Zarezáva v Dukle, pomáha aj v reprezentácii. Postup na EURO je splnený sen, hovorí Brűnn

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zarezáva v Dukle, pomáha aj v reprezentácii. Postup na EURO je splnený sen, hovorí Brűnn

Brűnn (vpravo) na konferencii v Lyone.
Brűnn (vpravo) na konferencii v Lyone.MFK Dukla Banská Bystrica
Banskobystrická Dukla nemá v reprezentačnom tíme zastúpenie len v podobe útočníka Róberta Polievku (27). Súčasťou národného výberu je aj kondičný tréner David Brűnn (32), ktorý pred pár dňami oslávil so "sokolmi" postup na budúcoročné EURO v Nemecku.

Brűnn sa stal súčasťou tímu trénera Francesca Calzonu pred niekoľkými mesiacmi. Vo funkcii vystriedal Martina Rusňáka, ktorý odišiel ku kirgizskej reprezentácii. V rozhovore pre klubový web Dukly vysvetlil, čo je jeho náplňou práce.

"Sme dvaja kondiční tréneri, taliansky a slovenský – teda ja. Talian úzko komunikuje s talianskou časťou realizačného tímu a s kondičnými trénermi v jednotlivých kluboch. Aj teraz po postupe pôjde do Nemecka spraviť prieskum hotelov s vhodným fitkom, priestorom na regeneráciu, čiže je viac-menej aj komunikátor týmto smerom."

"Ja sa viac venujem zložke GPS, dátovej analýze, či silovej príprave. Takisto sa venujem zraneným hráčom, ako bol napríklad Lukáš Haraslín, keď mal natrhnutý lýtkový sval a chýbal na predchádzajúcom zraze. V Lukášovom prípade som napríklad komunikoval s kondičným trénerom Sparty Praha a snažili sme sa spoločne nájsť optimálnu cestu pre jeho návrat na ihrisko. Som rád, že sa to takto podarilo. A v neposlednom rade, je to úzka spolupráca s kolegom v rámci rozcvičenia na ihrisku, je to päťdesiat na päťdesiat a striedame sa," prezradil.

Postup na ME v Nemecku, ktorý reprezentácia premiérovo oslavovala doma, vyvolal v krajine vlnu eufórie. Hoci bol začiatok pod vedením nového kormidelníka rozpačitý, mužstvo dokázalo uspieť v konkurencii Bosny a Hercegoviny, Islandu či čoraz nebezpečnejšieho Luxemburska. Zviedlo aj pamätné súboje s favoritom skupiny z Portugalska.

"Je to splnený sen. Asi každý, kto robí v športe, sníva o niečom podobnom. Pre mňa je ešte špeciálnejšie, pretože sa to udialo v pomerne krátkom čase, takže postup na EURO 2024 prežívam veľmi intenzívne. Hlavou mi prebehla všetka tá mravčia robota, každý jeden tréning, ktorý bol v rôznych podmienkach, v ťažkých situáciách, a teraz sa to celé takto krásne vyskladalo. Pre mňa je to veľké zadosťučinenie," doplnil.

Brűnn prežil s Duklou postup do najvyššej súťaže, nejaký čas bol koordinátorom kondičnej prípravy mládeže SFZ, v rámci profesionálnej praxe spolupracoval aj so Škrtelom, Boženíkom či hokejistami Cehlárikom a Sekerom. V mladom veku toho stihol viac než dosť. Vidí teda nejaký rozdiel v kondičnej príprave hráčov zo zahraničných súťaží a tých domácich?

"Keď si porovnáme fyzický výkon mužstva v zápase ligovom a reprezentačnom, tak na prvý pohľad nemusíme nájsť markantný rozdiel. Pri hlbšej analýze môžeme vidieť rozdiely, ktoré však závisia od aktuálnej hernej stratégie, konkrétnych úloh hráčov a ich typológie. Z uvedeného vyplýva, že tak ako sa z pohľadu fyzických dát niektoré ligové a medzinárodné zápasy môžu podobať, dokážeme v nich nájsť aj značné odlišnosti. Rozdiely môžeme nájsť práve aj vo futbalovej stránke, kde na svetovej úrovni sú hráči nútení riešiť rôzne herné situácie rýchlejšie, alebo celkovo na vyššej úrovni," prezradil.