Potrápiť sa najviac môžeme sami, hodnotí jeseň Kitka. Zranenie Weissa zocelilo kabínu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Potrápiť sa najviac môžeme sami, hodnotí jeseň Kitka. Zranenie Weissa zocelilo kabínu

Kitka dúfa v úspešný návrat Vladimíra Weissa ml.
Kitka dúfa v úspešný návrat Vladimíra Weissa ml.TASR
Dlhoročný hegemón futbalovej scény na Slovensku potvrdil v jesennej časti Niké ligy úlohu najväčšieho favorita. Bratislavský Slovan má na čele tabuľky sedembodový náskok pred druhou Žilinou, na jar nastúpi v Európskej konferenčnej lige proti Sturmu Graz a pokračuje aj jeho cesta v Slovenskom pohári. Zaujímavosti z tábora "belasých" odkryl v rozhovore pre Flashscore Správy Boris Kitka (53), asistent trénera Vladimíra Weissa st. (59).

Slovan mal v lige slabší rozbeh, v úvodných dvoch dueloch zaznamenal dve remízy a v 7. kole padol v Dunajskej Strede. Odvtedy je to iná pesnička, mužstvo zaznamenalo 10 víťazstiev a jednu deľbu bodov. "K ideálu nám chýbajú možno dva zápasy, ale káder si zaslúži absolútny rešpekt. Sezóna pre nás začala veľmi skoro, bojovali sme v predkolách Ligy majstrov a splnili sme cieľ, ktorým bola účasť v skupine európskej súťaže tretíkrát po sebe," prezradil na úvod Kitka.

Ktorý tím môže Slovan v jarnej časti potrápiť najviac?

"Sme to my sami. Musíme vychádzať aj z toho, v akej sme zápasovej záťaži, ale pri všetkej úcte k iným tímom, pokiaľ sme koncentrovaní, vždy sa najskôr pozeráme na seba. Ďalej sú to mužstvá ako Trnava, Dunajská Streda, ktoré idú do sezóny s cieľom pobiť sa o prvé miesto. Vždy treba rátať aj s tým, že niekto môže vyskočiť a tentokrát je to Žilina, ktorá vyhrala veľa vyrovnaných zápasov a treba jej vyjadriť rešpekt."

Hoci má Slovan najlepšie mužstvo na Slovensku, futbal nám viackrát ukázal, že kvalita kádra automaticky nezaručuje pozitívne výsledky. V rámci hodnotenia uplynulej sezóny ste vyzdvihli mentálnu silu tímu. Platí to aj teraz?

"Určite je to o nastavení, ale vždy treba zvažovať aj okolnosti - veľkú záťaž či zranenia. Veľmi pozitívne hodnotíme prístup kádra, nie iba na trávniku, ale aj celkovo k povinnostiam. Na jeseň sme mali asi len týždňovú fázu, počas ktorej sme mali ľahšie zranených viac ako troch-štyroch futbalistov. Hráčom teda patrí poďakovanie, v tréningovom procese boli koncentrovaní. Zostavu sme až tak nerotovali, hlavne v porovnaní s minulou sezónou, takže kľúčové mená boli k dispozícii. Polsezónu sme odohrali s tromi strednými obrancami a Wimmer, Kašia či Bajrič sa udržiavali tak, že mohli hrať takmer všetky zápasy."

"Po letnej operácii a pomalšom štarte sa do formy dostal Čavrič, takisto Barseghjan, samozrejme sa zlepšovali aj nové posily. Jediným negatívom bol stav okolo Vlada Weissa ml., museli sme reagovať istou zmenou herného systému."

Kitka na fotografii s hlavným trénerom Weissom st.
Kitka na fotografii s hlavným trénerom Weissom st.TASR

Weiss bol kľúčovým hráčom tímu, zdravotné problémy však jeho návrat odkladali. Bude vo februári k dispozícii?

"Všetci v to veríme. Človek je už opatrný, pretože boli dva-tri pokusy, ktoré ho potom vrátili späť. Vlado najlepšie cíti, ako je jeho telo pripravené. Asi preto ku koncu zvolil spôsob, že absolvuje celú prípravu a nebude naskakovať v sedemdesiat/osemdesiatpercentnej kondícii, pretože potom to spôsobovalo komplikácie. Zápasy sú veľmi náročné. Dúfam, že mu dá príprava šancu vrátiť sa a byť opäť plnohodnotným členom mužstva, ktoré ho potrebuje. V niektorých dueloch nám chýbala kreativita, snažili sme sa to kompenzovať inými mechanizmami, no sú merania síl, ktoré dokáže takýto futbalista rozhodnúť."

Kreativitu ste nahradili gólmi, v top päťke tabuľky strelcov máte až troch hráčov - Čavriča, Strelca a Barseghjana...

"Kabínu to možno ešte viac zocelilo. Vlado vypadol a ako som už spomenul, zmenili sme niektoré veci, keďže začala nastupovať iná typológia hráčov. Teší ma, že sme boli efektívni, navyše veľa z našich futbalistov zaznamenalo progres v priebehu sezóny. Dávid Strelec mal dobré čísla, ale stále má veľký potenciál na zlepšovanie sa. Marko Tolič napríklad ukázal, a to aj v poslednom zápase s Dunajskou Stredou, že keď zlepší svoju hru bez lopty, takú tú ponukovú činnosť, tak mužstvu má čo dať. Základom úspechu bol stred poľa, nazvem ho srdcom tímu. Trojica Kucka, Kankava, Savvidis odohrala množstvo dobrých stretnutí."

Darilo sa vám aj na iných frontoch. Váš tím prepísal históriu, keďže ako jediný slovenský zástupca odohral v jednom roku 16 európskych pohárových zápasov. Je to pre vás aj záväzok do budúcnosti, pracovať na tom, aby bol Slovan v Európe stálicou?

"Keď sme prišli do klubu, chceli sme, aby sa taký klub ako Slovan zastabilizoval. Výsledky sa síce naplánovať nedajú, ale môžete určiť cestu. Túžili sme zmeniť kultúru a prístup k trénovaniu, pretože bez fyzickej pripravenosti nemáte šancu zvládať takéto náročné sezóny. Ak sa nám tento prístup podarí udržať a zlepšovať, Slovan sa môže stabilizovať aj na európskom poli."

Kitka myslí na obhajobu.
Kitka myslí na obhajobu.TASR

Tréner Weiss sa nechal počuť, že bude treba priviesť v zime aspoň troch hráčov. Máte niekoho vytipovaného, prípadne môžete prezradiť aspoň post, ktorý chcete posilniť?

"Listina, s ktorou sa pracuje, myslí na každú pozíciu. Keďže ešte nie sú ukončené odchody, konkretizovať zatiaľ nič neviem. V prípade postupu môžete urobiť maximálne tri zmeny na súpiske, takže aj keby Slovan priviedol viac mien a s niekoľkými sa rozlúčil, na zozname pre európsku súťaž hrá veľkú rolu tento limit. Musíme zvážiť viacero aspektov, vypadol nám Kevin Wimmer a pravdepodobne aj Milan Borjan, uvidíme, aký trest dostane."

Čo sa týka odchodov, ešte teda nie je nič isté?

"Myslím si, že nasledujúce dni sa o tom bude diskutovať a verím, že sa to uzavrie do konca roka. Túto tému nechám na vedenie klubu, zastávam názor, aby sa to najskôr vyriešilo za zatvorenými dverami. Ak sa rozhodneme s niekým rozlúčiť, mali by to vedieť najskôr hráči."

Spomenuli ste Borjana, ktorého chyba na európskom poli poriadne zarezonovala. Ako ju s odstupom času vnímate?

"Góly veľakrát pramenia z chýb. Ak ju urobí niekto posledný, napríklad stredný obranca či brankár, je mimoriadne viditeľná. Milan nás držal nad vodou obzvlášť na začiatku sezóny, keď sa mužstvo ešte len zohrávalo, napríklad v Luxembursku chytil penaltu. Aj tí, ktorí sú nadpriemerní či špičkoví, niekedy urobia chybu. Bol to moment, ktorý zrejme veľmi ovplyvnil zápas s Ľubľanou. Možno by dnes situáciu zvážil inak. Išlo o nesprávne rozhodnutie, no počas sezóny robil veľa správnych."

Najbližší súťažný program Slovana.
Najbližší súťažný program Slovana.Flashscore

Ako bude vyzerať vaša zimná príprava?

"Sú dve verzie. Začíname 10. januára, chceli by sme ísť k dobrým súperom. Dostali sme ponuku z Kataru, cestovať na tri zápasy, ale momentálne sa zvažuje termín - buď od 15. do 25. alebo od 20. do 30. januára. Máme potvrdenú generálku na Slavii 4. februára, potom by sme mali hrať 10. so Žilinou v prvom jarnom kole. Príprava bude krátka, takže našou úlohou bude všetko dobre zvážiť a naplánovať. Chceme obhájiť titul, musíme byť pripravení."