Leeds prepustil Javiho Graciu, dočasne ho nahradí Sam Allardyce

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Leeds prepustil Javiho Graciu, dočasne ho nahradí Sam Allardyce

Allardyce naposledy viedol West Brom v roku 2021.
Allardyce naposledy viedol West Brom v roku 2021.Profimedia
Javi Gracia (53) končí vo funkcii hlavného trénera Leedsu už po 12 zápasoch. Zostávajúce štyri, ktoré uzavrú prebiehajúci ročník, bude mať pod palcom skúsený Sam Allardyce (68).

Situácia v tabuľke nie je pre Leeds vôbec ružová. Štyri kolá pred koncom je bližšie k zostupu než záchrane. S osemnástym Nottinghamom majú rovnako 30 bodov. Devätnásty Evertoch ich nazbieral 29. Aj preto vedenie odovolalo futbalového riaditeľa Víctora Ortu a v stredu oznámilo koniec tiež jeho krajanovi Graciovi. 

"Leeds môže potvrdiť, že Javi Gracia opustí klub po 12 zápasoch vo vedení," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení. "Z klubu odídu aj Zigor Aranalde, Mikel Antia a Juan Solla, ktorí nastúpili spolu s Graciom. Ďakujeme Javimu a jeho tímu za ich úsilie v ťažkých podmienkach. Na zostávajúce štyri zápasy sezóny bude dohliadať skúsený tréner Sam Allardyce."

Gracia sa ujal vedenia Leedsu vo februári 2023. Naprieč všetkými súťažami zaznamenal tri víťazstvá, dve remízy a sedem prehier. Mužstvo nepredvádzalo pod Španielom ideálne výkony. Svedčí o tom pokles formy, keď z ostatných piatich stretnutí prehralo štyri a inkasovalo až 18 gólov.

Allardyce nie je na Britských ostrovoch žiadnou neznámou. Vo svojich predchádzajúcich pôsobiskách zaznamenal niekoľko významných úspechov. Viedol Bolton, Blackburn Rovers, West Ham, Newcastle či Sunderland. V roku 2016 zasadol krátko aj na lavičku Anglicka, ale jeho anabáza sa po jednom dueli skončila.

Vo svojej kariére zažil premiérový zostup ako tréner West Bromwich Albion, s ktorým v roku 2021 opustil najvyššiu súťaž a v čele tímu po šiestich mesiacoch skončil. V neľahkej úlohe mu bude asistovať a pomáhať bývalý manažér Oxfordu a Charltonu Karl Robinson. Dvojicu čaká v sobotu skúška ohňom - v sobotu proti Manchestru City.

Tabuľka Premier League v momente konca Graciu.
Tabuľka Premier League v momente konca Graciu.Flashscore