Obrovské peniaze za hráčov, ktorí neboli v áčku. City miliónovo predáva priamo z akadémie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obrovské peniaze za hráčov, ktorí neboli v áčku. City miliónovo predáva priamo z akadémie

Shea Charles zbiera prvé štarty medzi seniormi v Southamptone.
Shea Charles zbiera prvé štarty medzi seniormi v Southamptone.Profimedia
Manchester City je úspešný klub nielen na najvyššom futbalovom fóre, o čom hovorí treble zo sezóny 2022/23, ale aj jeho prestupová politika svedčí o tom, že pracuje na najvyššej úrovni, čo sa týka príchodov i odchodov.

"Citizens" dlhodobo dokážu predávať futbalistov, ktorí nikdy nenastúpili alebo ani neboli súčasťou prvého tímu Pepa Guardiolu. Podľa The Athletic je celok z Etihad Stadium od roku 2013 tretím najlepším, čo sa týka zárobku na predajoch. Toto leto sa čiastka výrazne priblížila k sume 700 miliónov eur.

Veľkú časť príjmov pritom tvoria futbalisti, ktorí majú s "áčkom" malé alebo žiadne skúsenosti. Akadémia Manchestru City dokáže získať talentovaných mladých hráčov a neskôr ich dobre predať, aj keď sa nedostanú do prvého tímu.

Najlepšie sa to ukázalo počas minulého leta, keď Southampton za kvarteto Gavin Bazunu, Sam Edozie, Juan Larios a Romeo Lavia zaplatil aj bonusmi takmer 60 miliónov eur. Za ďalších 12,5 na rovnakej trase odišiel Shea Charles, pričom v prvom tíme City nastúpil iba na 27 minút.

Počas prestupového leta 2023 najviac rezonoval brankár James Trafford. Sezónu na hosťovaní v Boltone mal úžasnú, EURO U21 priam neskutočné, a tak Burnley neváhalo zaplatiť 20 miliónov eur. Ako dvanásťročný pritom dorazil z Carlisle prakticky zadarmo.

Stredopoliar Darko Gyabi rok dozadu zamieril do Leedsu za šesť miliónov eur. Silný bol aj rok 2018, keď Brahim, Jason Denayer, Rabbi Matondo, Angus Gunn, Angeliňo a Pablo Maffeo dokopy priniesli do klubovej pokladnice necelých 90 miliónov eur.

Za posledných šesť rokov je to skoro 400 miliónov eur. Jadon Sancho svojho času prestupoval do Dortmundu za skoro 20 miliónov eur. Tohtoročným objavom by mohol byť portugalský krídelník Carlos Forbs. V minulej sezóne Premier League 2 mal dokopy viac gólov a asistencií ako odohraných zápasov. Ajax je pre neho ideálne miesto.

Guardiola tiež pochválil spôsob, akým akadémia prospieva financiám City. Zdôraznil, že aj keď klub predáva veľa mladých hráčov, v zmluve je klauzula o spätnom odkúpení.

"Vďaka akadémii tu za dve prestupové obdobia pristálo 80 alebo 85 miliónov, čo je jednoducho neuveriteľné," povedal. "Som si celkom istý, že jeden alebo niektorí z nich sa možno v budúcnosti k nám vrátia. Naozaj som spokojný," doplnil.