Prekvapenia víkendu: Zaskočí Palace Aston Villu? V Nemecku narazí líder druhej ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu: Zaskočí Palace Aston Villu? V Nemecku narazí líder druhej ligy
Posledný zápas medzi týmito súpermi vo Villa Parku rozhodol jediný gól domácich a to vlastný.
Posledný zápas medzi týmito súpermi vo Villa Parku rozhodol jediný gól domácich a to vlastný.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Aston Villa - Crystal Palace, sobota 16:00

Futbalistom Crystal Palace sa v minulej sezóne anglickej Premier League spočiatku nedarilo. Po tom, čo Patricka Vieiru na poste hlavného trénera nahradil skúsený harcovník Roy Hodgson, si vďaka zlepšeným jarným výkonom vylepšili svoje 12. miesto z predchádzajúcej sezóny ešte o jednu priečku.

Priemerný a vlastne trochu nezaujímavý ligový tím, pomyslíte si možno. Opak je pravdou. Klub z juhovýchodného Londýna sa už tretiu sezónu po sebe zapísal do štatistík mimoriadne zaujímavými defenzívnymi výkonmi, ktoré nemajú konkurenciu ani v tímoch z tzv. prvej šestky.

Z hľadiska dátového ukazovateľa očakávaných inkasovaných gólov ukončil Palace sezónu 2021/22 so štvrtou najlepšou obranou, čo sa rozhodne nečakalo. Rovnako ako to, že by svoj výkon zopakovali aj v nasledujúcej sezóne. Obrana opäť držala súperov v úctivej vzdialenosti od svojej brány a v rovnakej metrike tentoraz Londýnčania zaznamenali piaty najlepší výsledok.

V konečnom účtovaní dostali len o tri góly viac (bez započítania penált) ako druhý Arsenal. United a Brighton boli lepší o dva. Problémom tímu bol nefunkčný útok. Menej kvalitných šancí si vytvárali iba Wolverhampton, Southampton a Nottingham Forest.

Palace v aktuálnej sezóne pokračuje v trende výbornej defenzívy. Aj keď je odohraná ešte veľmi nízka vzorka štyroch zápasov, lepšie sa proti šanciam súperov bráni už len Manchester City. V sobotu by preto Hodgsonova družina mala Aston Ville dovoliť minimum príležitostí z protiútokov a navyše byť veľmi dominantná pri štandardných situáciách.

Obrana "Villans" na začiatku ročníka veľmi utrpela zranením Tyrona Mingsa a zdá sa, že sa s absenciou svojho kľúčového stopéra ešte úplne nevyrovnala. Talizman londýnskeho tímu Eberechi Eze zatiaľ podáva fantastické výkony a Odsonne Édouard sa začal dostávať do životnej formy, preto by to mohol byť vyrovnanejší zápas, ako sa na prvý pohľad zdá.

Odsonne Édouard, sezóna 2023/24 v Premier League.
Odsonne Édouard, sezóna 2023/24 v Premier League.11 Hacks / Livesport

Elversberg - Hamburg, sobota 13:00

Že by mal jeden z horúcich kandidátov na postup do Bundesligy a navyše aktuálne vedúci tím druhej najvyššej nemeckej súťaže zaváhať na ihrisku nováčika, ktorý dokázal v prvých piatich kolách nazbierať len štyri body a v tabuľke je až na 15. mieste? Hoci sa Hamburg môže na prvý pohľad zdať pre Elversberg príliš veľkým sústom, dáta naznačujú, že na domácej pôde môže slávny tím minimálne potrápiť.

Treťoligový šampión totiž doteraz ukázal, že je na druhú Bundesligu veľmi dobre pripravený. Vyprodukoval zaujímavé čísla aj napriek tomu, že doteraz hral postupne s Hannoverom, Hansou Rostock, Kaiserslauternom, Düsseldorfom a Osnabrückom. Okrem posledného menovaného ide o tímy, ktoré sa momentálne nachádzajú medzi štvrtým a siedmym miestom v tabuľke.

Elversberg by však mal byť podľa metriky očakávaných bodov (očistenej od penált) na štvrtom mieste. Táto metrika sa zaoberá kvalitou povolených a vytvorených šancí a následne počíta, aká bola pravdepodobnosť, že tím v zápasoch skóruje. Z údajov vyplýva, že len kvarteto tímov má lepšiu obranu ako zverenci Horsta Steffena a to isté platí aj o útoku. Hamburg v súťaži dominuje, ale v sobotu bude musieť zdolať odhodlaný nízky blok a pokúsiť sa odvrátiť veľmi nebezpečné štandardné situácie.

Norwich - Stoke, sobota 16:00 hod.

Niečo podobné uvidíme aj v anglickej Championship. Do Norwichu zavíta Stoke. Tím, ktorý je po piatom kole aktuálne na piatom mieste tabuľky. Ani tu však tabuľka neodráža skutočnú silu kurzového outsidera.

Stoke v posledných dvoch zápasoch prehralo s Milwallom a potom s Prestonom, no v oboch stretnutiach mali zverenci trénera Alexa Neila územnú prevahu a vytvorili si viac nebezpečných šancí.

Podľa metriky očakávaných bodov sú "Potters" dokonca na piatom mieste. Norwich by mal byť podľa rovnakej metriky vedúcim tímom Championship, ale aj jeho hráči môžu zaváhať. Ako dokázali v minulom kole, keď odovzdali všetky body Rotherhamu.

Poradie podľa očakávaných bodov.
Poradie podľa očakávaných bodov.11Hacks / Livesport

V aktuálnej sezóne hrá Norwich v nízkom bloku a často sa spolieha na protiútoky, Stoke však dokáže tieto situácie veľmi dobre brániť. Útočné štandardné situácie sú silnou zbraňou oboch tímov. Na druhej strane púšťajú súpera do obrovského množstva šancí.

Pre Stoke sú štandardky reálnou možnosťou, ako skórovať. V tomto smere bude Norwichu veľmi chýbať zranený stopér Grant Hanley, ktorý v minulej sezóne vyhral takmer 80 % vzdušných súbojov. Pre zdravotné problémy by nemali nastúpiť ani zámorskí legionári Joshua Sargent a Onele Hernández, dvojica dôležitých ofenzívnych hráčov.