Dokonalý obrat United v nadstavení, Chelsea strelila štyri góly. Na čele je Tottenham

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dokonalý obrat United v nadstavení, Chelsea strelila štyri góly. Na čele je Tottenham

Aktualizované
McTominay zachránil tri body pre Manchester United.
McTominay zachránil tri body pre Manchester United.Profimedia
Futbalisti Tottenhamu vyhrali v zápase 8. kola anglickej Premier League na pôde Lutonu tesne 1:0 a priebežne sa dostali na prvé miesto tabuľky.

Luton Town - Tottenham 0:1

Tottenham pokračuje v najlepšom starte do sezóny za veľmi dlhú dobu. Dvadsať bodov po ôsmich kolách je najvyšší počet od sezóny 1961/62, kedy ich mali Spurs až 24. Vďaka výhre na pôde Lutonu porazil londýnsky tím už všetkých troch nováčikov a čo ja hlavné, aspoň priebežne sa dostal na prvé miesto tabuľky pred Manchester City. Premiérovo od príchodu trénera Postecoglouho mužstvo zahodilo viac ako dve vyložené šance, na hranicu troch sa dostalo už v siedmej minúte.

Navyše si Tottenham situáciu sám skomplikoval, keďže Bissouma s jednou žltou kartou nafilmoval pád pred šestnástkou súpera a v nadstavenom čase úvodného dejstva bol vylúčený. Maddison však po zmene strán svojou piatou asistenciou v sezóne, čím sa dostal na čelo tejto štatistiky v Premier League, pripravil premiérový gól v novom pôsobisku stopérovi van de Venovi.

Holanďan sa stal 167. rôznym hráčom, ktorý skóroval za Spurs v Premier League (vrátane vlastných gólov) a to je najvyššie číslo spomedzi všetkých klubov. Na druhej priečke sú Newcastle a West Ham (po 166). Maddison prispel gólom či asistenciou od štartu minulej sezóny na 18 gólov vonku, väčší počet má iba Haaland (19). Okrem toho je Angličan súčasným lídrom PL v počte asistencií (5), vytvorených šancí (25) a prihrávok do šestnástky (106).

Hostia prvýkrát nestrelili počas aktuálneho ročníka ligovej súťaže aspoň dva presné zásahy. Brankár Vicario si v deň svojich 27. narodenín udržal tretie čisté konto. Luton zaknihoval už šiestu prehru, čo je najvyššie číslo a podľahol aj štvrtému súperovi z Londýna, ktorému čelil. Stále neudržali ani jednu nulu. Zaujímavosťou je, že v prvom polčase brankár Kaminski skompletizoval najviac úspešných prihrávok zo všetkých hráčov Lutonu (9).

Burnley - Chelsea 1:4

Nováčik sa proti Chelsea dostal do vedenia zásluhou mladého Odoberta, ktorý je iba druhým tínedžerom s gólom v Premier League za Burnley a najmladším, ktorému sa to podarilo (18 rokov, 313 dní). Tým prvým bol McNeil, súčasný hráč Evertonu. Pre francúzsku posilu z Troyes navyše išlo len o druhý duel v súťaži a prvý ako člen základnej zostavy.

"The Blues" tak razom museli čeliť nepríjemnej štatistike, podľa ktorej vyhrali len dva z posledných 26 zápasov, keď inkasovali ako prvý tím. Vyrovnať im pomohol vlastný gól stopéra Al Dakhila. Krátko po zmene strán z pokutového kopu svoj prvý gól za Chelsea a zároveň aj v Premier League strelil mladý Palmer, čím otočil výsledok.

Angličan mal v sobotu 21 rokov a 154 dní. Iba Oscar bol mladší, keď premenil za londýnsky tím penaltu v PL (21 rokov a 105 dní). Samotnú penaltu získal Sterling, čo sa mu od štartu ročníka podarilo už 20. raz a to je je najviac v PL. Nasledujú Zaha (15), Vardy (14), Salah (12) a Rashford (10). Neskôr sa ešte presadili Sterling a Jackson. Chelsea strelila viac ako tri góly prvýkrát od apríla 2022, kedy porazila Southampton 6:0.

Spomínaný Sterling má proti nováčikom výbornú formu, veď počas posledných 18 stretnutí im strelil 15 gólov a na štyri prihral. Chelsea vyhrala dva zápasy po sebe vonku prvý raz od októbra 2022. Burnley je len piatym tímom, ktorý prehral všetkých päť úvodných zápasov v najvyššej anglickej súťaži. Predtým sa to stalo iba kvartetu Manchester United (1930/31), Portsmouth (2009/10), Bolton (2011/12) a Newcastle (2018/19).

Everton - Bournemouth 3:0

Everton vôbec prvý raz od októbra 2022 strelil v domácom stretnutí Premier League viac ako jeden gól, táto negatívna šnúra trvala sedemnásť zápasov po sebe. Skóre otvoril prvým kariérnym gólom na úrovni PL mladý záložník Garner. Stopér Tarkowski ako jediný vytvoril v úvodnom dejstve dve vyložené príležitosti. Skúsený Young videl žltú kartu v treťom z posledných štyroch duelov. Následne sa premiérovo za "Toffees" po príchode z Leedsu presadil Harrison.

Zasiahol len do tretieho duelu, keďže pre zdravotné problémy debutoval až koncom septembra. Po zmene strán pridal i asistenciu. Bournemouth je iba jedným zo štyroch tímov v profesionálnych anglických ligách, ktorý v tejto sezóne ešte v lige nevyhral. Okrem neho to sú Sheffield Wednesday, Cheltenham a Sheffield United.

Fulham - Sheffield United 3:1

Slovenský brankár Marek Rodák bol iba na lavičke náhradníkov Fulhamu. Prvý polčas veľa zaujímavého nepriniesol. Bohužiaľ prišiel veľmi smolný moment, obranca hostí Chris Basham si privodil hrôzostrašné zranenie členka. Po zmene strán už bol futbal pestrejší a korunovaný viacerými gólmi. Hneď dva boli vlastné. Po úvodnom zásahu DeCordovu-Reida vyrovnal do vlastnej siete Robinson, ale Fulhamu pomohol rovnakým spôsobom brankár Foderingham. Poistku pridal Willian.

Fulham sa presadil trikrát v rozmedzí jedného polčasu, pričom doteraz mal na konte len päť gólov. Sheffield United je iba jedným zo štyroch tímov v profesionálnych anglických ligách, ktorý v tejto sezóne ešte v lige nevyhral. Okrem neho to sú Sheffield Wednesday, Cheltenham a Bournemouth.

Manchester United - Brentford 2:1

Amrabat zasiahol po zranení už do štvrtého zápasu v rade ako člen základnej zostavy. Domáci sa naďalej boria s defenzívnymi zraneniami, preto hral vľavo stopér Lindelöf a v strede Evans s Maguirem. Albánsky brankár Strakoša debutoval v Premier League, nahradil doterajšiu jednotku Flekkena. 

Jensen otvoril skóre. Z posledných troch presných zásahov Brentfordu práve tento Dán dva strelil a na jeden prihral. "Red Devils" iba tretí raz inkasovali štyrikrát po sebe v PL ako prvý tím (2014, 2020, 2023). Manchester United bol blízko k tomu, aby prvýkrát v histórii Premier League prehral tri domáce zápasy po sebe. Scott McTominay však v tretej minúte nadstavenia zachránil remízu a v siedmej dokonca otočil skóre na 2:1. Škót sa stal hrdinom svojho tímu.

Každý z posledných desiatich klubových gólov McTominaya prišiel na Old Trafford. Dlhšiu sériu mal iba Ole Gunnar Solskjaer (11) medzi marcom 1999 a aprílom 2000. Vôbec prvý raz v ére Premier League vstupoval Manchester United do nadstavenia s tým, že prehrával a nakoniec získal tri body. Posledným hráčom v PL, ktorý dvakrát skóroval v 90. minúte alebo neskôr bol Bergwijn v januári 2022.

Crystal Palace - Nottingham Forest 0:0

Domáci kouč Roy Hodgson sa stal iba štvrtým trénerom, ktorý sa dostal na métu 400 zápasov v Premier League. Pred ním to dokázali len Arsene Wenger (828), Sir Alex Ferguson (810), David Moyes (666), Harry Redknapp (641), Sam Allardyce (541), Steve Bruce (476) a Mark Hughes (466). 

V prvom polčase gól nepadol, čo znamená, že jedinými dvomi hráčmi, ktorí sa presadili v prvých 45 minútach v dueloch Crystal Palace sú obranca Andersen a krídelník Brentfordu Schade.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore