Košičania vyhrali prvé derby histórie. Husársky kúsok Kiru: Som pravý východniar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košičania vyhrali prvé derby histórie. Husársky kúsok Kiru: Som pravý východniar

Hostia z Košíc na Zemplíne neinkasovali.
Hostia z Košíc na Zemplíne neinkasovali.TASR
Piatková predohrávka 5. kola futbalovej Niké ligy sa do histórie zapísala ako prvé ligové derby Michaloviec s Košicami. Oba tímy sa v predošlých troch zápasoch výsledkovo trápili a po vzájomnom dueli si náladu vylepšili Košičania. Aktéri oboch mužstiev priznali, že triumf zverencov Antona Šoltisa (47) bol zaslúžený a ofenzívny stredopoliar Michal Faško (29) verí, že cenný trojbodový zisk naštartuje tím k ďalším víťazstvám.

Stretnutie bol špecifické pre viacerých hráčov, ktorí v minulosti obliekali dres súpera. Výraznú stopu zanechal v Michalovciach brankár Matúš Kira, ktorý v piatok už stál v bráne Košíc a pripísal si druhé čisté konto v sezóne.

"Bol to pre mňa ťažký zápas, pretože som v nemal veľa práce. Jednu situáciu, ktorú som mal vyriešiť, som, chvalabohu, zvládol. Dnes sme hrali dobre, kompaktne a myslím si, že sme mohli zvíťaziť aj vyšším rozdielom," poznamenal Kira, ktorý pripomenul aj štatistickú zaujímavosť:

"Vyrástol som tu a michalovský klub mám v srdci. Dnes som tu bol ako hráč Košíc, bojoval som za ne, no po 90 minútach sme znova všetci kamaráti. Myslím, že som vychytal prvé ligové víťazstvo v drese Michaloviec a teraz aj pre Košice, takže som asi pravý východniar."

Hodnotenia hráčov duelu v Michalovciach
Hodnotenia hráčov duelu v MichalovciachFlashscore

Šoltisov tím sa od úvodných minút prezentoval ofenzívnym futbalom a prvý polčas mal vo svojej réžii. Súperovi v ňom dovolil iba jednu priamu strelu na bránu, s ktorou si Kira bez problémov poradil. Po efektnom pokuse Michala Faška, ktorý zastavila pravá žrď, ešte do vedenia nešli, no ofenzívnu aktivitu napokon premietli do dvoch presných zásahov.

"Naštartovali sme sa prvým gólom. Vedeli sme, že to máme vo svojich rukách. Náš zámer bol hrať kompaktne v defenzíve. V predošlých zápasoch, najmä proti Žiline a Dunajskej Strede, sme to veľmi otvárali. Trestali nás za naše chyby a presvedčili sme sa, že s takými súpermi sa nemôžeme pustiť do otvorenej partie," poznamenal košický gólman.

Hostia mali ako nováčik súťaže náročný úvod sezóny. Odštartovali ho proti majstrovskému Slovanu a okrem preloženého zápasu so Spartakom Trnava čelili aj ambicióznym tímom Dunajskej Stredy a Žiliny. Po víťazstve na Zemplíne ich čaká ďalší súper, ktorý v uplynulej sezóne bojoval o záchranu - Zlaté Moravce.

"Úvod sezóny bol veľmi náročný. Nechceme sa na to vyhovárať. Teraz sme už ďalej a verím, že sme sa týmto výkonom a výsledkom nakopli," poznamenal Faško.