Udalosti Premier League: Leeds potrebuje zázrak, Arsenal odovzdal titul na zlatom podnose

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Premier League: Leeds potrebuje zázrak, Arsenal odovzdal titul na zlatom podnose

Robin Koch z Leedsu vie, že jeho klubu sa nedarí.
Robin Koch z Leedsu vie, že jeho klubu sa nedarí.AFP
Premier League už pozná svojho tohtoročného šampióna. Novým majstrom sa stal Manchester City. Hráči bohatého klubu navyše uplynulý víkend nemuseli ani kopnúť do lopty, aby sa stali anglickými šampiónmi, keďže Arsenal prehral na pôde Nottinghamu Forest 0:1. Opačný problém má mužstvo Leedsu po ďalšej prehre, tentoraz s West Hamom.

Titul na zlatom podnose

Tvrdenie, že City je pravdepodobne najlepším tímom, aký kedy anglický futbal videl, potvrdzuje tretí titul v rade a aktuálne piaty za posledných šesť sezón. Zverenci trénera Pepa Guardiolu môžu v júni získať treble vďaka prípadným víťazstvám vo finále FA Cupu a Ligy majstrov.

Navyše sa môžu plne sústrediť na oboje, boj o titul im výrazne uľahčila prehra Arsenalu 0:1. Gunners vyhrali len dva z posledných ôsmich zápasov. Prejavila sa ich neskúsenosť a nedostatok hráčov.

Tréner Mikel Arteta počas zápasu proti Nottinghamu.
Tréner Mikel Arteta počas zápasu proti Nottinghamu.AFP

Ak chce Arsenal nadviazať na svoje prvé umiestnenie v prvej štvorke za posledných sedem sezón, čaká vedenie klubu poriadne náročné leto.

"V našich hlavách sme verili, že môžeme ísť až do konca a vyhrať ligu, ale nepodarilo sa nám to," opísal tréner Arsenalu Mikel Arteta. "Teraz sa musíme nad všetkým zamyslieť, urobiť ďalšie správne rozhodnutia a každým dňom sa na výhru pripravovať," dodal.

Príliš neskoro pre Liverpool

Sedemzápasová víťazná séria dala Liverpoolu nádej, že by mohol zamaskovať mizernú sezónu a prekĺznuť do prvej štvorky. Všetko to pominulo s nedeľňajšou remízou 1:1 proti Aston Ville, ktorá tiež hrá o európske poháre.

Zverenci Jürgena Kloppa mali väčšinu ročníka mizerný stred poľa a deravú obranu. "Myslím si, že celá sezóna skôr smerovala k tomu, že si vybojujeme Európsku ligu ako Ligu majstrov. Príliš dlho sme neboli dostatočne dobrí. Jednoducho to nebolo ono," priznal Klopp.

Jürgen Klopp sleduje zápas proti Aston Ville.
Jürgen Klopp sleduje zápas proti Aston Ville.AFP

Newcastle si vďaka pondelkovej remíze 0:0 s Leicestrom už zabezpečil postup do Ligy majstrov po 20 rokoch. Manchester United v najvyššej európskej klubovej súťaži chýbal len jednu sezónu, ale návrat do Ligy majstrov, ktorý doplní februárové víťazstvo v Ligovom pohári a finále FA Cupu, je pre trénera Erika ten Haga na Old Trafford výborným začiatkom.

Modlitby bojujúceho Leedsu bez odpovede

Leeds je ponechaný napospas osudu a po ďalšom mizernom výkone, tentoraz po prehre 1:3 s West Hamom, môže čakať len na zázrak. V poslednom vonkajšom dueli sezóny sa niektorí fanúšikovia Leedsu prezliekli za mníšky - iná skupina bola oblečená do košiel, kravát a masiek s tvárou trénera tímu Sama Allardycea.

Tabuľka Premier League.
Tabuľka Premier League.Livesport

Tieto maškarné kostýmy dodali smútočnej scéne pri záverečnom hvizde surrealistický nádych. Allardyce a jeho družina sa museli zmieriť s porážkou, ktorá ich zanechala dva body od bezpečnej zóny. A to im zostáva odohrať už len jedno stretnutie.

A ak Everton v poslednom zápase ročníka zdolá Bournemouth, Leeds prvýkrát od roku 2020 klesne o poschodie nižšie. Sedemnástemu Evertonu môže na záchranu stačiť bod, ak Leeds neporazí Tottenham o tri góly na Elland Road.

Leeds sa za podobných okolností vyhol zostupu v poslednom súboji sezóny 2021/22, ale na základe výkonu proti West Hamu bude klub potrebovať boží zásah, aby sa mu podaril ďalší veľký únik.

Hráč kola

V ďalšom fantastickom nedeľňajšom dueli pomohol iba 18-ročný mladík Evan Ferguson dvoma gólmi Brightonu k víťazstvu 3:1 nad Southamptonom. Spomínané víťazstvo zabezpečilo "čajkám" historicky prvú účasť v európskych pohároch.

Talentovaný útočník Brightonu strelil oba góly v prvom polčase. Najprv sa presadil v 29. minúte po prihrávke Mac Allistera a o 11 minút neskôr pridal druhý gól - tentoraz po prihrávke Mitomu. Vzhľadom na jeho vek a produktivitu by oňho mohol byť v letnom prestupovom období veľký záujem.

Gól kola

Fanúšikovia Tottenhamu zažívajú trpký záver Premier League. V posledných siedmich zápasoch dokázali Spurs zvíťaziť iba raz a nič na tom nezmenil ani sobotňajšie stretnutie proti Brentfordu, ktorý doma prehrali 1:3.

Jediný zásah Tottenhamu strelil v 8. minúte Harry Kane svojím 28. gólom v sezóne - a stálo to za to. Dejan Kulusevski sa ujal priameho kopu, ale nevystrelil, len posunul loptu ku Kaneovi a ten poslal nechytateľnú strelu do ľavého horného rohu brány Brentfordu.

Nanešťastie pre fanúšikov Tottenhamu to však bol jediný gól, ktorý nestačil na zabezpečenie bodov. To znamená, že londýnsky klub vypadol z pozície zabezpečujúcej európske súťaže.