Udalosti Niké ligy: Slovan jednou rukou na šiestom titule a DAC, ktorý vykročil za šestkou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Niké ligy: Slovan jednou rukou na šiestom titule a DAC, ktorý vykročil za šestkou

Kto sa bude takto držať za hlavu po záverečnom kole základnej časti Niké ligy? Muňoz nakoniec po súboji s Trnavou nemusel.
Kto sa bude takto držať za hlavu po záverečnom kole základnej časti Niké ligy? Muňoz nakoniec po súboji s Trnavou nemusel.TASR
V poradí 20. kolo Niké ligy prinieslo opäť množstvo zaujímavých súbojov, ale i zápletiek. Tá najhlavnejšia sa týka a bude týkať až do záveru základnej časti bojov o majstrovskú skupinu. Dunajskostredčania spravili v Trnave dôležitý krok. Nielen o tom sú ostatné udalosti najvyššej slovenskej futbalovej súťaže pohľadom Flashscore Správ.

Kým sa dostaneme k pozitívam, jedno negatívum treba spomenúť - gólové suchoty. Až na nedeľnajšie dva súboje, ktoré priniesli osem zásahov, sobota a piatok príliš fanúšikov nenadchli. Priaznivci videli iba päť gólov. V každom prípade, záleží od optiky, akou sa na to pozeráme. 

Košice sú, samozrejme, spokojné. Premiérovo od šiesteho kola, po pätnástich zápasoch, udržali čisté konto. Dôležitá vzpruha pre zverencov Jána Kozáka ml. Po záverečnom hvizde zdôraznil, že práve na defenzívnej činnosti pracujú najviac. Niet sa čo čudovať, keďže so 43 inkasovanými zásahmi sú najhorší v celej súťaži. 

Výsledkový sumár 20. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 20. kola Niké ligy.Flashscore

Fanúšikovia sa tešili na priamy duel o majstrovskú skupinu pod Urpínom, no stretnutie príliš veľa futbalovej krásy neprinieslo. Bol to taktický boj, v ktorom to išlo lepšie hosťom z Trenčína. Zverenci Iliju Stolicu čakali na gól mimo svoj štadión 442 minút. Tri body im nepriniesol. Uplynulé kolo prinieslo aj narýchlejší zásah prebiehajúceho ročníka. Postaral sa oň Smékal. Ideálnu kolmicu za obranu Žiliny mu vyslal ešte v prvej minúte Hollý. 

Program 21. kola.
Program 21. kola.Flashscore

Slovan jednou rukou na šiestom titule

Slovan má na začiatku jarnej časti už dvanásťbodový náskok a v momentálnom ligovom nastavení sa nezdá byť pravdepodobné, že by ho niekto ohrozil. Druhú Žilinu aj tretiu Trnavu totiž štart do tejto fázy ročníka nezachytil v dobrej forme a majú viac problémov udržať aktuálne pozície ako sa dostať na tie vyššie. "Šošoni" uhrali zatiaľ len bod, Trnava dokonca žiadny.

Tabuľka z pohľadu Slovana.
Tabuľka z pohľadu Slovana.Flashscore

Ak sa bavíme čisto o Niké lige, tak Slovan neprehral už 15 zápasov po sebe, iba v jednom z nich remizoval a s celkovým skóre 53:16 disponuje najlepšou ofenzívou i defenzívou. V ostatných štyroch ligových dueloch sa presadil dohromady šestnásťkrát. Skvele zapadol nový útočník Gerson Rodrigues. V dvoch dueloch strelil tri góly a na jeden prihral. Výborne hrajú aj ďalší, napríklad Barseghjan. Čo sa musí stať, aby prišli o spomínaný náskok a nakoniec zlyhali? Už iba zázrak, aký asi očakáva iba málokto...

DAC si vytvoril minináskok v boji o prvú šestku

Do konca základnej časti zostávajú dve kolá. Kým v tom prvom zo štyroch jarných nezaváhalo ani jedno mužstvo bojujúce o majstrovskú skupinu, v dvadsiatom už áno. Podbrezová si pripísala v Košiciach iba bod a Trenčín v priamom súboj s Banskou Bystricou, ktorú mal prakticky na lopate, rovnako. Zozadu sa nepríjemne približuje a čoraz vyšší tlak vytvára ôsmy Ružomberok. Jeho aktuálna strata je päť bodov na piatu priečku. Najbližšie cestuje do Zlatých Moraviec a samom závere si to doma rozdá, možno aj o miestenku v skupine o titul, proti Podbrezovej. Neprehral sedem kôl v rade. 

Železiarov čaká pred svojimi fanúšikmi Dunajská Streda, ktorá definitívne môže spečatiť svoju ďalšiu účasť medzi šesticou najlepších. Patrí medzi tri kluby (Slovan a Žilina), ktoré od zavedenia súčasného hracieho modelu v sezóne 2017/18 ani raz nechýbali v nadstavbe o titul. V poslednom kole má pred sebou doma Žilinu. Spomenúť je potrebné tiež Trnavu, po dvoch zaváhaniach je od siedmeho miesta na tri body. Všetko má vo vlastných rukách. Vie to aj Michal Gašparík, vedia to tiež jeho hráči, keďže v 21. kole pricestuje do "malého Ríma" Banská Bystrica. Záver bude veľkolepý - derby na Slovane. 

Tabuľka Niké ligy po 20. kole.
Tabuľka Niké ligy po 20. kole.Flashscore

Dukla si to na svojom trávniku rozdá s Košicami. Posledný z tejto mozaiky zostáva trenčiansky AS. Cez víkend hostí "belasých" a následne cestuje na skalický Letňák. Nechajme sa prekvapiť, kto nakoniec bude mať v rukách "čierneho Petra". Na druhej strane, takýto boj a napätie nás baví.

Moment kola: Zasiahol VAR a udrel Andzouana

Ešte asi nikdy v histórii našich udalostí sa moment kola nevyberal tak jednoducho. Dunajská Streda vyhrávala nad Trnavou 1:0, ale po nákope Takáča spravil veľkú chybu Kačaraba, po ktorej vyrovnal Michal Ďuriš. Štadión vybuchol radosťou, lenže tá sa po chvíli premenila na spŕšku hnevu. Zasiahol totiž systém VAR. Pred jeho monitorom sedela dvojica Michal Smolák s Borisom Marhefkom.

Zaregistrovali ofsajd a vyrovnávajúci gól bol zrušený. Aby toho nebolo pre Spartak málo, hneď po rozohrávke zvýšil na 2:0 pre hostí šikovný Yhoan Andzouana, čím definitívne rozhodol o troch bodoch pre DAC. Moment, ktorý zmenil mnoho. Takto má tím zo Žitného ostrova na štvrtom mieste o dva body viac ako trojica Banská Bystrica, Trenčín a Podbrezová. Trnava stále stráca na druhú Žilinu tri body.

Gól kola: Martin Mikovič

Na najkrajší gól 20. kola čakali fanúšikovia až do jeho úplného záveru. Striedajúci Mikovič si počkal v šestnástke na odrazenú loptu a potom ju ľavačkou milimetrovo napálil do ľavého horného rohu brány Popoviča. Jeden z najkrajších momentov tejto sezóny mal ale dve chyby. Prišiel veľmi neskoro a nestačil tak na body. Kapitán Trnavy sa presadil až koncom nadstaveného času, proti Dunajskej Strede znižoval na konečných 1:2. Skúsený futbalista sa radoval z premiérového zásahu v ročníku. Video v čase od 6:45.