fluminense 4:0

Šestnásta trofej Guardiolu ako šéfa City a 37. v jeho trénerskej kariére znamená, že od roku 2016, keď sa ujal vedenia klubu, vyhral Ligu majstrov, Premier League, FA Cup, Ligový pohár, Superpohár UEFA i MS klubov.

"Mal som pocit, že uzatvárame kapitolu, vyhrali sme všetky tituly. Už nie je čo vyhrať. Mám pocit, že práca je hotová a je koniec," povedal Guardiola. "Je čas Vianoc, čas kúpiť ďalšiu knihu a začať písať ďalší príbeh. Toto je za nami," dodal na otázku, či túži po ďalších trofejách.

Guardiola, ktorého zmluva platí do roku 2025, však odmietol názory, že by mohol odísť už teraz. V Džidde sa zapísal do histórie, keď sa stal prvým trénerom, ktorý vyhral majstrovstvá sveta klubov štyrikrát, a to s tromi rôznymi klubmi. City v tomto zápase zároveň vyrovnalo najvyššie finálové víťazstvo na turnaji. Guardiola bol aj pri víťazstve Barcelony nad Santosom 4:0 v roku 2011.

Európske tímy dominujú

Európske tímy sú v súťaži neporazené od roku 2012 a na King Abdullah International Stadium nebolo o víťazovi pochýb, keď Julián Álvarez otvoril skóre už v prvej minúte. Fluminense navyše neprialo šťastie, keďže kapitán Nino si v 27. minúte strelil vlastný gól a tím prehrával 0:2.

V druhom polčase City pridalo ďalšie dva zásahy a získalo svoju piatu trofej v roku. "V uliciach Manchestru nebudeme mať víťaznú prehliadku, ale hráčom som povedal, že túto trofej si budú pamätať navždy. Znamená to totiž, že ste najlepší tím na svete, čo to je naozaj jedinečné a výnimočné," dodal Guardiola.

Európa verzus zvyšok sveta

Tréner Fluminense Fernando Diniz sa v zápase držal svojho sľubu, že zostane verný útočnému futbalu. Priznal však, že kluby z celého sveta čelia obrovskej úlohe, keď sa na MS klubov stretnú s finančnou silou elitných európskych tímov.

"Vďaka peniazom je veľa vecí jednoduchších. S množstvom financií môžete mať najlepšie ihrisko, manažment, hráčov a dáte si dokopy všetko, čo potrebujete. Z hľadiska peňazí je to pre naše kluby v porovnaní s Ligou majstrov naozaj iné," uviedol Diniz.