Derby o Londýn bez víťaza, rekord Salaha, prehra Chelsea. Newcastle rozdrvil nováčika

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby o Londýn bez víťaza, rekord Salaha, prehra Chelsea. Newcastle rozdrvil nováčika

Aktualizované
Son a Maddison zatiaľ hrajú výborne.
Son a Maddison zatiaľ hrajú výborne.Profimedia
Futbalisti Arsenalu a Tottenhamu si v nedeľnom derby zápase o severný Londýn v rámci 6. kola anglickej Premier League body rozdelili. Liverpool porazil West Ham a Chelsea doma zakopla s Aston Villou.

Arsenal - Tottenham 1:1

Prvýkrát v histórii Premier League vstupovali do derby o severný Londýn oba dva tímy bez prehry. Na strane hostí premiérovo hral od úvodu Johnson, ktorý v lete prišiel z Nottinghamu. Tretí raz po sebe dostal v bráne Arsenalu šancu Raya, takže Ramsdale znova ostal na lavičke. Tottenham nastúpil na pôde "Gunners" s najmladšou zostavou od roku 2008 (24 rokov a 250 dní) a cieľom vyhrať tam premiérovo od roku 2010.

Argentínsky obranca Romero si strelil vlastný gól, keď tečoval strelu Saku do protipohybu Vicaria, ale ešte pred prestávkou odpovedal Son. Krátko po zmene strán smoliar Romero zahral rukou pred vlastnou bránou. Stal sa len jedenástym hráčom histórie PL, ktorý v jednom stretnutí spravil takéto dve chyby a prvým v drese Tottenhamu. Ako štvrtý člen "kohútov" sa trafil do vlastnej brány v tomto derby. Pred ním to dokázal napríklad aj súčasný obranca Slovan Kevin Wimmer a Lloris s Armstrongom.

Nariadenú penaltu premenil Saka. Ten prispel ku gólu v každom z doterajších piatich domácich duelov sezóny (4+2). Okamžite však zaváhal Jorginho, loptu mu zobral Maddison a Son sa stal prvým dvojgólovým futbalistom Tottenhamu na pôde Arsenalu od roku 1993. Kórejčan zároveň zaknihoval svoj siedmy presný zásah v súbojoch o severný Londýn. Z dresu Spus má pred sebou iba Harryho Kanea (14).

Arsenal neprehral doma proti Tottenhamu trinásty zápas po sebe. Ange Postecoglou však zastavil sériu prehier Tottenhamu proti Mikelovi Artetovi, pretože ten v pozícii hlavného kouča "Gunners" doma zatiaľ vždy vyhral (2:1, 3:1, 3:1). Austrálsky lodivod hostí je iba štvrtým manažérom v PL, pod ktorým strelil tím aspoň dva góly v každom z úvodných šiestich stretnutí. Pred ním to dokázali len Ancelotti, Guardiola a Shakespeare.

Brighton - Bournemouth 3:1

Hosťujúci útočník Solanke síce otvoril skóre, ale Brighton odčinil prehru proti AEK Atény v EKL a nadviazal na minulý víkend, kedy zdolal Manchester United. V nadstavenom čase prvého polčasu sa maďarský obranca Kerkez stal trinástym tínedžerom v PL s vlastným gólom a prvým od novembra 2020, kedy sa to podarilo Sakovi z Arsenalu. Hrdinom duelu sa stal po zmene strán dvojgólový Mitoma. Domáci sú s pätnástimi bodmi a piatimi výhrami na výbornom treťom mieste tabuľky.

Brighton je prvým tímom mimo "Big 6" (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man. City, Man. United a Tottenham), ktorý od sezóny 2005/06 vyhral aspoň päť z úvodných šiestich zápasov.

Chelsea - Aston Villa 0:1

Trápenie Chelsea v novej sezóne pokračuje. Doma nestrelila gól a podľahla Aston Ville. Kľúčovým momentom bola červená karta Mala Gusta. Francúzsky krajný obranca sa stal vo veku 20 rokov a 128 dní tretím najmladším vylúčeným hráčom "The Blues" v Premier League. Mladší boli iba John Obi Mikel (19 rokov, 175 dní) a Robert Huth (19 rokov, 264 dní).

Svojim prvým gólom v aktuálnom ligovom ročníku rozhodol Ollie Watkins. "Villans" tak dali zabudnúť na prekvapivú prehru z Konferenčnej ligy proti Legii Varšava a v tabuľke poskočili na šieste miesto, zatiaľ čo Chelsea je až štrnásta. "The Blues" neskórovali už v trinástom zápase Premier League počas kalendárneho roku 2023, čo je najviac zo všetkých mužstiev v súťaži. Pre londýnsky klub je to najviac od roku 1995, kedy to bolo až 14 stretnutí.

V roku 2023 získal viac bodov ako Aston Villa (55) iba Manchester City (71). Chelsea získala najmenej bodov zo všetkých tímov Premier League počas kalendárneho roku 2023, iba 25, rovnako ako Everton a vyhrala najmenej zápasov (5).

Liverpool - West Ham 3:1

Kto iný ako Mohamed Salah mohol otvoriť skóre stretnutia. Premenil pokutový kop a gólom alebo asistenciou sa zapísal do štatistík už vo svojom dvanástom súťažnom stretnutí v rade (6+9). Ako prvý v histórii to dokázal druhý raz. Zároveň je piatym futbalistom s gólom alebo asistenciou v každom z úvodných šiestich duelov nového ročníka PL. Pred ním to dokázali len Beckham, Henry, Agüero a Haaland.

Bowen síce vyrovnal a zásah Jonesa pre ofsajd neplatil, no rozhodol Ňúňez a do listiny strelcov sa zapísal aj Jota. Pri zásahu Portugalčana si svoju tretiu asistenciu od štartu sezóny 2020/21 pripísal kapitán van Dijk. Liverpool stále neprehral. Päťkrát zvíťazil a raz remizoval, takže so 16 bodmi je na druhom mieste za Manchestrom City. West Ham klesol na siedmu priečku a ukončil sériu troch výhier.

LFC je neporazený v PL už sedemnásť stretnutí po sebe a na to sa momentálne nechytá žiadny tím. Hosťujúci tréner David Moyes nevyhral ani jeden zo 72 vonkajších zápasov proti Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu a Manchestru United dokopy a len 21 remizoval, až 51 prehral. Momentálne ťahá sériu trinástich porážok.

Sheffield United - Newcastle 0:8

Newcastle sa so svojim súperom vôbec nemaznal a nasúkal mu až osem gólov, o ktoré sa postaralo osem rôznych strelcov. Krajný obranca Trippier ale pridal k presnému zásahu aj hetrik asistencií. Za posledných osem rokov to z obrancov dokázali iba Alexander- Arnold a Walker-Peters. Navyše je skúsený Angličan prývm hráčom súčasného zamestnávateľa, ktorému sa to podarilo od roku 2020, kedy to dokázal Saint-Maximin.

Domáci sa stali prvým tímom s ôsmimi rôznymi strelcami v rámci jedného stretnutia najvyššej anglickej súťaže.

"Straky" atakovali najvyššiu výhru v histórii Premier League, ktorou je výsledok 9:0. To doteraz dosiahol Manchester United proti Ipswichu v roku 1995 a Southamptonu v rokoch 1995 a 2021, Liverpool vlani proti Bournemouthu a Leicester proti Southamptonu v roku 2019. Hosťujúci brankár Martin Dúbravka bol iba na lavičke náhradníkov.

Sheffield United zažil svoju najvyššiu prehru v najvyššej súťaži, pričom odohral už svoj celkovo 4988. zápas v histórii. Naposledy inkasoval aspoň osem gólov v roku 1933, keď ho Middlesbrough porazili 10:3.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore