Kto zatiaľ v Niké lige prekvapil, sklamal a aký je problém DAC, analyzuje Andrej Zvolenský

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kto zatiaľ v Niké lige prekvapil, sklamal a aký je problém DAC, analyzuje Andrej Zvolenský
Andrej Zvolenský sa každý víkend objavuje na obrazovkách nielen v pozícii komentátora, ale i moderátora Niké ligy.
Andrej Zvolenský sa každý víkend objavuje na obrazovkách nielen v pozícii komentátora, ale i moderátora Niké ligy.Archív A.Z.
Polovica základnej časti Niké ligy je za nami. Na predných priečkach sa vyprofilovala silná skupina tímov, medzi ktorými je minimálny bodový rozdiel. V spodnej časti výrazne zaostáva dvojica Michalovce a Zlaté Moravce. Doterajší priebeh ročníka analyzoval pre Flashscore Správy komentátor a moderátor priamych prenosov na DajTo a Voyo Andrej Zvolenský (30).

Po jedenástich kolách vedie ligový pelotón bratislavský Slovan, ktorý obhajuje majstrovskú trofej. So zápasom k dobru, ktorý ho čaká 1. novembra doma proti Zemplínčanom, má lepšie skóre pred Trenčínom. O bod menej nazbierali Podbrezová so Žilinou.

Nielen o týchto témach, ale tiež o tom, prečo Zlatomoravčania a Michalovčania stále čakajú na víťazstvo, si môžete prečítať v rozsiahlej analýze Niké ligy.

V porovnaní s minulým ročníkom, čo zatiaľ ukázala prvá polovica základnej časti?

"Zatiaľ si myslím, že potvrdzuje stúpajúcu kvalitu z ročníka na ročník. Príchodom sponzorov do ligy v posledných sezónach sa ukazuje, že vyššie finančné injekcie klubom pomáhajú. Slovan je samostatná jednotka, no aj ostatné kluby dnes vedia priniesť kvalitných hráčov a sú stále konkurencieschopnejšie, čo potvrdila prvá polovica základnej časti."

Aj na základe minulého obdobia, aspoň sa to tak javí, padá celkom dosť gólov. Je to znak toho, že sa Niké liga posúva a vyvíja?

"Je fajn, že padá dosť gólov, no posun ligy by som nemeral len týmto ukazovateľom. Za mňa je veľký posun i fakt, že u väčšiny tímov vidíme vďaka kvalitným trénerom krok vpred aj čo sa týka taktickej pripravenosti. U mužstiev je badať, že majú herný plán a je jedno, či je ten prejav ofenzívny, alebo defenzívny. Podstatné je, že tímy vedia, čo chcú hrať."

Andrej Zvolenský je pre fanúšikov Niké ligy známou tvárou.
Andrej Zvolenský je pre fanúšikov Niké ligy známou tvárou.Archív A.Z.

Určite sme zaznamenali posun v tom, že máme dvoch zástupcov v skupine EKL. O čom hovorí tento historický moment a čo znamená pre našu ligu?

"Zatiaľ to hovorí iba o tom, že Trnave skvele vyšli letné predkolá. Samozrejme, je to obrovský úspech, no treba ho aj potvrdiť, aby to nebola len "lastovička". Zároveň musím povedať, že už asi dva-tri roky som čakal, že sa nám podarí mať dva kluby v skupine. Pri majstrovi je viac-menej povinnosť hrať aspoň EKL. Veril som, že Spartaku alebo DAC sa môže podariť prejsť cez predkolá. Pevne dúfam, že to nie je naposledy vzhľadom na to, že od leta budeme mať už klub aj v Európskej lige."

Je pozitívny aj fakt, že prakticky obe mužstvá zvládajú, aspoň zatiaľ, tri súťaže?

"Určite. Pre Slovan to už nie je žiadna novinka. Vďaka skúsenostiam, ktoré nabrali a kvalitnej šírke kádra sú schopní sa s tým vyrovnať. Na druhej strane, Trnava spravila po postupe dobré vstupy do kádra a robí to inak ako pred piatimi rokmi, keď na účasť v skupine doplatila v lige. Teraz to zvláda relatívne dobre, hoci najmä v lete zbytočne strácala body."

Aktuálna tabuľka Niké ligy.
Aktuálna tabuľka Niké ligy.Flashscore

V rámci trénerských zmien sme na čísle štyri. Dá sa povedať o priamej úmere k tomu, čo sa deje na trávnikoch?

"Z troch zmien, ktoré sa udiali na základe výsledkov sú pre mňa dve celkom pochopiteľné. Michalovce majú katastrofálnu sezónu, výmena Mareka Petruša bola pochopiteľná. Marek je výborný tréner, no pre Michalovce podľa mňa od začiatku nebol správnou voľbou. Podobne Košice, ktoré nepriniesli do ligy nováčikovský elán, práve naopak, trápia sa a potrebujú impulz. Zmena trénera ho môže priniesť. Čo veľmi nechápem, je výmena šéfa lavičky v Ružomberku. Tím pod Petrom Tomkom hral reálne to, na čo mal."

"Treba dodať, že Tomko bol defacto odvolaný už pred stretnutím v Podbrezovej. Dovtedy "Ruža", s výnimkou výbuchu v Trenčíne, nepodávala najhoršie výkony a 8. miesto je reálnym odzrkadlením kvality kádra. Čo sa týka ďalších zmien, neočakával som ju v Banskej Bystrici, ale je pochopiteľné, že Michal Ščasný akceptoval zaujímavú ponuku zo zahraničia. Otázkou nového trénera sa už zaoberá aj Dunajská Streda a ViOn. Pri oboch kluboch by vzhľadom na výsledky išlo o očakávané zmeny."

Forma DAC je nevyrovnaná.
Forma DAC je nevyrovnaná.Flashscore

Slovan sa po horšom začiatku zdvihol a je lídrom tabuľky. Ako hodnotíte jeho doterajšie výkony?

"Aj Slovan v lete doplácal na letné predkolá a strácal body. Zároveň sa prejavila kvalita ich kádra a fakt, že s výnimkou Dunajskej Stredy zvládli po septembrovej reprezentačnej pauze všetky kľúčové zápasy. Zdolali Žilinu, Trenčín aj Trnavu, ešte pred prestávkou Podbrezovú, stratené body z úvodu dohnali v priamych konfrontáciách s konkurenciou. Slovanu veľmi slúži ku cti, že opäť hrá tri súťaže a v pohode ich všetky zvláda."

Trenčín v minulej sezóne bojoval o záchranu, teraz je na špici tabuľky. Ako zmenil tím tréner Stolica?

"Priniesol späť trenčiansku DNA. Samotný klub sa vrátil k starej ceste, ktorá fungovala počas úspešných sezón. Priviesť kvalitných legionárov v mladom veku a popri nich dávať šancu odchovancom či mladým Slovákom. Narozdiel od Žiliny sa môžu oprieť aj o niekoľko skúsených futbalistov. Celá kombinácia spojená s herným systémom, ktorý priniesol tréner Stolica, zatiaľ funguje výborne. AS z jeho systému veľmi ťažil a klubom veľmi dlho trvalo, kým ho prečítali. Bude zaujímavé, ako si Trenčín poradí v odvetách, pretože posledné dve kolá ukázali, že sa na ich systém pripraviť dá. Ako Slovan, tak aj Skalica do značnej miery dokázali eliminovať ich silné stránky."

Program nadchádzajúceho 12. kola.
Program nadchádzajúceho 12. kola.Flashscore

Prvá šestka je nesmierne vyrovnaná, bodové rozdiely sú minimálne. Čomu to pripisujete?

"Sú to podľa mňa dve veci. Jedna, že Spartak aj Slovan hrajú v Európe. Obom sa stalo, že v úvode sezóny zbytočne stratili body. Na druhej strane aj fakt, o ktorom som hovoril na začiatku. Ostatné kluby nespia a pracujú kvalitne. ViOn-u by napríklad súčasný káder tri roky dozadu pohodlne stačil na záchranu. Dnes sú poslední. Podobne Dunajskostredčania, ktorí pred rokom v podobnej situácii, boli na špici súťaže. Teraz nie sú ani v TOP 6. Celky ako Podbrezová, Banská Bystrica či Žilina pracujú na tom, aby boli konkurencieschopní a nespia na vavrínoch. Preto je majstrovská vetva takto vyrovnaná."

Dunajská Streda zaostáva, ako ste viackrát naznačili, za konzistentnými výkonmi. Čím to je?

"V prvom rade si v minulej sezóne na seba vytvorili obrovský tlak. Stratiť titul dve kolá pred koncom po vzájomnom zápase so Slovanom, to vám vytvorí obrovské očakávania pred novým ročníkom. Leto nezvládli ideálne. Adrian Guľa sa zbavil dvoch klubových ikon - Davisa a Kalmára. Zároveň klub pochopiteľne predal aj Krstoviča, no adekvátne náhrady neprišli, navyše posily si vyberal sám tréner, no okrem Csingera s Popovičom zatiaľ nikto výraznejšie nepresvedčil. Tréner Guľa už nedokáže ťahať mužstvo len na pozitívnej emócii, ako tomu bolo počas minulej sezóny. Keď k tomu pripočítame fakt, že ostatné mužstvá sa neuspokojili úspešným minulým rokom, máme výsledok, že Dunajská Streda je mimo prvej šestky."

Prejdime o pár poschodí nižšie. Čo sa skrýva za tým, že ViOn a Michalovce stále nevyhrali?

"Kvalita ich kádra. Už pred sezónou sme sa bavili o tom, že Michalovce zložili druholigový káder, ktorý bude mať problémy sa v lige udržať. Čo sa týka ViOn-u, v lete prešli obrovskou obmenou a prišiel nový tréner. Ten si síce mužstvo poskladal tak, aby boli schopní hrať futbal, ktorý Vladimír Cifranič preferuje, zároveň chýba kvalita najmä v ofenzíve. Prišli hráči, ktorí počas kariéry nikdy neboli góloví. Švec, Nsumoh, Mijič..."

"O všetkom svedčí fakt, že dali sedem gólov, z toho štyri Mondek, ktorý bol nositeľom kvality v Zlatých Moravciach aj v minulých ročníkoch. Novici sa k nemu nepridali. Ak k tomu prirátame, že ViOn je túto sezónu vyslovene ofenzívne mužstvo (vzhľadom na útočnú filozofiu trénera Cifraniča, pozn. redakcie), a teda nie je prekvapením, že dostáva veľa gólov, je sedem strelených za polovicu základnej časti veľký problém. Na otázku, či bude boj o záchranu medzi nimi, poviem áno. Očakával som to už pred sezónou."

ViOn zvláda v tejto sezóne len stretnutia v Slovnaft Cupe.
ViOn zvláda v tejto sezóne len stretnutia v Slovnaft Cupe.Flashscore

V minulej sezóne sa nováčikovia viezli na "nováčikovskej eufórii". Chýba Košiciam práve to?

"Áno, chýba. Najmä v úvode z toho viete ťažiť, lenže okrem remízy so Slovanom to nevyužili. Body doteraz získali iba s ViOn-om a Michalovcami. V ostatných stretnutiach, aj napriek niektorým tesným prehrám, boli k bodovému zisku vždy veľmi ďaleko. Majú podobný problém ako Zlaté Moravce. Dostávajú veľa gólov a veľmi zbytočných, čo ofenzíva svojimi výkonmi nedokáže vyvážiť."

Podbrezová už vlani siahala na pohárovú Európu, teraz je opäť v tabuľke vysoko. Môže, vzhľadom na doterajšie výkony, skončiť na konci do tretieho miesta?

"Áno, môže. Tréner Skuhravý má svoj systém, ktorému verí za každých okolností, je podporený aj kvalitou kádra a dobrým skautingom. Hráči, ktorí prichádzajú, neprišli náhodou. Sú to cielené posily pre skvalitnenie kádra, aj keď fanúšikom mená veľa nehovoria. Kabongo, Assinor či Bajo boli pre verejnosť "mačka vo vreci". Pre Podbrezovú nie a v klube ukazujú, že vedia, čo robia. Štvrté miesto z minulej sezóny nemusí byť strop."

Flashscore

Ktorý tím je pre vás najväčším prekvapením a, naopak, sklamaním?

"Prekvapením je Trenčín, ktorý za krátku dobu urobil veľký progres. Sklamaním Dunajská Streda. Aj napriek odchodom niektorých hráčov som nečakal, že bude mať až také problémy. Možno ani nie tak z pohľadu výsledkov, ako skôr z herného prejavu, ktorý je pre mňa v tejto sezóne sklamaním."

V ktorých oblastiach vidíte najväčšie zlepšenie samotnej Niké ligy po tom, ako zmenila hlavného partnera?

"Samozrejme, prílev finančných zdrojov do súťaže. Kluby majú opäť vyšší garantovaný príjem od sponzorov. Čo ma teší, je fakt, že sa to v kluboch aj odzrkadľuje. Peniaze nemiznú v "čiernej diere", ale väčšinou sa vrážajú do kádra či infraštruktúry. Príchody silných partnerov lige zatiaľ veľmi pomáhajú, no je veľmi potrebné, aby sa tento trend do budúcna nielen udržal, ale aj narastal. Je to cesta ako našu ligu posúvať neustále dopredu."