FIFA chce vychovávať a neplytvať časom. Nedáva to zmysel, varuje De Bruyne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA chce vychovávať a neplytvať časom. Nedáva to zmysel, varuje De Bruyne

5 minút. V minulosti veľa, v budúcnosti pravdepodobne relatívne málo času v nastavení.
5 minút. V minulosti veľa, v budúcnosti pravdepodobne relatívne málo času v nastavení.Profimedia
Kevin De Bruyne (32) z Manchestru City a Raphael Varane (30) z mestského rivala United ostro kritizovali nové zmeny, ktoré zaviedla FIFA a IFAB. Riadiaci orgán svetového futbalu a medzinárodný orgán pre zmenu pravidiel presadili od novej sezóny dlhé nadstavenia. Údajne preto, aby fanúšikovia Premier League mali viac futbalu a prestalo sa zbytočne zdržovať. "Uvidíme, ako to dopadne, ale nemá to žiadny zmysel," nechal sa počuť De Bruyne.

Približne jedenásť kilometrov na zápas, trikrát týždenne, až šesťdesiatkrát za sezónu. Takto v najhoršom prípade vyzerá rok profesionálneho futbalistu na najvyššej úrovni. Extrémna záťaž svalov a kĺbov. Aj po psychickej stránke je nabitý zápasový program skutočnou výzvou. Čas na rodinu? Proti sú prestížny Boxing Day, majstrovstvá sveta klubov či Ligový pohár.

Tradičný tréning sa v špičkových európskych kluboch praktizuje už len zriedka. Dokonca ani tréning s loptou nie je na dennom poriadku. Dôraz sa kladie najmä na regeneráciu a návštevy maséra. Futbal je namáhavý šport. Ihrisko je obrovské, každý duel trvá 90 minút. Samozrejme, lopta nie je vždy v hre. Sú tu drobné prerušenia pre vhadzovanie, štandardné situácie, kŕče, diskusie s rozhodcom, kontroly VAR, brankárov, ktorí držia loptu dlho...

Každý hráč však aktívne hrá 50 až 60 minút. Zvyšok? Vítaný oddych preťažených elitných športovcov.

Tvrdá kritika zo strany hráčov

Pre FIFA a IFAB (orgán, ktorý má rozhodovať o zmenách pravidiel medzinárodného futbalu a zavádzať ich do praxe) je však rozdiel medzi čistým a hrubým hracím časom tŕňom v oku. Na majstrovstvách sveta 2022 v Katare sa preto prvýkrát na veľkej scéne testovali takzvané "monštruózne hracie časy".

Doposiaľ to bolo inak - jedna minúta nadstavenia po prvom polčase, tri minúty po druhom. Pokiaľ to nebolo nezvyčajné, robilo sa to v posledných desaťročiach všade na svete. Šesť alebo sedem minút bývalo maximum. V Katare to zrazu bolo pravidlom. "Chceme bojovať proti plytvaniu časom a chceme, aby si fanúšikovia hru užili," povedal v marci tohto roku prezident FIFA Gianni Infantino a pochvaľoval si, ako sa nový prístup teší uznaniu.

Ide o veľmi subjektívne vnímanie. Pretože ani hráčska únia FIFPro, ani špičkoví futbalisti ako Raphael Varane či Kevin De Bruyne nie sú novým prístupom presvedčení, skôr naopak. Belgičan to zhrnul po nedeľňajšom zápase anglického Superpohára medzi Arsenalom a Manchestrom City. "Hovorili sme o tom s hráčmi Arsenalu a dokonca aj s rozhodcami - vôbec to nechcú, ale je to nové pravidlo a tak to je."

"V stretnutí, akým bolo dnešné, boli v prvom polčase dokonca tri minúty navyše. Môžete si len predstaviť, čo sa stane, keď hráte proti slabšiemu tímu, ktorý musí celý čas zdržiavať. Tu sme hrali o 12 až 13 minút dlhšie. Viem si predstaviť zápasy, ktoré budú trvať 20 až 25 minút navyše. Uvidíme, ako to dopadne, ale nedáva to zmysel," povedal belgický stredopoliar.

Viac futbalu automaticky znamená viac zábavy. Dáva tento jednoduchý výpočet zmysel? Varane si myslí, že určite nie.

"My hráči už dlhé roky hovoríme s manažérmi o našich obavách, že zápasov je príliš veľa, že hrací kalendár je preplnený a že je ohrozená fyzická a psychická pohoda. Napriek našej predchádzajúcej spätnej väzbe nám teraz pre budúcu sezónu odporučili: dlhšie duely, vyššiu intenzitu a menej emócií, ktoré by sme ako hráči mali prejavovať."

Samotný Varane odišiel z francúzskej reprezentácie vo veku 29 rokov. Herná záťaž bola pre neho príliš veľká. Skákanie medzi klubom a reprezentáciou prirovnal k pobytu v "práčke".

FIFA chce dostať futbal na nové trhy

Pre FIFA je v popredí produkt. Snaží sa viac predávať futbal mimo Európy a Južnej Ameriky. Veď arabské krajiny, Čína či USA určujú, čo sa bude diať na svetovom trhu. Získanie veľkých turnajov (a tým aj masy ľudí) by organizácii zaručilo veľké bonusové príjmy.

Futbal je hra, v ktorej padá málo gólov a niekedy sa na zelenom trávniku prakticky nič nedeje. Napriek tomu sa diváci bavia ako o život. Futbalu prospieva atmosféra na tribúnach, nevyužité šance, nevysvetliteľné chyby, zmarené sny a nádherné, vzácne okamihy, keď sa všetko podarí.

Zdá sa, že FIFA sa čoraz viac snaží prispôsobiť futbal novým trhom.
Zdá sa, že FIFA sa čoraz viac snaží prispôsobiť futbal novým trhom.AFP

Premárnený čas hry je negatívna vec, o tom niet pochýb. FIFA si od zmien sľubuje, že novo zavedené extrémne dlhé nadstavenia budú mať výchovný účinok. Hráči by sa mali naučiť, že plytvanie časom je zbytočné, pretože zameškaný čas sa aj tak dobehne. V zásade je to pekná myšlienka.

Ale oprávnené obavy hráčov a hráčskej únie už FIFA nerieši. Neexistuje žiadna snaha regulovať plánovanie zápasov a zabezpečiť, aby sa ich hralo menej. Namiesto toho sa v lete 2025 plánujú premiérové majstrovstvá sveta klubov s účasťou 32 tímov...