Ružomberský zázrak a smutná Bystrica s Trenčínom. Michalovce vyhrali po 287 dňoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ružomberský zázrak a smutná Bystrica s Trenčínom. Michalovce vyhrali po 287 dňoch
Sklamanie v Bystrici bolo veľké.
Sklamanie v Bystrici bolo veľké.FB: MFK Dukla Banská Bystrica/Flashscore
Už pred začiatkom posledného kola základnej časti Niké ligy bolo jasné, že sa fanúšikovia môžu tešiť na mimoriadny boj do poslednej minúty. Tak aj bolo. Kým v priamej bitke o majstrovskú skupinu sa napriek prehre radovala pod Čebraťom s domácimi aj Podbrezová, na skalickom Letňáku či pod Urpínom zavládol smútok. Nielen o tom sú tradičné udalosti uplynulého víkendu pohľadom Flashscore Správ.

Momentov kola by sa dalo vybrať viac. Vybrali sme však vyrovnávajúci zásah Kristiho Qoseho. Kým vlani Dukle vystrelil šestku v závere duelu v Skalici Balič, tentoraz o ňu kruto prišla. Hlavnou postavou záveru základnej časti sa však jednoznačne stal Igor Žofčák. Nielenže vyrovnal rekord v počte zápasov Tomáša Ďubeka (obaja majú po 461), ale vyrovnávajúcim gólom do siete Patrika Lukáča sa zapísal do histórie. Stal sa historicky prvým strelcom po štyridsiatke v najvyššej slovenskej súťaži. 

Výsledkový sumár 22. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 22. kola Niké ligy.Flashscore

V očiach fanúšikov rezonovalo aj najväčšie slovenské derby. Popravde, stret odvekých rivalov vždy púta pozornosť. Pokojne však môžeme napísať, že na Tehelnom poli to bola jasná záležitosť domácich. Trnavský Spartak bol v ofenzíve neškodný. A má s ňou problém, zo štyroch jarných kôl sa v druhom strelecky nepresadil a pripísal si tretiu prehru. Naopak, belasí sú už prakticky majstri. Predstavte si, čo by sa muselo udiať, aby stratili 16 bodov. Vo futbale je možné všetko, ale...

Bojovať sa muselo aj na Žitnom ostrove. Dunajskostredčanom stačil na potvrdenie skupiny o titul bod. Svoju úlohu zverenci Xisca Muňoza splnili, aj keď s problémami. V úvode ich dostal pod tlak hosťujúci Sauer. Na opačnej strane sa domáci dočkali až po zmene strán po rane Ramadana spoza šestnástky.

Smútok v Bystrici a Trenčíne

Od začiatku jarnej časti bolo jasné, že minimálne jeden z ašpirantov na prvú šestku bude smútiť, ale nakoniec sa do nej nedostali až dvaja, keďže skvelá forma Ružomberka vypálila rybník Banskej Bystrici aj Trenčínu. Každopádne, oba tímy mali všetko vo svojich rukách. Keby zvíťazili, sú v skupine o titul obaja, ale favoriti iba remizovali.

Pohľad do tabuľky na Bystricu a Trenčín.
Pohľad do tabuľky na Bystricu a Trenčín.Flashscore

Banská Bystrica proti Košiciam viedla, bola lepšia, mala šance, druhý gól nepridala. Striedajci Qose navyše vyrovnal, čím pre hostí zariadil bod a takisto ďalšie dve vzájomné stretnutia s tímom spod Urpína v boji o udržanie. Ešte zaujímavejší je príbeh Trenčína, ktorý sezónu odštartoval famózne a v jeho prípade mnohí nahlas hovorili o pohárovej Európe. Bodaj by aj nie, keď ešte v desiatom kole Trenčania viedli ligový pelotón.

Potom však kúzlo nového trénera Stolicu vyprchalo. Súperi akoby zistili, čo na herný prejav AS platí. Od októbra prišli horšie výsledky. Trenčania ťahali šnúru ôsmich duelov bez výhry. V šiestich z nich nestrelili ani gól. Mizériu prerušili až na záver kalendárneho roka proti Zlatým Moravciam. Na jar následne zdolali len Košice.

Dukla aj mužstvo spod hradu Matúša Čáka tak prišli o prvú šestku iba pre horšie vzájomné zápasy v minitabuľke štyroch tímov. Banskobystričania nenadviazali na minulý ročník. Hráči Trenčína sa do majstrovskej nadstavby nedostali ani po dvoch sezónach.

Polievka nielenže v tejto sezóne z Banskej Bystrice neprestúpil, ale ani nepostúpil do majstrovskej skupiny.
Polievka nielenže v tejto sezóne z Banskej Bystrice neprestúpil, ale ani nepostúpil do majstrovskej skupiny.FB: MFK Dukla Banská Bystrica/Flashscore

Peklo trvajúce 287 dní je na konci

Michalovce vyhrali nesmierne dôležitý súboj proti Zlatým Moravciam v boji o záchranu a zároveň si pripísali prvé víťazstvo v sezóne. Uspeli po 287 dňoch. Naposledy zdolali 20. mája v poslednom kole minulej sezóny práve ViOn. Od začiatku kalendárneho roka 2023 pritom Zemplín v Niké lige uspel len štyrikrát.

Pohľad na doterajšiu jar Michaloviec.
Pohľad na doterajšiu jar Michaloviec.Flashscore

Z toho v troch prípadoch porazil Moravce a raz Liptovský Mikuláš. Nový tréner František Straka siahal na výhru už pred týždňom proti Žiline, keď šošoni počas nadstavenia vyrovnali z kontroverznej penalty. Teraz to bola dominancia na ihrisku, ktorú režírovali Žofčák či Niarchos, obaja ku gólu pridali jednu asistenciu. Michalovce majú na jedenástej priečke už šesťbodový náskok. Ukončili tak jednu z najdlhších sérií bez výhry v histórii najvyššej slovenskej súťaže.

ViOn má pred sebou náročnú úlohu.
ViOn má pred sebou náročnú úlohu.Flashscore

Tú najdlhšiu atakajú práve Zlatomoravčania. Ako pripomenuli MY Nitrianske noviny, v priebehu roka a desiatich mesiacov vystriedali sedem trénerov. Napriek tomu nevyhrali 25 stretnutí v rade. Majú ešte desať pokusov, aby všetko zlomili. Body musia na Žitave začať zbierať čo najskôr, inak sa pozrú do 2. ligy. Najbližšie privítajú doma Zemplínčanov. Ak chcú živiť nádej na baráž, musia bezpodmienečne vyhrať. Kým na východe neuspeli v histórii ani raz, doma ich už o body párkrát ozbíjali.

Ružomberský zázrak sezóny

Pred začiatkom jarnej časti strácal Ružomberok na prvú šestku sedem bodov. Zdalo sa nemysliteľné, aby to dobehol, ale zverenci Ondřeja Smetanu to dokázali. V domácom zápase proti Podbrezovej vyhrali 2:1. Jar ich zachytila vo fantastickej forme. Liptáci vyhrali všetky štyri ligové súboje a navyše počas týždňa vyradili z pohárového štvrťfinále Dunajskú Stredu. V Niké lige ťahajú deväťzápasovú sériu bez prehry (6-3-0).

Skvelá jar v podaní Liptákov.
Skvelá jar v podaní Liptákov.Flashscore

Ruža však ani po víťazstve nemala istotu. Keďže Trenčín remizoval, tak sa ešte čakalo na výsledok z Banskej Bystrice. Hráči sa po záverečnom hvizde združili okolo jedného mobilu pri vlastnej lavičke a čakali na koniec pod Urpínom. Keď zaznel za kopcom záverečný hviezd, nastala obrovská radosť. Zázrak sezóny!

Moment kola: Qoseho vyrovnanie pod Urpínom

Keby Dukla vyhrávala do prvého polčasu 4:0, nikto by nemohol nič povedať. Svoje šance zahodili Marquinho, Záhumenský, Rymarenko. Nestalo sa, domáci sa po zmene strán stiahli, prestali byť aktívni, napriek tomu potvrdiť vedenie nemohli. Avšak osud mal pripravený iný scenár. 

Kontra v 82. minúte zmenila vývoj 22. kola i celej základnej časti. Dlhý pas za obranu začal naháňať Zyen Jones, pohodlne predbehol Branislava Ľuptáka a v šprintérskom súboji azda na 40 metrov nedal šancu Jakubovi Považancovi. Obhodil si Hrušku, zdalo sa, že by mohol stihnúť zakončiť, ale vtedy pribehol z druhej vlny Kristi Qose a nekompromisne vyrovnal. 

Bol to preňho prvý zásah v košickom drese. Len pripomenieme, že 28-ročný Albánec pôsobil od júla 2017 do februára 2020 v Ružomberku. Ktovie, koľko ďakovných telefonátov spod Čebraťa po záverečnom hvizde obdržal. 

Gól kola: Martin Rymarenko

Rymarenko sa blysol skvelým priamom kopom zhruba z 25 metrov. Plávajúca rana z jeho pravačky ponad múr prekvapila brankára Figueireda. Portugalčan zostal stáť na čiare a iba bezmocne sledoval, ako sa lopta trepoce v sieti. Pre ofenzívneho ťahúňa Bystrice išlo o ôsmy zásah v 22. stretnutí. Určite by ho však vymenil za tri body, ktoré by Bystricu posunuli do majstrovskej skupiny.