Analýza prestupov: Caicedo vytvorí v Chelsea štít, Kane nadviaže v Bayerne na Lewandowskeho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza prestupov: Caicedo vytvorí v Chelsea štít, Kane nadviaže v Bayerne na Lewandowskeho

Moisés Caicedo ešte v drese Brightonu.
Moisés Caicedo ešte v drese Brightonu.Profimedia
Aktuálne prestupové obdobie v Premier League je plné rekordov. Približne mesiac po tom, čo Arsenal urobil z Declana Ricea (24) najdrahšieho anglického hráča súťaže, sa ekvádorský stredopoliar Moisés Caicedo (21) stal dokonca jej najdrahším futbalistom histórie. Svoje rozuzlenie spoznala aj prestupová sága Harryho Kanea (30), ktorý zamieril do Bayernu Mníchov. Odborníci z českej spoločnosti 11Hacks sa na oba prestupy pozreli z pohľadu dátovej analýzy.

Chelsea vytvorila silný stred poľa

Masívna letná prestavba Chelsea pokračuje. Zatiaľ posledným kúskom prestupovej skladačky je príchod defenzívneho záložníka Caiceda, ktorého cena by sa spolu s bonusmi mohla vyšplhať až na 115 miliónov libier (133 miliónov eur). Kľúč k pochopeniu toho, prečo bol londýnsky klub ochotný minúť rekordnú sumu za 21-ročného hráča, ktorý v Premier League neodohral ani 50 zápasov, spočíva v osobe Enza Fernándeza. Práve s ním bude Ekvádorčan v budúcnosti tvoriť azda najobávanejšie stredové duo v celej Premier League.

Svojho nového spoluhráča nahradí ako najhlbšie hrajúci stredopoliar v rozostavení 4-2-3-1 (alebo v akejkoľvek inej formácii, pre ktorú sa tréner Pochettino rozhodne), čím nechá naplno vyznieť potenciál Argentínčana. Enzo je síce všestranný hráč, ktorý nemá problém ísť do súbojov, zastavovať akcie súpera a vyhrávať lopty, ale zároveň je to elitný stredopoliar pri tvorbe hry, a to tak svojou technikou, ako aj vnímaním hry. Aby Chelsea mohla naplno využiť jeho kreativitu, musí sa viac pohybovať v poslednej tretine ihriska, čo mu príchod Caiceda umožní.

Ako hráč Brightonu hral Ekvádorčan na oboch stranách double pivota v systéme 4-2-3-1, ale najčastejšie na jeho ľavej strane, ako najnižšie postavený stredopoliar. V defenzíve na tomto poste vynikal. Podľa pokročilých dátových modelov vybojoval veľké množstvo lôpt v priestoroch, kde zastavoval najnebezpečnejšie akcie súperov.

Napriek svojmu mladému veku vyniká v súbojoch telo na telo a vďaka skvelému čítaniu hry dokáže nielen zachytiť vysoký počet prihrávok, ale vie aj to, kedy je správny čas pokúsiť sa aktívnym vystúpením odobrať loptu. V uplynulej sezóne mal v tejto činnosti úspešnosť takmer 80 %, zlyhal len zhruba v jednom z piatich pokusov. To ho radí medzi hŕstku najlepších hráčov v Premier League v tejto zručnosti. Veľké uznanie medzi odborníkmi si získal aj za svoj veľmi dobrý pressing.

Alebo za to, do akej miery je odolný voči pressingu súpera. Jednou z Caicedových silných stránok je schopnosť získať loptu v hĺbke ihriska či prijať prihrávku od spoluhráča a vďaka skvelému prehľadu sa s loptou buď otočiť okolo dotierajúceho súpera, alebo ju posunúť dopredu a založiť útok bez jej straty.

Hoci mal v Brightone skôr defenzívnu úlohu, v poslednej tretine ihriska sa slušne presadzoval a často sa zapájal do akcií vedúcich k strelám na bránu. Mimochodom, Brighton ich mal v minulej sezóne najviac v celej Premier League, presne 599. O tri viac ako jeho najbližší prenasledovateľ Liverpool.

Caicedo sa v ľavom medzipriestore často dostával k veľmi presným prihrávkam do veľkého vápna. Najnebezpečnejšie šance zakladal dlhými pasmi do cutback zón, kolmými prihrávkami do krajných priestorov vo vnútri pokutového územia, ale má rovnako veľmi dobrý cit pre prihrávky do priestoru okolo bieleho bodu. Jeho príchod bude mať na hru Chelsea obrovský vplyv.

Kane, majster prihrávok

Dve azda najzamotanejšie prestupové ságy tohto leta sa, paradoxne, vyriešili len v priebehu niekoľkých desiatok hodín. Po dlhých 14 rokoch odišiel kapitán anglickej reprezentácie hľadať novú výzvu, pričom Bayern Mníchov zaplatil za Kaneove služby londýnskemu Tottenhamu údajne 100 miliónov eur, čím sa stal najdrahším hráčom v histórii Bundesligy.

Okrem toho, že si výborne vyberá priestor v pokutovom území, patrí aj medzi najlepšie zakončujúce deviatky na svete. Dokázal to v minulej sezóne, ktorá bola jednou z najlepších v jeho kariére. Podľa metriky očakávaných gólov, t. j. v závislosti od kvality a frekvencie vytvorených gólových príležitostí, by priemerný útočník Premier League skóroval z rovnakých pozícií 21-krát. Kane však dostal loptu do siete rovno v 30 prípadoch.

Určite nešlo o krátkodobú odchýlku spôsobenú šťastím, ale o dlhodobý trend. Len od sezóny 2015/16 zaznamenal 970 streleckých pokusov a strelil 188 gólov, čo je o 36 zásahov viac ako očakávaných 152 gólov.

Hoci Kane každoročne útočil na korunu kráľa strelcov Premier League, nikdy nepatril medzi klasických zabijakov do vápna. Dlhodobé údaje ukazujú, že pravidelne patril medzi najnižšie hrajúce a najkreatívnejšie deviatky v lige. V pokročilom dátovom modeli sledujúcom všetky prihrávky hráča a mieru, do akej zvyšujú šance jeho tímu na skórovanie, sa v uplynulej sezóne umiestnil na druhom mieste za Robertom Firminom a medzi absolútnu špičku sa zaradil aj v metrike očakávaných asistencií, teda kvality finálnej prihrávky.

Svojou kreativitou a rozsahom prihrávok ani zďaleka nepripomína hrotového útočníka. Najcennejšie šance vytvára kolmými a diagonálnymi prihrávkami z medzipriestoru, prienikovými prihrávkami z hĺbky poľa a počas sezóny často hrozil centrami. Jedno číslo za všetky - prienikových prihrávok z hĺbky poľa zahral o 330 % (!) viac ako priemerný hráč na jeho poste.

Aj toto je jeden z prestupov, pri ktorom je úplne zbytočné riešiť, ako hráč zapadne do nového systému, aký problém v ňom rieši alebo ako dlho mu bude trvať adaptácia na novú súťaž. Čokoľvek iné ako zisk domácej trofeje nepripadá po jeho príchode do úvahy, počíta sa aj s útokom na najvyššie priečky Ligy majstrov. Po minuloročnom odchode Roberta Lewandowského má Bayern vo svojich radoch opäť hráča, ktorý dokáže pravidelne strieľať góly komukoľvek na svete.