Hral za Slovan aj Trnavu. Derby je oveľa viac ako len ligový zápas, hovorí Grendel

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hral za Slovan aj Trnavu. Derby je oveľa viac ako len ligový zápas, hovorí Grendel

Grendel pôsobil v dresoch oboch rivalov.
Grendel pôsobil v dresoch oboch rivalov.Profimedia/TASR
Existuje veľmi málo početná skupina hráčov, ktorí si zahrali za Slovan aj Trnavu. Jedným z nich je Erik Grendel (35). Ten celkovo odohral najväčšie slovenské derby 20-krát, z toho v 17 prípadoch za bratislavský tím a tri razy bol členom Spartaka. V exkluzívnom rozhovore pre Flahscore Správy spomínal na svoje časy na trávniku, ale hovoril aj o tom, čo sa môže stať v nedeľu.

Erik, prvýkrát sa derby uskutoční v čase, keď sú oba tímy v skupinovej fáze pohárovej Európy. Ako to môže ovplyvniť zápas?

"Vzhľadom k tomu, že kluby hrajú Európu, tak je v nich eufória. Slovan má po dvoch zápasoch šesť bodov, čo je výborný začiatok. Trnava zanechala proti Fenerbahce dobrý dojem, takže bude takisto nabudená."

Obaja súperi sa dostali do dobrej ligovej formy. Bude platiť, že derby nemá favorita?

"Určite áno. Bude to vyrovnané, bojovné a hrať sa bude na emócii. Očakávam trochu menej futbalovej kvality, ale oveľa viac dravosti, súbojovosti. Neočakávam, že z toho bude prestrelka. Nebol by som prekvapený, ak by padol iba jeden gól zo štandardnej situácie. Myslím si, že stretnutie sa bude niesť v takomto duchu."

Slovan neprehral sedem posledných ligových derby, Trnava však dvakrát po sebe vyhrala finále pohára. Čím to je?

"Sú to vyrovnané tímy a ako som spomínal, derby nemá favorita. Inak to nebude ani tentoraz. Ligová tabuľka je nahustená. Obom mužstvám trochu ušiel úvod, takže body potrebujú. Mierne favorizujem Trnavu. Hrá doma a výbornú formu má Ďuriš, ktorý by pokojne mohol streliť nejaký gól."

Grendel v drese Trnavy proti Slovanu.
Grendel v drese Trnavy proti Slovanu.TASR

Na čo sa podľa vás musí pripraviť Kyriakos Savvidis, ktorý v lete odišiel z Trnavy do Slovana?

"Savvidis odviedol v Trnave výbornú robotu. Preto dúfam, že domáci fanúšikovia budú riešiť hlavne svojich hráčov a že mu to až tak neznepríjemnia."

Vy osobne ste jeden z mála hráčov, ktorí hrali za oba tímy. Ako vnímate tento fakt s odstupom času?

"Neľutujem tento krok. Som vďačný a hrdý na to, že som mohol hrať za oba najlepšie slovenské tímy. Dosiahol som s nimi úspechy a ako som povedal, nemám čo ľutovať."

Čo sa dialo, keď ste ako bývalý hráč Slovana podpísali v roku 2018 zmluvu v Trnave?

"Bolo to trochu iné ako napríklad u Savvidisa, keďže ja som medzitým bol štyri roky v Poľsku. Tie emócie preto neboli až také vysoké. Samozrejme, že to tiež vyvolalo pozornosť. Trnavskí fanúšikovia sú nároční a čakali, ako sa mi bude dariť, ale keď videli, že mám tímu čo dať a vždy sa snažím zo seba vydať maximum, tak som si ich získal na svoju stranu a boli mi naklonení."

Grendel ešte v drese Slovana v súboji s trnavským Karhanom.
Grendel ešte v drese Slovana v súboji s trnavským Karhanom.Profimedia

Stalo sa, že ste si museli vypočuť alebo prečítať aj naozaj ostré slová?

"Nečítam diskusie na sociálnych sieťach alebo iných miestach. Všetko, čo by ma mohlo rozptyľovať som vypustil a separoval som sa od toho. Sústredil som sa iba na svoju robotu."

Bolo ťažšie hrať derby proti Slovanu alebo Trnave?

"To sa nedá takto povedať. Každé derby je výnimočné a hráči sa naň tešia. Či už ste v jednom alebo druhom klube, vždy chcete vyhrať. Nie je to bežný ligový zápas, jeho dôležitosť je oveľa vyššia, rivalita je obrovská. O tom derby sa hovorí veľmi dlho pred a potom až do ďalšieho, takže každý ide urobiť všetko pre to, aby vyhral."

Ktoré momenty z derby vám najviac utkveli v pamäti?

"Hneď moje prvé derby za Slovan, keď sme vo finále Slovenského pohára vyhrali 6:0. Pre mňa osobne to bol veľký zápas a za Trnavu asi vtedy, keď sa otváralo Tehelné pole. Bolo vypredané a hoci sme prehrali 0:2, tak to pre mňa bol zážitok umocnený aj tým, že som bol kapitánom."

Posledných päť zápasov medzi Trnavou a Slovanom.
Posledných päť zápasov medzi Trnavou a Slovanom.Flashscore

Zmenila sa podľa vás atmosféra týchto derby tým, ako začalo prichádzať čoraz viac legionárov?

"Možno trochu áno. Legionári si až tak dobre neuvedomujú dôležitosť, ale na to je tam tréner a slovenskí spoluhráči, ktorí im to musia vysvetliť, aby si všetko dostatočne dobre uvedomili."

Spartak Trnava - Slovan Bratislava