Prekvapenia víkendu podľa dát: Fulham, Bochum a Alavés majú na to, aby zaskočili bookmakerov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenia víkendu podľa dát: Fulham, Bochum a Alavés majú na to, aby zaskočili bookmakerov

Bochum a Union neprehrali posledné tri vzájomné duely.
Bochum a Union neprehrali posledné tri vzájomné duely.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšina sa však riadi skôr pocitmi a vlastnými dojmami ako nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Brentford - Fulham, sobota 16:00

Brentfordu sa napriek týždeň starej prehre na ihrisku Evertonu podarilo tretíkrát za sebou obhájiť prvoligovú príslušnosť, aj keď tentoraz nešlo o nič jednoduché. Tím okolo obľúbeného kouča Thomasa Franka kosilo jedno zranenie defenzívnych opôr za druhým, čo sa výrazne prejavilo aj na počte inkasovaných gólov. Po odpočítaní penaltových zásahov ich bolo priemerne 1,66 na zápas. Horšie už si v tomto ukazovateli vedú iba nováčikovia Sheffield United, Luton a Burnley.

Hoci mužstvu v samom závere sezóny výrazne pomôže návrat stopéra Ethana Pinnocka a defenzívneho stredopoliara Christiana Norgaarda, stále platí, že londýnsky súboj s Fulhamom nemá jasného favorita. Čo do kvality vytvorených aj povolených streleckých príležitostí sú na tom oba tímy veľmi podobne a vo vzorke stretnutia tohto kalendárneho roka si mali pripísať zhodný bodový zisk.

Zatiaľ čo Brentford sa proti dobre brániacim Toffees príliš nepresadzoval, sobotný duel by mal byť výrazne ofenzívnejší. Obaja súperi vedia zo svojich nízkych blokov vyrážať do nebezpečných brejkov, avšak zároveň dokážu predviesť aj pekné kombinácie v postupnom útoku. Pretože sú domáci veľmi aktívni pri pressingu aj rýchlom napádaní po strate lopty, možno sa koučovi Markovi Silvovi podarí identifikovať, ako tento taktický zámer využiť vo svoj prospech.

Obom tímom sa v aktuálnej sezóne darí aj pri útočných štandardkách. No kým Brentford sa zdokonaľuje aj v bránení, Fulham z týchto situácií často púšťa súpera do nebezpečných šancí. V každom prípade silnou zbraňou hostí bude skvelý Brazílčan Rodrigo Muniz.

Autor deviatich ligových gólov si udržiava skvelý priemer 0,49 očakávaného gólu a takmer štyri strelecké pokusy na zápas. Častá streľba by sa Fulhamu mala vyplatiť už len preto, že brankár Mark Flekken patrí podľa modelov hodnotiacich kvalitu chytania medzi najhorších brankárov v Premier League.

Union Berlín - Bochum, nedeľa 15:30 hod.

Takmer dokonalá definícia šesťbodového zápasu. Štrnásty Union a pätnásty Bochum majú na svojom konte tri kolá pred koncom Bundesligy totožný bodový zisk, pričom rozdiel v skóre má tím z Berlína lepší iba o jediný gól. Na Mainz, ktorý hrá v dobrej pohode a aktuálne drží pozíciu znamenajúcu účasť v baráži o udržanie, majú oba celky iba dvojbodový náskok. Emócie teda súboju chýbať rozhodne nebudú.

Zatiaľ čo Union si v posledných piatich dueloch pripísal len dva body, Bochum nakopol nedávny príchod nového trénera Heika Butschera, ktorého povýšili iba v polovici apríla z pozície kouča tamojšej devätnástky. Prekvapivý krok sa zatiaľ vypláca. Tím odvtedy zohral vyrovnané stretnutia s Heidenheimom a Wolfsburgom, potom v atraktívnom dueli prestrieľal deviaty Hoffenheim. Štyri cenné body a podstatne radostnejšie vyhliadky.

Oba tímy sa z hľadiska svojich výkonov majú nachádzať vo vyšších poschodiach tabuľky. Aktuálne sa ich bilancia zastavila na 30 bodoch, podľa matematických modelov by ich však mali mať na svojom konte zhodne o osem viac. V oboch prípadoch je hlavným dôvodom strelecká nemohúcnosť ich hráčov - za svojimi očakávanými gólmi zaostáva Union o 14 zásahov a Bochum o 13.

Analýza skutočných dôvodov vysokého počtu nepremenených šancí je výrazne nad rámec tohto článku, isté je však to, že minimálne jeden z tímov by mohla nízka produktivita nakoniec poriadne mrzieť. Hoci je Union cez víkend jasným favoritom stávkových kancelárií, podľa všetkého pôjde o prinajmenšom vyrovnanú záležitosť. Mimochodom, v prvom stretnutí si Bochum vytvoril jasnú územnú prevahu aj výrazne lepšie šance a zvíťazil jednoznačne 3:0.

Valencia - Alavés, nedeľa 18:30

Päť kôl pred koncom La Ligy sa domáca Valencia nachádza presne na pomedzí pohárových pozícií, pričom rozhodne nie je nič stratené, pretože na siedmy Betis aktuálne stráca len dva body. Práve s tímom zo Sevilly prehrali Los Ches pred dvoma týždňami, potom odovzdali všetky tri body aj Barcelone a podľa bookmakerov sa vrátia znovu na víťaznú vlnu proti dvanástemu Alavésu.

Nebude to však také jednoduché. Brankár a jedna z najväčších opôr tímu Giorgi Mamardašvili videl proti Barcelone červenú kartu. Gruzínsky internacionál je jedným z najlepšie chytajúcich brankárov v španielskej lige a v metrike, ktorá ukazuje, koľkým gólom zabránil svojimi zákrokmi, je na podobnej úrovni ako Andrij Lunin z Realu Madrid, Rui Silva z Betisu či veterán Guaíta hájaci farby Celty Vigo. K tomu treba prirátať zranenia oboch krajných obrancov Gaia a Foulquiera.

Výkonnostne na tom navyše Valencia nie je aktuálne vôbec dobre. V tomto kalendárnom roku, teda v posledných 15 zápasoch, si dokonca mala pripísať druhý najmenší počet bodov medzi všetkými ligovými tímami. Kameňom úrazu je predovšetkým nefungujúci útok, ktorý si v tomto období zapísal len priemerne 0,78 gólu na zápas. Alavés má tiež veľmi slušnú obranu. Preto by minimálne remíza v tomto meraní síl nebola veľkým prekvapením.