Problémy Arsenalu v útoku sa stupňujú, Artetovi sa vracajú chyby na prestupovom trhu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Problémy Arsenalu v útoku sa stupňujú, Artetovi sa vracajú chyby na prestupovom trhu

Mikel Arteta je frustrovaný z nedostatku gólov.
Mikel Arteta je frustrovaný z nedostatku gólov.Reuters
Napriek dobrým výkonom stojí Arsenal v kľúčovej fáze sezóny lepšie výsledky nedostatok gólov, čo je veľký problém a v konečnom dôsledku môže na tento aspekt doplatiť.

Jediné víťazstvo zo siedmich zápasov

Zimná prestávka prišla pre Arsenal v ideálnom čase, keďže pred takmer dvoma týždňami predĺžil neúspešnú sériu jedinej výhry v siedmich zápasoch. V treťom kole FA Cupu podľahol doma Liverpoolu. Táto prehra bola pre "Gunners" treťou v poradí, čo prispelo k tomu, že prišli o prvé miesto v tabuľke Premier League a z FA Cupu vypadli už v treťom kole len tretíkrát z posledných 28 sezón.

Zaujímavé je, že v rámci tejto série prehier, ktorá zahŕňala aj zápasy Premier League proti Fulhamu a West Hamu, vytvorili zverenci Mikela Artetu až 61 striel. Očakávaný počet gólov (xG) bol niečo vyše šesť, nepremenili jedenásť veľkých šancí. Napriek týmto pôsobivým číslam sa im podarilo skórovať iba raz.

Nie je to po prvýkrát, kedy sa tím zo severného Londýna trápi v ofenzíve. To razom vrhá negatívny tieň na prestupovú politiku.

Klub neúnavne pracoval na tom, aby v lete 2022 podpísal Gabriela Jesusa z Manchestru City, pričom zaplatil 50 miliónov eur. Brazílčan dostal za úlohu byť oporou v útoku, pričom Arteta, ktorý s ním úzko spolupracoval už ako asistent trénera v City, je veľkým obdivovateľom pracovného tempa Jesusa a jeho schopnosti šikovne posúvať hru v poslednej tretine ihriska.

Posledné výsledky Arsenalu.
Posledné výsledky Arsenalu.Flashscore

Problém v ofenzíve

Práve tieto útočné kvality boli kľúčové pri kompenzácii Jesusových neustálych slabých výkonov pred bránkou počas jeho pôsobenia v Anglicku. V tejto sezóne však zatiaľ vsietil len tri ligové góly s xG 4,8, zatiaľ čo počas predošlých viac ako siedmich rokov v Premier League dosiahol xG 87,74, no strelil 72 gólov.

Okolo Jesusa sa Arteta spolieha prevažne na SakuOdegaardaMartinellihoHavertza, aby vykompenzoval tento nedostatok klinickej sily svojho hlavného útočníka. Arsenal má vo svojich radoch aj Nketiaha, lenže tento 24-ročný hráč si v sezóne pripísal len desať ligových štartov, z toho iba jeden v posledných deviatich zápasoch Arsenalu v Premier League, čo len podčiarkuje jeho nízku pozíciu v manažérovej hierarchii.

Napriek tomu, že v minulej sezóne boli Saka (14), Odegaard (15) a Martinelli (15) považovaní skôr za tvorcov hry ako za strelcov gólov, každý z nich zaznamenal viac ako štrnásť presných zásahov v Premier League.

Štatistiky Gabriela Jesusa.
Štatistiky Gabriela Jesusa.Flashscore

V tejto sezóne sú však oveľa menej nebezpeční, pričom Saka zaznamenal celkovo šesť ligových gólov, čo je najlepší výsledok z tohto tria, zatiaľ čo letná posila Havertz nedokázala pomôcť odľahčiť gólové bremeno mužstva.

V lete prišiel z Chelsea za 65 miliónov, čo z neho urobilo druhý najdrahší prestup v histórii klubu. Podobne ako Jesus, aj Havertz sa môže pochváliť množstvom vlastností, vďaka ktorým je pre Artetu veľmi žiadúci.

Je to talent, ktorý je na papieri schopný hrať kdekoľvek vo vrchnej trojke a aj ako desiatka alebo osmička. Zároveň je však ďalším hráčom, ktorému sa dlhodobo nedarí strieľať góly. Za 3,5 sezóny v Anglicku vsietil 23 gólov s xG 29,9.

To znamená, že Arsenal musí preskúmať, aké sú ďalšie možnosti, pretože jeho dvaja hrotoví útočníci nedávajú tímu potrebný osoh. Hoci obaja prinášajú veľa do tímovej hry, v dôsledku tohto rozhodnutia sa Arsenal spolieha na svojich dvoch krídelníkov a ich hlavného tvorcu hry, aby preklenuli túto gólovú medzeru.

Kai Havertz (R) strelil v tejto sezóne len štyri ligové góly
Kai Havertz (R) strelil v tejto sezóne len štyri ligové gólyAFP

Zlepšiť hráčov a dosahovať lepšie výsledky

Kvalita tejto trojice to v minulej sezóne umožňovala, ale keďže žiadny z nich nedokáže zopakovať rovnaké štatistiky, gólová forma klubu dostáva na frak a už teraz je šesť klubov, ktoré sa môžu pochváliť lepšou ofenzívou ako doterajší Arsenal, ktorý ich dosiahol 37.

Fanúšikovia "Gunners" môžu dúfať, že dohoda o novom útočníkovi by mohla situáciu napraviť v tomto zimnom okne. K dispozícii je však len veľmi málo hráčov a samotný Arteta na pozápasovej tlačovej konferencii po prehre s Liverpoolom tieto nádeje bagatelizoval.

"Momentálne príchod nového hráča nevyzerá reálne," vyhlásil. "Mojou úlohou je zlepšiť našich hráčov a pokúsiť sa dosiahnuť lepšie výsledky s hráčmi, ktorých máme," doplnil.

Pri súčasnej forme sa zdá, že sa to ľahšie povie, ako urobí. Arsenal môže ľutovať, že sa nesnažil o podpis "skutočného zabijaka".