Najviac vlastných gólov v Premier League: Kraľuje Dunne, druhý je Škrtel a bez Maguirea

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najviac vlastných gólov v Premier League: Kraľuje Dunne, druhý je Škrtel a bez Maguirea

Škrtel strelil v Premier League druhý najvyšší počet vlastných gólov.
Škrtel strelil v Premier League druhý najvyšší počet vlastných gólov.Profimedia
V ére Premier League si strelilo vlastný gól už množstvo hráčov, ale niektorí medzi nimi dominujú. Pozreli sme sa na rebríček najväčších "smoliarov".

Richard Dunne

Írsky stopér strávil v Premier League takmer dvadsať rokov a hral za štyri rôzne kluby. Začínal v Evertone, kde prišiel ešte ako dorastenec. Od začiatku sezóny 2000/01 až do leta 2009 bol členom Manchestru City. Následne štyri ročníky odohral v Aston Ville a dva roky bol súčasťou QPR.

Dunne si počas kariéry strelil v najvyššej anglickej súťaži až desať vlastných gólov, čo je jasne najvyššie číslo. Bol známy svojou dôraznosťou a tvrdosťou. Zároveň kraľuje aj ďalšej zaujímavej, no negatívnej štatistike. Videl až osem červených kariet, rovnaký počet ako Patrick Vieira a Duncan Ferguson.

Martin Škrtel

Slovenský obranca sa delí o druhú priečku, na ktorej majú zhodne sedem vlastných gólov traja futbalisti. Na Anfield Road strávila legenda nášho futbalu deväť sezón a odohrala 242 ligových stretnutí. V nich pridala aj šestnásť presných zásahov do "správnej" brány.

Počas ročníka 2013/14 stanovil Škrtel nový rekord štyroch vlastných gólov za jedinú sezónu, ktorý neskôr vyrovnal Lewis Dunk (2017/18). Navyše v spomínanom období pridal rodák z Handlovej jeden nešťastný zásah aj do svätyne Jána Muchu v národnom tíme.

Jamie Carragher

Aj ďalší liverpoolský stopér má rovnako sedem vlastných gólov, pričom v Premier League strelil iba tri góly. Pamätné sú jeho dva presné zásahy do vlastnej brány pri prehre proti Manchestru United priamo pred tribúnou The Kop. Mimochodom, práve na Anfielde padlo najviac vlastných zásahov (62). Nasledujú Old Trafford (59) a Stamford Bridge (53).

Carragher bol prvým hráčom Premier League, ktorý skóroval dva razy v jednom stretnutí do vlastnej svätyne. Neskôr ho napodobnili Michael Proctor, Jonathan Walters a v minulom ročníku aj Wout Faes. Legenda LFC odohrala za klub 508 ligových duelov, dokopy ich bolo 737 a celkovo zaznamenal iba štyri zásahy.

Phil Jagielka

Za Sheffield United a Everton odohral pätnásť sezón na najvyššej úrovni a po vlastnom zásahu z roku 2021 sa stal najstarším hráčom v poli, ktorý trafil vlastnú sieť. Celkovo zaknihoval sedem takýchto "kúskov".

Zaujímavé je, že v roku 2006 sa postavil do bránky "Blades", keďže sa zranil brankár Paddy Kenny a na lavičke nebol žiadny gólman. Odchytal zvyšok stretnutia, pričom udržal čisté konto vrátane skvelého zákroku zo záveru proti van Persiemu a Sheffield United porazil Arsenal prvýkrát po 33 rokoch.

Zaujímavé je, že najviac vlastných gólov v histórii Premier League si strelili hráči Evertonu, až 59. Ak hľadáte v tomto zozname Harryho Maguirea, tak márne. Ten si dal "iba" dva vlastné góly.

Mimo obrancov, primárne stopérov, najviac ráz do vlastnej brány, zhodne po trikrát, mierili záložníci Chris Baird, Jack Cork, ako aj brankári Scott Carson, Rob Green a dokonca hrotový útočník Harry Kane.

Jediným hráčom histórie, aj mimo Premier League, ktorý strelil tri vlastné góly v jedinom stretnutí, bol v roku 1995 belgický bek Stan Van Den Buys z tímu Germinal Ekeren v zápase proti Anderlechtu.

Ďalšie poradie:

Wes Brown (Manchester United, Sunderland) 6

Frank Sinclair (Chelsea, Leicester) 6

Jonny Evans (Manchester United, Sunderland, WBA, Leicester) 6

Lewis Dunk (Brighton) 6

Ryan Shawcross (Stoke City) 6