Flashscore Awards: Haaland a dlho nič. Nórsky fenomén úraduje naďalej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Awards: Haaland a dlho nič. Nórsky fenomén úraduje naďalej

Haaland je futbalovou hviezdou prvej veľkosti.
Haaland je futbalovou hviezdou prvej veľkosti.Profimedia
Čakali ste niečo iné? Erling Haaland (23) v roku 2023 prevýšil ostatných futbalistov a triumfoval v hlasovaní Flashscore Awards o najlepšieho hráča uplynulých 12 mesiacov. Útočník Manchestru City prežil doslova rozprávkový rok ovenčený významnými trofejami.

Haaland v posledných mesiacoch pôsobil ako muž z inej planéty. Nór ukončil minulú kampaň s 52 zásahmi a deviatimi asistenciami na konte, čím potvrdil, že medzi ostatnými útočníkmi na svete nemá konkurenciu. Navyše potreboval iba 53 zápasov na to, aby zaznamenal takéto pôsobivé čísla.

Stroj na strieľanie gólov

V tejto sezóne, napriek horšej forme Manchestru City, aj naďalej teší fanúšikov po celom svete. V pätnástich ligových zápasoch sa totiž zapísal do listiny strelcov 14-krát a pridal k tomu štyri asistencie. Tým sa však jeho pôsobivé štatistiky nekončia, pretože je tu aj Liga majstrov. V nej pridal päť gólov a jednu asistenciu, čím potvrdil neuveriteľný strelecký inštinkt.

Haaland vyvolal medzi odborníkmi zmiešané pocity, keď v roku 2022 prestúpil do Manchestru City. Mnohí neboli úplne presvedčení, že hráč, ktorý exceloval v Borussii Dortmund, dokáže správne zapadnúť do naolejovaného stroja Pepa Guardiolu. Ale on sa nikoho na názor nepýtal, od začiatku si jednoducho začal robiť svoje. Stal sa rekordérom v počte strelených gólov v jednom ročníku Premier League. Predtým boli v tomto smere najlepší Andy Cole a Alan Shearer. Háčik bol v tom, že ich nikto nedokázal prekonať už takmer tri desaťročia -až do príchodu Nóra.

Haaland mal obrovský vplyv na to, že City v minulej sezóne získalo tretí titul anglického majstra za sebou a ovládlo Ligu majstrov. Jeho forma bola odmenená individuálnymi oceneniami. Okrem koruny kráľa strelcov bol Haaland vyhlásený za najlepšieho hráča Premier League. Stal sa tak tretím futbalistom "Citizens" v rade, ktorý získal toto ocenenie. Formu tohto Nóra ocenili nielen odborníci, ale aj fanúšikovia a 20 kapitánov ostatných klubov v lige.

Haaland bol v auguste tohto roka zvolený aj za najlepšieho futbalistu UEFA v sezóne 2022/2023, pričom v poli porazených nechal Kevina De Bruyneho a Lionela Messiho. Kanonier sa netajil tým, že jeho forma bola prekvapením aj pre neho samotného. Haaland zároveň zdôraznil, že odmalička sníval o tom, že bude každý deň hrať na takejto vysokej úrovni.

"Je to skvelý pocit. Čo môžem povedať? Od detstva bolo mojím snom hrať na takejto úrovni. Som veľmi šťastný a toto všetko mi dáva ďalšiu motiváciu, aby som získaval ďalšie ocenenia," - povedal po prevzatí ocenenia pre najlepšieho futbalistu roka UEFA.

Od útleho veku zameraný na dokonalosť

Haalandova forma nie je náhodná. Odkedy urobil svoje prvé futbalové kroky, mal vopred stanovený cieľ -byť najlepší na svete. Nórske médiá informovali, že Haaland si už ako mladík kládol výzvy. Od útleho veku si dal za úlohu strieľať čo najviac gólov z daného uhla alebo poslať loptu na správne miesto v bráne. Všetko preto, aby to pre neho neskôr v seniorskom futbale bolo jednoduchšie.

Takáto tvrdá práca v ňom rozvinula neuveriteľnú presnosť pri strelách, s ktorou majú problémy všetci brankári na svete. Účinky tohto typu tréningu môžete vidieť pri sledovaní Haalanda naživo. V skutočnosti možno pozorovať, že akonáhle dostane loptu od svojich kolegov v blízkosti pokutového územia, často sa ju ani nesnaží prijať, ale rovno ide udrieť.

Samozrejme, Haaland, ako každý iný futbalista na svete, má aj o niečo horšie stretnutia. To je však úplne normálne. V aktuálnom ročníku sa presadil v 22 zápasoch vo všetkých súťažiach, strelil 19 gólov a na päť prihral. Je teda na najlepšej ceste dosiahnuť podobný výsledok ako v minulej sezóne.